Snapdragon 7+ Gen 2, anunțat oficial. Este un procesor de medie, performant precum unul de flagship

17.03.2023
Snapdragon 7+ Gen 2, anunțat oficial. Este un procesor de medie, performant precum unul de flagship

Qualcomm a anunțat în China noul său chipset mid-range, Snapdragon 7+ Gen 2, un procesor care deși este încadrat în categoria de medie, ar putea oferi performanță similară cu cea a unor flagship-uri vechi de doar unul sau doi ani. Asta pentru că atât configurația internă, cât și cipul grafic sunt semnificativ upgradate chiar și față de Snapdragon 7 Gen 1 de anul trecut.

Snapdragon 7+ Gen 1 prezintă similarități cu modelele 888 și 8 Gen 1 din anii precedenți

Noul procesor vine cu o configurație pe care am văzut-o în trecut doar pe flagship-uri. Vorbim despre nuclee pe format 1+3+4, cu patru nuclee de performanță, dintre care unul principal, mai puternic, și alte patru eficiente. Nucleele sunt din generațiile recente de la ARM, cu un Cortex-X1 la 2,91 GHz principal, trei Cortex-A710 la 2,49 GHz de performanță și patru nuclee eficiente Cortex-A510 la 1,8 GHz. Seamănă foarte mult cu un chipset Snapdragon 888 de acum 2 ani, dar ar putea fi chiar mai performant, datorită frecvenței mai mari a nucleului principal, nucleelor secundare din generație mai modernă și arhitecturii pe 4nm.

Aportul de performanță pe Snapdragon 7+ Gen 2 față de modelul Gen 1 de anul trecut ar trebui să fie de 50% pe partea de CPU, iar la capitolul GPU ar trebui să fie un upgrade de performanță dublu. Deși nu avem un nume pentru noul model de procesor grafic Adreno, acesta este capabil să susțină sarcini mai complexe, și inclusiv rezoluții mai înalte. Telefoanele cu Snapdragon 7+ Gen 2 vor putea folosi ecrane QHD la 120 Hz sau chiar 4K la 60Hz. Înainte, aceste rezoluții nu erau posibile pe modele mid-range. Desigur, avem suport pentru HDR și tehnologii moderne de rendering 3D.

Cu această ocazie, cei care vor un telefon de gaming, nu vor mai trebui să apeleze doar la modele cu chipset-uri Snapdragon din seria 8, întrucât mid-range-ul 7+ Gen 2 va fi probabil de ajuns pentru majoritatea titlurilor.

Toate componentele procesorului au primi upgrade-uri, de la ISP și 5G, la suportul pentru RAM

Alte upgrade-uri apar la nivelul memoriei RAM, 7+ Gen 2 putând oferi suport pentru 16 GB DDR5 la 3.200 MHz, dar și la nivelul procesării de imagine. Camerele foto vor putea urca până la 200 megapixeli pe modele mid-range, iar filmările în 4K și HDR vor permite și fotografii la până la 64 MP simultan.

Modem-ul 5G primește și el un upgrade la modelul Snapdragon X62. Acesta oferă atât suport pentru rețelele 5G Sub-6 GHz, ceea ce vedeam de obicei pe mid-range-uri, dar acum primește și compatibilitate cu mmWave, „5G-ul adevărat”, care încă nu este implementat în Europa, fiind disponibil în țări precum SUA, China sau Coreea de Sud.

Faptul că acest chipset este însă anunțat în China sugerează că nu vom vedea multe modele echipate cu el în vest. Recent, Xiaomi a lansat primul telefon cu Snapdragon 7 Gen 1 în Europa, modelul Xiaomi 13 Lite, la un an de la debutul original al procesorului. Qualcomm spune că vor exista în China telefoane pe piață încă de luna aceasta echipate cu Snapdragon 7+ Gen 2, iar Realme și Redmi sunt branduri partenere care vor folosi acest hardware. Este posibil ca acest procesor să fie un răspuns la creșterea din ultimii ani a popularirății procesoarelor Dimensity de la MediaTek, care sunt performante și accesibile în comparație cu alternativele Qualcomm.

Cât despre „plusul” din nume, acesta sugerează că este cel mai puternic procesor din gama Snapdragon 7. Încă nu a fost confirmat un model Snapdragon 7 Gen 2 fără „plus”, dar este posibil să îl vedem în viitorul apropiat.

sursa: Android Police

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult