Snapdragon 855 a fost anunţat. Promite funcţii AI, optimizări pentru gaming şi conectivitate 5G

05.12.2018
Snapdragon 855 a fost anunţat. Promite funcţii AI, optimizări pentru gaming şi conectivitate 5G

După multe luni de zvonuri, Qualcomm a dezvăluit în sfârşit noul său chipset mobil, care va fi integrat anul viitor în majoritatea smartphone-urilor de top de pe piaţă. Acesta se numeşte Snapdragon 855 şi promite să ofere tuturor producătorilor acces la tehnologii precum procesare neurală rapidă, conectivitate 5G şi un procesor de imagine îmbunătăţit, care va oferi posibilitatea realizării unor fotografii mult mai bune decât în trecut. Nu în ultimul rând, compania a anunţat şi disponibilitatea unui senzor de amprentă care poate fi integrat în display.

În ciuda faptului că întreaga listă de specificaţii nu a fost încă publicată, iar site-ul ficial Qualcomm nu oferă informaţii despre noul Snapdragon 855, însă există câteva informaţii care au fost confirmate în cadrul conferinţei de presă pe care compania a susţinut-o ieri.

Snapdragon 855 este al patrulea chipset mobil construit pe o arhitectură de 7nm, după Apple A12 şi A12X şi mai nou Kirin 980 de la Huawei. Acesta va integra patru nuclee „eficiente” la 1,8 GHz, trei nuclee de putere mare la 2,4 GHz şi un nucleu foarte rapid la 2,8 GHz. Pe lângă acestea, noul chipset va beneficia pentru prima dată şi de un procesor neural, care va îmbunătăţi performanţa în aplicaţii „AI” de trei ori faţă de generaţia precedentă.

Procesorul grafic Adreno 640 va fi mai performant (însă nu ştim cât de performant încă) şi va beneficia de o tehnologie numită „Snapdragon Elite Gaming”, care ar trebui să îmbunătăţească experienţa de joc. Aceasta pare să fie un soi de alternativă la GPU Turbo de la Huawei, probabil fiind vorba despre un API pe care dezvoltatorii vor trebui să îl integreze manual în jocuri pentru a beneficia de performanţă în plus.

În cele din urmă, Snapdragon 855 va beneficia de un procesor de imagine nou, care permite realizarea de fotografii care folosesc algoritmi AI pentru procesare. Astfel, există posibilitatea ca anul viitor multe dintre smartphone-urile de top să includă moduri de fotografiere nocturnă, mod portret cu o singură cameră şi alte astfel de funcţii avansate, care până acum erau disponibile doar pe câteva telefoane de pe piaţă.

Nu în ultimul rând, acesta este primul chipset Qualcomm care foloseşte un modem 5G nativ. Desigur, dezvoltatorii de dispozitive vor avea în continuare posibilitatea de a folosi un modem X24 pentru conexiuni 4G, dacă îşi doresc asta.

Primul smartphone care va integra Snapdragon 855 ar putea fi versiunea americană de Galaxy S10, iar comparând la rece specificaţiile pe hârtie, în special procesul de fabricaţie pe 7nm faţă de cel pe 8nm de la Samsung, este posibil ca versiunea internaţională a telefonului să fie mai puţin performantă.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult