Sony anunță Xperia 5 IV, probabil cel mai bine dotat flagship compact

01.09.2022
Sony anunță Xperia 5 IV, probabil cel mai bine dotat flagship compact

Sony a anunțat oficial noul Xperia 5 IV, telefonul său high-end cu design compact. Acesta este aproape identic la exterior cu predecesorul său, modelul Mark III de anul trecut, însă vine cu îmbunătățiri semnificative la interior. Vorbim despre baterie mai mare, un ecran mai luminos și încărcare mai rapidă, cu un sistem de camere modificat. Desigur, la interior avem de a face cu un procesor de top, dar și cu alte caracteristici pe care nu prea le mai întâlnim pe smartphone-uri moderne.

Xperia 5 IV oferă multe caracteristici pe care nu le mai găsim nicăieri altundeva

Xperia 5 IV de la Sony este unul dintre puținele flagship-uri compacte din piață. Sigur, Zenfone 9 merge în aceeași direcție, însă Sony integrează tot ceea ce ai avea nevoie de la un smartphone high-end și chiar câteva lucruri la care nu te aștepți, fără compromisuri.

Telefonul este construit în jurul unui ecran de 6,1” cu format de aspect foarte înalt, 21:9. Astfel, avem de a face cu un ecran îngust, ușor de folosit cu o singură mână, dar destul de mare pentru a găzdui filme pe format de cinema. Rezoluția rămâne Full HD ultrawide (2.520 x 1.080 pixeli), pe un panel OLED la 120 Hz cu luminozitate cu 50% mai mare decât pe modelul 5 III de anul trecut.

Xperia 5 IV battery

Configurația hardware are la bază chipset-ul Snapdragon 8 Gen 1 (nu modelul plus) și beneficiază de 8 GB RAM și 128 GB stocare internă. Xperia 5 IV vine însă cu un slot de carduri microSD, cât și cu un jack de 3,5 mm, caracteristici care au început să dispară chiar și de pe telefoane de medie, după mulți ani de absență de pe telefoane high-end. De asemenea, telefonul include difuzoare stereo compatibile cu tehnologii precum Dolby Atmos, Hi-Res Audio, DSEE Ultimate și 360 Reality Audio. Acestea din urmă sunt disponibile și pe căștile Sony de top, precum WH-1000XM5.

Construcția rămâne una premium, cu sticlă Gorilla Glass Victus pe ambele părți și rezistență la apă IP68. Spre diferență de modelul de anul trecut, Xperia 5 IV vine și cu încărcare wireless, iar acumulatorul crește la 5.000 mAh într-un telefon atât de mic. Folosind un încărcător pe fir la 30W cu USB Power Delivery, Sony spune că această baterie de dimensiuni mari poate fi încărcată în doar 30 de minute la 50%.

Camerele foto au primit atât un upgrade, cât și un mic downgrade

La capitolul camere foto, Xperia 5 IV pare că a primit atât un upgrade, cât și un „downgrade”. Avem din nou un sistem cu trei camere, wide, ultra wide și tele. Toate sunt capabile să filmeze în 4K până la 120 de cadre pe secundă, ceva ce majoritatea producătorilor nu oferă nici pe una dintre camere. Downgrade-ul este însă la capitolul zoom. În locul unui zoom variabil 3-4.4x, ca anul trecut, Sony a integrat pe Xperia 5 IV doar un zoom 2.5x. Acesta și senzorul principal sunt însă stabilizați, iar camera ultra-wide are diafragmă f/2.2, când majoritatea concurenților folosesc lentile f/2.4.

Fiind vorba despre Sony, ne putem aștepta la tehnologii de foto0grafiere și filmare avansate, precum Real-time Eye AF și Real-time tracking pentru focalizare precisă în orice situație.

Toate acestea vin însă la un preț ridicat, așa cum era de așteptat. Sony Xperia 5 IV va costa 1.049 de euro și va fi livrat în trei variante de culoare: alb, negru și verde.

sursa: GSM Arena

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult