Sony Ericsson W902 – un Walkman bun la un preţ inacceptabil

02.02.2009
Sony Ericsson W902 – un Walkman bun la un preţ inacceptabil

Mereu am apreciat Sony Ericsson pentru calitatea audio a telefoanelor Walkman. Cu câteva excepţii, au fost pe placul meu în particular şi al melomanilor înnăscuţi în general. Ceea ce deranjează este că din 2005 de când s-a lansat W800 şi până acum, niciun dispozitiv din seria W nu a fost înzestrat cu acel amărât jack audio de 3,5 mm. Motivele companiei le intuim cu uşurinţă – Sony este şi unul dintre marii producători de playere multimedia portabile. Mai mult ca sigur că dacă telefoanele muzicale SE aveau ieşirea audio de 3,5 mm, vânzările de playere MP3 ar fi fost influenţate negativ. Aşa, putem spune că s-a realizat un echilibru cu un compromis minor.

Bun, avem în faţă încă un Walkman la care dacă vrem să conectăm căştile favorite, trebuie să apelăm la adaptorul inclus în pachet. Nu că ar fi ceva extraordinar de incomod, însă acea interfaţă este ocupată uneori fie de un cablu de date, fie de un cablu ce se îndreaptă către priză. Ca să ne îndulcească un pic, producătorul suedez-japonez a introdus pe ultimele Walkman-phones câteva facilităţi interesante menite să ne îmbunătăţească gradul de divertisment: funcţiile Shake Control şi Sens Me. Iar pentru a ne pune fermoar la gură definitiv, Sony Ericsson a decis ca W902 să fie primul Walkman cu cameră foto de 5 MP, cu autofocus, macro şi LED flash.

Pozele la rezoluţie mare ocupă destul de mult, nu mai zic de piesele MP3 care se găsesc acum la calitate excelentă, măsurabilă prin valoarea bitrate-ului. SE s-a gândit şi la asta – lăsaţi în urmă gândul că trebuie să mai daţi bani pe card, W902 vine cu un Memory Stick Micro de 8 GB în pachet, suficent pentru a stoca un conţinut multimedia diversificat şi de calitate.

Sony Ericsson W902

Design reuşit

W902 este unul dintre cele mai estetice dispozitive mobile pe care le-am testat. Fără să aducă a gadget SF, telefonul place datorită construcţiei solide şi a proporţionării excelente. Ecranul are doar 2.2 inch – suficient pentru un Walkman, iar tastele sunt cât se poate de confortabile. Nu mi-a plăcut poziţionarea interfeţei de conectare a căştilor/cablului de date/încărcătorului pe latura din stânga – te deranjează mai ales când asculţi muzică şi porţi telefonului în buzunar. De asemenea, butonul de pornire al player-ului Walkman şi de utilizare a facilităţii “Shake Control” nu este prea inspirat amplasat. În schimb, tastele multimedia dedicate sunt la îndemână pe latura din dreapta a terminalului.

Media Center bun, dar nu ideal

Legat de calitatea sunetului, am doar cuvinte de laudă pentru W902. Nu o fi el cel mai cel telefon Walkman, însă cert este că mi-a plăcut sonorizarea, iar la acest lucru a contribuit şi headset-ul ce însoţeşte gadgetul. Cât despre software, acesta se prezintă util şi atractiv.

Egalizatorul are o mulţime de presetări plus modul manual care permite inclusiv setarea clarităţii basului. Playlist-ul oferă clasicele filtrări pe categorii (artişti, piese, albume, genuri, an) şi opţiunea SensMe – muzica în funcţie de starea ta de spirit. Practic este vorba despre un cadran împărţit în patru (Fast, Sad, Slow şi Happy), pe care sunt organizate melodiile după un algoritm conceput de Sony.

Sony Ericsson W902

Algoritmul analizează în principiu tempo-ul fiecărei piese şi apoi îi stabileşte locul potrivit – o inovaţie interesantă însă nu din cale afară. Până la urmă, şi dacă alegi clasicul filtru “Genre” (gen muzical) obţii cam acelaşi lucru. Am şi un reproş de făcut – lipsa unei opţiuni de căutare, un minus pe care l-am mai menţionat şi în cadrul altor teste, însă pare-se că nimeni nu ia în seamă acest aspect. Mie mi se pare extrem de folositor. Ca să închei pe un ton pozitiv, mai adaug că player-ul de pe W902 permite rezervarea următoarei piese cu ajutorul opţiunii “Queue”.

Camera foto

Sony Ericsson W902 dispune de o cameră foto foarte bună pentru un telefon Walkman. Este chiar primul astfel de dispozitiv ce realizează capturi la 5 MP, iar calitatea imaginilor se apropie de cea oferită de telefoanele Cyber-Shot. Lipsesc ce-i drept setările pentru ISO, însă acest aspect nu poate fi considerat un dezavantaj. Câţi dintre cei care fac poze cu telefonul setează ISO manual? Un minus este imposibilitatea de a folosi forţat LED-ul flash. W902 îl activează doar când consideră el că trebuie aprins şi uneori apreciază greşit (de multe ori nu s-a activat în condiţii slabe de iluminare). Per ansamblu, camera se comportă mai mult decât decent. Vezi mai jos câteva exemple.

Sony Ericsson W902 Photo Sample Sony Ericsson W902 Photo Sample
Sony Ericsson W902 Photo Sample Sony Ericsson W902 Photo Sample

Interfaţă şi aplicaţii

Aici nu avem prea multe de spus. Interfaţa este specifică telefoanelor SE cu sistem de operare propriu, intuitivă dar de care deja ne-am plictisit. Aşteptăm temele flash care să împrăştie monotonia. Telefonul sosit la teste nu vine cu versiunea de soft finală şi are preinstalată doar tema clasică “Walkman”.

Nici aplicaţiile nu sunt cu mult diferite faţă de precedentele telefoane din seria W. Cele mai importante le reamintim: Media Center, Walkman Player, browser-ul Web, organizatorul şi serviciul de încărcare a fişierelor pe YouTube. Ca noutăţi, avem soft-ul WalkMate care calculează cu ajutorul accelerometrului distanţa aproximativă parcursă de tine în fiecare zi. W902 vine şi cu o aplicaţie de tip “Conquiztador” orientată doar către muzică. Ai în faţă o listă cu piesele din telefon din care se redă o scurtă părticică, iar tu trebuie să ghiceşti artistul într-un timp de 5, până la 15 secunde.

Autonomie

Sony Ericsson W902Am spus în mai multe rânduri că Sony Ericsson sunt lideri când vine vorba de autonomie, însă W902 doreşte să mă contrazică. Comparat cu bătrânul W810 (care şi după doi ani ma ţine lejer patru zile), noul Walkman consumă destul de repede bateria Li-Po de 930 mAh. Mai mult de două zile şi jumătate nu m-a ţinut în condiţii de utilizare obişnuite: audiţie de MP3-uri cam o oră pe zi, convorbiri de aproximativ două ore şi în rest clasica butonare la trecerea timpului. Foarte puţin am stat pe Internet, asta şi deoarece ecranul mic nu mi-a captat interesul.

Accesorii

Pachetul conţine telefonul, bateria, încărcătorul, căştile stereo cu adaptor de 3,5 mm, cablul de date, cardul M2 de 8 GB, un adaptor USB pentru cardul de memorie, CD-ul şi manualul de utilizare. Pe scurt, accesorii complete.

Plusuri

[+] Calitate audio foarte bună;

[+] Cameră foto decentă;

[+] Aspect atractiv, construcţie bună;

[+] Funcţii de divertisment Shake Control şi SensMe;

[+] Conectivitate HSDPA pentru Internauţi;

[+] Card de 8 GB inclus.

Minusuri

[-] Amplasare neinspirată a conectorului de date/headset şi a butonului Shake Control/Walkman;

[-] Lipsă opţiune de căutare în Media Center/Walkman Player;

[-] Autonomie sub ceea ce ştiam că oferă Sony Ericsson;

[-] Lipsă jack 3,5 mm (compensează cu adaptorul într-o oarecare măsură);

[-] Preţ incredibil de ridicat.

Concluzie: Sony Ericsson W902 este un telefon Walkman bun, cu o mulţime de opţiuni pentru melomani. În plus, şi camera foto de calitate reprezintă o surpriză plăcută. Preţul strică însă toată munca japonezo-suedezilor: 1650 RON, până la 1850 RON în magazinele online este ceva de speriat, fără niciun fel de exagerare. Păcat pentru Sony Ericsson că au produse de calitate însă cer mult prea mult pe ele. W902 nu trebuie să treacă de 1000 RON în opinia mea. Dar nu sunt eu în măsură să stabilesc preţul, eu doar decid dacă voi cumpăra produsul sau nu.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News