Spania este prima țară UE care permite salvarea certificatului de vaccinare în Apple Wallet

15.08.2021
Spania este prima țară UE care permite salvarea certificatului de vaccinare în Apple Wallet

Există deja metode neoficiale prin care utilizatorii de iOS își pot stoca certificatul de vaccinare european în portofelul virtual de pe iPhone, însă Spania este acum prima țară UE care adoptă un astfel de certificat în mod oficial. Cetățenii spanioli care s-au vaccinat în Spania, pot acum să își salveze codul QR și restul de informații de pe certificat direct în Apple Wallet, putând astfel să îl acceseze oricând rapid cu doar două apăsări de buton.

Certificatul de vaccinare din Spania poate fi salvat direct în portofelul de pe iPhone

Apple Wallet este în general portofelul virtual unde utilizatorii de iPhone își stochează cardurile de debit și de credit pentru plăți prin Apple Pay. Totuși, Apple a extins funcționalitatea acestuia în timp, permițând acum stocarea de bilete de avion, bilete de concerte și multe alte astfel de „card-uri” virtuale, iar mai nou poate stoca chiar și chei de mașină. Spania a ales astfel să permită păstrarea în siguranță a certificatului de vaccinare european în Apple Wallet, oferind acum cetățenilor posibilitatea de a-l salva direct acolo, fără a fi necesară apelarea la servicii terțe care pot sau nu fi de încredere.

Spania este doar prima țară din UE care adoptă certificatul virtual pe iPhone, însă nu și prima din lume. Marea Britanie și Australia au fost primele două țări care au permis salvarea certificatelor de vaccinare în Apple Wallet. Totuși, certificatele virtuale din aceste țări nu sunt obligatoriu recunoscute în afara granițelor. Autoritățile din Anglia spun că acest format de certificat poate fi folosit doar pentru acces la restaurante, evenimente și alte situații în care certificatul ar putea fi verificat în țară. Pentru călătorii însă, este necesară o copie fizică sau alte metode universal acceptate în UE și alte țări.

Informațiile stocate pe certificatul virtual de pe Apple Wallet sunt numele, complet și data de naștere a persoanei, data vaccinării, numărul de doze și tipul vaccinului, țara în care a avut loc vaccinarea și codul QR care poate fi scanat de către autorități pentru verificare. De asemenea, în cazul persoanelor nevaccinate, cardul din Apple Wallet poate să conțină rezultatele celui mai recent test PCR.

Pe lângă statele din Uniunea Europeană, certificatul european de vaccinare este disponibil și valabil și în Elveția, Islanda, Norvegia și Liechtenstein.

sursa: 9to5mac

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult