Telefoane mobile Nokia – ce telefoane mai scoate Nokia în criză

Telefoane mobile Nokia – ce telefoane mai scoate Nokia în criză

Perioada de tranziţie prin care trece Nokia este fără îndoială una dificilă. Fanii care acum câţiva ani aveau numai cuvinte de laudă pentru finlandezi, sunt astăzi foarte dezamăgiţi: există o tabără care critică decizia Nokia de a adopta Windows Phone 7 (în locul Android-ului), iar o alta care se declară pur şi simplu nemulţumită de ultimele realizări ale gigantului finlandez. Singurii care au rămas pe poziţie sunt, în mare, utilizatorii de telefoane mobile Nokia ieftine – cei pentru care telefonul mobil înseamnă doar voce şi SMS-uri.

Conform ultimelor informaţii oficiale, Nokia nu va lansa prea curând smartphone-uri WP7 şi va merge pe linie moartă până spre începutul lui 2012: anul acesta sunt aşteptate cel puţin două telefoane Nokia Symbian^3 şi două entry-level. Acestora li se vor alătura fără îndoială şi telefoane cu platforma clasică S40 Series şi, posibil, smartphone-uri cu Symbian S60 non-touch.

Smartphone-uri Symbian^3

Nokia X7-00

Acest terminal este posibil să fie anunţat pe 21 martie, în cadrul evenimentului CTIA Wireless. Detaliile neoficiale legate de Nokia X7 sunt următoarele:

  • Symbian^3 OS
  • Ecran AMOLED capacitiv, 4 inch, 360 x 640 pixeli, tehnologie ClearBlack
  • Cameră foto de 8 MP, lipsă autofocus, dual-LED Flash
  • CPU ARM11, 680 MHz
  • 256 MB RAM
  • Memorie internă 450 MB, slot microSD
  • HSDPA, Wi-Fi, Bluetooth
  • GPS, A-GPS
  • Patru difuzoare externe
  • Jack de 3,5 mm

Fizic, Nokia X7-00 ar urma să arate astfel:

Nokia X7-00

Rămâne de văzut dacă săptămâna viitoare va fi anunţat Nokia X7-00 sau, cum se mai zvoneşte, va fi lansat Nokia C7 pe piaţa americană.

Nokia E6 (Nokia E6-00)

E6 este un smartphone ce ne aduce aminte de hit-urile Nokia din vremurile bune: Nokia E63 şi E71. Printre puţinele noutăţi pe care le aduce faţă de acestea se numără camera cu mai mulţi megapixeli, ecranul cu rezoluţie mai mare (480 x 640 pixeli) şi sistemul Symbian^3. În rest, Nokia E6 se prezintă cu următoarele specificaţii preliminare:

  • Cameră foto de 8 MP, autofocus, dual-LED Flash
  • slot microSD
  • HSDPA, Wi-Fi, Bluetooth
  • GPS, A-GPS
  • Jack de 3,5 mm
  • Tastatură QWERTY

Nokia E6 ar putea fi de asemenea anunţat în cadrul evenimentului CTIA Wireless de săptămâna viitoare.

Nokia E6-00

Telefoane S40 Series

Această platformă este folosită de finladezi pe telefoanele mobile entry-level cu facilităţi multimedia de bază (ex: Nokia X2-01, C2-01). Ţinând cont de numărul însemnat de terminale ce au la bază sistemul S40 Series, putem spune că în decursul lui 2011 vom mai vedea astfel de dispozitive.

Telefoane entry-level

Nokia X1-00

Nokia X1-00 este un telefon simplu, dar care pe lângă facilităţile de bază (voce şi SMS) oferă utilizatorilor funcţia de MP3 player şi radio. Suportă carduri microSD de până la 16 GB. are jack audio de 3,5 mm şi taste media dedicate – trei elemente mai mult decât suficiente pentru a ne convinge că merită cei aproximativ 35 de Euro. Dacă vreţi şi un bonus, luaţi în considerare celebra lanternă. Nokia X1-00 urmează să apară pe piaţă până cel târziu la sfârşitul lunii mai.

Nokia X1-00

Nokia C2-00

Deşi a fost anunţat încă din 2010, Nokia C2-00 nu a ieşit nici acum pe piaţă. Nokia C2-00 este un telefon Dual SIM cu dual stand-by pe care Nokia speră să-l vândă în milioane de exemplare, bazându-se pe preţul de comercializare scăzut. Exceptând funcţionalitatea Dual SIM, Nokia C2-00 oferă în plus faţă de X1-00 o cameră foto VGA (640 x 480 pixeli), Bluetooth şi suport MMS, E-mail şi Instant Messaging. Nu are în schimb lanternă şi nici taste audio dedicate. Autonomia va fi şi ea redusă, cel puţin în situaţia în care veţi folosi telefonul cu două cartele active simultan.

Nokia C2-00

În momentul de faţă, acestea sunt singurele informaţii clare de pe frontul Nokia. Unii vorbesc despre smartphone-uri / tablete MeeGo, dar nu există nimic clar în acest sens. Putem spune cel mult că finlandezii lucrează la aşa ceva, nu se ştie însă ce va fi şi mai ales când va fi gata. Până una alta, fanii grupării finlandeze vor trebui să se mulţumească cu aceste telefoane mobile Nokia şi cu eventuale noi modele similare. Anul acesta, Nokia va miza pe dispozitive entry-level şi pe smartphone-uri Symbian^3 accesibile ca preţ, cu care speră să reuşească vânzări în volum mare. Dacă nu intervine ceva spectaculos, primul smartphone finlandez cu Windows Phone 7 va ieşi pe piaţă abia în 2012.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News