Telefonul perfect: ce funcţii ar trebui să aibă şi cum ar arăta

17.03.2009
Telefonul perfect: ce funcţii ar trebui să aibă şi cum ar arăta

Subiectivismul este una din caracteristicile definitorii ale umanităţii. Oamenii au păreri diferite, gusturi diferite, obiceiuri şi aşteptări diferite. Ceea ce ţie îţi place, altcuiva ar putea să-i displacă. Ori viceversa. La fel se întâmplă şi în cazul telefoanelor. Nu toţi folosesc la fel telefonul mobil. Pentru unii e important să facă poze, în timp ce pentru alţii telefonul mobil este doar un mijloc de comunicare şi nimic mai mult. La fel şi în ceea ce priveşte construcţia şi designul, gusturile diferă.

Cum ar fi însă dacă ai putea să-ţi configurezi singur telefonul? Cum ar fi dacă un producător de telefoane mobile te-ar lăsa să alegi ce funcţii să aibă telefonul pe care vrei să-l cumperi şi să plăteşti doar pentru ceea ce ai nevoie? Ar fi oare chiar aşa de complicat? Producătorul îţi pune la dispoziţie un catalog de facilităţi disponibile pentru modelul respectiv iar tu îţi alegi. "Vreau cameră foto de X MP şi GPS dar nu vreau 3G că nu intru pe Internet şi nici touchscreen pentru că nu vreau ca ecranul telefonului meu să fie plin de amprente", ar putea suna comanda unui potenţial client. Practic tu ai alege ceea ce ai nevoie şi ai lăsa pe din-afară funcţiile pe care nu le-ai folosi.

Cum ai vrea să arate telefonul tău

Sunt absolut sigur că niciun producător de telefoane nu va accepta vreodată comenzi în care clientul să aleagă în amănunt cum să arate şi din ce materiale să fie construit un telefon. Însă, de dragul teoriei şi de curiozitate, oare ce ar alege utilizatorii dacă ar avea posibilitatea de a-şi proiecta 100% telefonul mobil? Ar prefera telefoanele construite exclusiv din materiale ecologice sau ar vrea telefoane cât mai mici şi uşoare indiferent din ce sunt făcute?

Eu unul nu am standarde stricte legate de construcţia unui telefon. Nu mă interesează să fie de exact 10 cm lungime şi să aibă fix 70 de grame. Important mi se pare să nu fie o "cărămidă", să pot să-l ţin în buzunar. Şi, evident, să se ridice la pretenţiile proprii privitoare la design. Pun mult mai mare preţ pe funcţionalitate.

Ce funcţii ai alege pentru telefonul tău

Această întrebare ar trebui să ţi-o pui de fiecare dată când vrei să îţi cumperi un telefon nou. În loc să cauţi la întâmplare prin magazine normale sau online, ar fi mai simplu să te gândeşti ce funcţii vrei de la viitorul tău telefon şi pe urmă să vezi ce dispozitive corespund criteriilor şi finanţelor disponibile.

Aşa cum am spus în introducere, e normal ca fiecare să aibă propriile pretenţii de la un telefon. De aceea, producătorii de telefoane mobile, după ce lansează un model, revin cu o nouă versiune care aduce ceva în plus sau elimină o funcţie. De exemplu, Nokia prefera într-o vreme să comercializeze două versiuni ale aceluiaşi telefon, una cu cameră foto, alta fără.

Telefonul perfect

Revenind la discursul subiectiv, dacă mâine mi-aş cumpăra un telefon nou m-aş uita atent la mai multe aspecte. Foarte important pentru mine este ca ecranul să fie mare şi de tip touchscreen. Iar touchscreen-ul trebuie să fie suficient de bun pentru a nu mă obliga să dau aceeaşi comandă de mai multe ori.

La fel de important este ca telefonul să aibă o conexiune rapidă la Internet. HSDPA şi Wi-Fi sunt pentru mine obligatorii, la cât navighez de pe telefon. De asemenea, bluetooth-ul, deşi nu apelez la el în mod frecvent, este necesar în anumite situaţii şi nu trebuie să lipsească. Deşi nu ascult foarte des muzică pe telefon, sunt atent şi la calitatea sunetului, player-ul audio şi spaţiul de stocare disponibil, respectiv capacitatea cardului de memorie.

Nu vreau un telefon cu tastatură QWERTY din cauza dimensiunii pe care aceste dispozitive o au. Nu vreau cărămizi. În schimb, mă interesează ca tastatură onscreen să fie uşor de folosit. Telefonul vizat trebuie să fie obligatoriu smartphone şi să existe suficient de multe aplicaţii pentru el. Nu se ştie când o să am nevoie de un anumit program: client de twitter, messenger etc. De asemenea, mă interesează să am la dispoziţie o mulţime de opţiuni pentru configurarea tuturor aspectelor importante ale telefonului şi sistemului de operare.

Telefonul perfect

În fine, bateria trebuie să fie suficient de mare pentru a-mi oferi măcar două zile autonomie în regimul meu de utilizare: mult Internet, vorbit mediu şi puţină muzică.

Ce nu interesează prea mult

Suportul GPS şi camera foto nu le găsesc esenţiale pentru un telefon. Pe de o parte suportul GPS este bun doar în măsura în care poţi instala o aplicaţie bună şi ai un ecran suficient de mare pentru a-l putea folosi în maşină. Pe de altă parte, calitatea camerelor foto de pe telefoanele mobile mi se pare mult sub aşteptări. Din toate telefoanele pe care le-am testat de-a lungul timpului nu am găsit niciunul la care să spun cănu mai am nevoie de o cameră foto dedicată.

La capitolul complet neinteresant trec difuzorul şi jocurile. Perioada jocurilor am depăşit-o, chiar şi pe PC, iar difuzorul chiar nu îl găsesc util la altceva decât la redarea tonurilor de apel.

Evident, acestea sunt pretenţiile şi excentricităţile mele. Orice comentariu pe tema "cum ar fi telefonul perfect în viziunea mea" este binevenit. Ar fi interesant să aflăm cum văd userii de la noi un astfel de telefon perfect. Chiar şi producătorii de telefoane mobile vor aprecia feedback-ul primit fără investiţii proprii.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News