Tizen ajunge la versiunea 2.0, primele terminale sunt aşteptate în 2013

20.02.2013
Tizen ajunge la versiunea 2.0, primele terminale sunt aşteptate în 2013

Tizen, sistemul de operare pentru terminale mobile, tablete, Smart TV născut din eforturile anterioare LiMo, Samsung Linux Platform şi Moblin, a avut un demaraj lent, însă acesta a ajuns de curând la versiunea 2.0 şi, cu ceva mai mult noroc decât în 2012, va ajunge să fie implementat pe primele terminale mobile în cursul acest an.

Platforma Tizen s-a născut în 2011, atunci când Intel, care a renunţat la dezvoltarea platformei MeeGo şi i-a lăsat pe cei de la Nokia să se ocupe singuri de aceasta, a hotărât să înceapă colaborarea cu Samsung. Sud-coreeni au folosit Linux pentru platformele lor mobile, cel mai celebru produs fiind probabil Bada OS, iar celor doua companii li s-au alăturat ulterior şi alţi producători şi operatori.

Prima versiune a acestui sistem de operare a fost finalizată în luna aprilie a anului trecut şi, deşi Samsung a anunţat că va face trecerea la de la Bada OS la Tizen prin fuziune în cursul lui 2012, acest lucru nu s-a întâmplat. Acum o lună, Samsung a afirmat că va lansa primele terminale Tizen în cursul acestui an, iar atingerea versiunii 2.0 este o etapă critică pentru lansare.

Noua versiune aduce un set larg de API-uri, interfaţă scalabila pentru diverse rezoluţii sau dimensiuni de ecran şi un motor WebKit mult îmbunătăţit, important deoarece aplicaţiile Tizen, compatibile cu cele Firefox OS, sunt bazate pe HTML5 şi JavasScript.

Într-un peisaj dominat de Android şi iOS, Tizen este o altă platformă care încearcă să se afirme, la fel ca Firefox OS, Ubuntu for Smartphones sau Sailfish, platforma născută din defunctul MeeGo. Cât succes va avea Tizen, vom vedea atunci când Samsung va lansa primele terminale motorizate de acesta.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News