Top 10: cele mai ciudate şi/sau urâte telefoane mobile

25.07.2018
Top 10: cele mai ciudate şi/sau urâte telefoane mobile

Era smartphone-urilor din ultimii ani a adus puţine inovaţii în design-ul telefoanelor, abia în ultimele luni cu toate display-urile decupate şi cu noile dispozitive care ascund camerele găsind ceva mai ieşit din comun. În general un smartphone în 2018 este realizat din sticlă pe ambele părţi, are o ramă metalică şi un display mare, uneori decupat, alteori nu. Amintindu-ne de diversitatea în design de pe vechile telefoane de la începutul anilor 2000, am realizat o listă cu zece dintre cele mai ciudate telefoane mobile care au ajuns vreodată pe piaţă.

10. Motorola StarTAC Rainbow

Motorola StarTac a reprezentat o revoluţie pe piaţa de telefoane mobile, acesta fiind originalul telefon „clamshell” pe care şi-l amintesc cei care au crescut în anii ’90 din filmele americane. Compania americană a lansat însă în 1996 StarTAC Rainbow, un model care înlocuia culoarea neagră a originalului cu o combinaţie de roşu, verde, galben, mov şi albastru, rezultatul fiind greu de privit.

Uitându-ne acum la el, Motorola StarTAC Rainbow arată ca un telefon de jucărie pentru copii, însă la momentul respectiv acesta costa câteva sute de dolari bune, probabil mai mult decât costă acum un smartphone de top, dacă luăm în considerare inflaţia.

9. Samsung NPH-N270 Matrix

Producătorul coreean Samsung este acum lider pe piaţa de smartphone-uri, însă în 2003 trăia încă în umbra Nokia. Astfel, când filmul Matrix Reloaded a apărut în cinematografe, Samsung a reuşit să pună mâna pe un parteneriat cu Warner Bros. pentru o campanie de cros-promovare. Nu doar că telefoanele sale făceau reclamă filmului, dar şi filmul a folosit telefoane Samsung în timpul filmărilor, în cazul de faţă modelul NPH-270 Matrix, un telefon cu un design care ar fi trebuit să rămână cel mai probabil de domeniul SF.

Samsung NPH-N270 Matrix

Acesta a fost lansat alături de film şi folosea un sistem slider pentru a mişca difuzorul în sus pentru a răspunde la apeluri, acesta acoperind display-ul complet atunci când nu este în utilizare. Design-ul butucănos fără scop este de asemenea un dezavantaj.

8. Nokia N-Gage

Pe vremea când Nokia era numărul unu mondial pe piaţa de telefoane a apărut N-Gage, primul său telefon dedicat gamerilor. Acesta folosea platforma Symbian S60, cunoscută la momentul respectiv pentru smartphone-uri şi promitea o experienţă complet diferită faţă de ceea ce exista la acel moment în domeniul jocurilor pe mobil. În timp ce jocurile erau într-adevăr puţin mai avansate, întreaga serie N-Gage a fost un eşec.

Motivul este simplu de ghicit: un design mare şi o formă greu de folosit pentru altceva în afară de rularea de jocuri, poziţionarea microfonului şi difuzorului pentru apeluri pe muchia de sus şi platformele software şi hardware nepotrivite pentru jocuri 3D. Sperăm că HMD Global nu pregăteşte un nou N-Gage cu Android, întrucât vechiul N-Gage reprezintă o pată neagră în istoria acestui brand.

7. Toshiba G450

G450 de la Toshiba pare să fie unul dintre telefoanele lansate spre începutul anilor 2000, când toţi producătorii încercau să facă dispozitive cât mai mici, însă adevărul este că a apărut în 2008. Acesta Beneficiază de un ecran minuscul pe care abia poţi citi un cuvânt întreg dintr-o dată, două seturi de butoane dispuse în cerc şi butoane pentru apel pe laterale.

Toshiba G450

Telefonul poate fi folosit însă pe post de modem 3G, ceea ce reprezintă un avantaj, însă trebuie să luăm în continuare că la momentul respectiv primul iPhone şi probabil că şi generaţie iPhone 3G erau deja pe piaţă. G450 nu este doar telefon ciudat şi urât, însă pare să fi fost lansat într-un moment total nepotrivit.

6. CEC Corp F88

Mulţi spun că filmele SF au avut o influenţă clară asupra industriei de tehnologie, dispozitivele mobile precum telefoanele, tabletele şi laptop-urile fiind inspirate de producţii de la Hollywood. Ne-am fi dorit însă ca ideea de telefon de purtat la mână să nu ajungă o realitate, fiind unul dintre cele mai urâte şi impractice invenţii. CEC Corp, o companie chinezească a realizat primul F88 pentru un jucător de ping-pong, însă l-a lansat apoi şi pentru publicul larg.

CEC Corp F88

Telefonul beneficia de butoanele cu cifre pe brăţară, avea toate butoanele de navigaţie în partea de sus, un ecran care ieşea în laterală şi o antenă în partea de sus. De asemenea, folosea un port infraroşu (probabil pentru transfer de date?).  Cu greu poţi găsi un design mai puţin practic decât pe F88.

5. Nokia 7600

Nu că design-ul lui 7600 de la Nokia a fost vreodată practic. Nokia experimenta foarte mult în 2003 cu design-ul telefoanelor, ajungând astfel la o formă pătrată cu colţuri alungite. Toate butoanele erau dispuse în jurul display-ului, iar formarea unui număr sau scrierea unui mesaj era un adevărat chin. Forma ciudată a lui 7600 îl făcea să stea ciudat în buzunar, iar colţurile îl făceau greu de scos.

Nokia 7600

Dacă până acum în acest top telefoanele erau mai urâte sau puţin mai ieşite din comun, însă totuşi destul de „practice”, Nokia 7600 reprezintă punctul de cotitură. Pur şi simplu utilizarea unui astfel de dispozitiv era neplăcută.

4. Bang & Olufsen Serene

Samsung are încă un loc în acest top, reprezentat de Bang & Olufsen Serene, un dispozitiv clamshell realizat în parteneriat cu celebrul producător de sisteme audio. Tastele erau dispuse circular şi o cameră foto se regăsea pe balamaua dispozitivului. Practic, puteai să fotografiezi orice este în dreapta dispozitivului, însă nu ce este în spatele sau în faţa lui.

Bang & Olufsen Serene

Cu un design care arată mai mult a oglindă pentru machiaj, probabil că Serene nu a fost gândit ca un dispozitiv pe care să îl şi folosească cineva, ci doar ca un accesoriu pe care să îl scoţi din când în când pentru a verifica dacă a curs rimelul.

3. Siemens Xelibri 6

Xelibri 6 de la Siemens este „vinovat” de acelaşi lucru. Acesta nu doar că este inspirat de design-ul unei oglinzi pentru farduri, ci arată exact ca una. Din nou vedem butoanele dispuse într-o manieră circulară pe marginile dispozitivului, un display mic în partea de sus şi ceea ce pare a fi o adevărată oglindă în centrul telefonului.

Siemens Xelibri 6

Întreaga gamă Xelibri era realizată în acest stil, dar am fost nevoiţi să alegem unul singur, pentru a nu suprasatura topul numai de telefoane Siemens.

2. Vertu Signature Boucheron Cobra

Telefoanele Vertu au fost întotdeauna dedicate celor 1% care îşi permit cele mai scumpe lucruri din lume. Din păcate, Vertu s-a afirmat cu design-uri urâte, în ciuda construcţiei de calitate din materiale premium. Signature Bucheron Cobra este exemplul perfect de telefon scump fără vreun pic de atenţie oferită design-ului. Deja modelul Signature esta un telefon nu tocmai plăcut din punct de vedere al design-ului, însă şarpele din pietre preţioase lipit pur şi simplu de carcasă este cireaşa de pe tort.

Vertu Signature Boucheron Cobra

Nu este clar dacă acest telefon a fost realizat pentru a fi folosit sau pentru a fi expus într-o expoziţie de kitsch-uri, însă din fericire acesta a fost produs doar în 8 exemplare, care s-au vândut pentru 310.000 de dolari fiecare.

1. Goldvish Le Million

Niciun top al telefoanelor urâte sau scumpe nu este însă complet fără Goldvish Le Million, telefonul realizat din aur alb de 18 carate şi 1.800 de diamante, a cărui valoare a fost estimată la 1,3 milioane de dolari. Acesta arată ca un mâner de pumnal oriental, iar butoanele sunt mici si greu de folosit. Partea de jos se scoate pentru a putea încărca dispozitivul, în timp ce partea de sus rămâne permanent curbată.

Goldvish Le Million

Este greu de crezut că cineva chiar a folosit acest telefon pentru altceva decât să îşi afişeze opulenţa, întrucât chiar şi un Nokia 1100 lansat în aceeaşi perioadă ar fi fost mai practic şi ar fi stat mai bine în buzunar sau în geantă.

Acestea sunt doar zece telefoane ciudate sau urâte care ne-au atras atenţia, însă lista poate fi mult mai lungă. Uitându-ne înapoi la prezent, parcă o piaţă suprasaturată de dispozitive care arată în mare parte la fel nu este aşa rea. Măcar majoritatea telefoanelor din prezent sunt practice şi nu necesită prea mult efort pentru utilizare.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult