Top 15 funcţii ce au schimbat modul în care foloseşti telefonul

14.07.2009
Top 15 funcţii ce au schimbat modul în care foloseşti telefonul

Probabil că pentru unii sunt banale, însă ele există de ceva timp şi merită să facem o listă şi să le prezentăm pe scurt. De asemenea, vom menţiona şi câteva dintre telefoanele care beneficiază de aceste funcţii “inedite”. Punem în ghilimele pentru că la ora actuală este foarte greu să găseşti un dispozitiv de serie care să ne ofere o facilitate unică, nemaivăzută.

Accelerometrul

Accelerometrul este una dintre cele mai folosite facilităţi “extra” ale telefoanelor mobile. Câtă vreme nu-l dezactivăm intenţionat, el va avea în vedere în permanenţă coordonatele telefonului (pe axele x, y şi z) şi va calcula acceleraţiile determinate de fiecare mişcare. Apoi, în funcţie de aplicaţie, va roti automat ecranul din poziţie orizontală (portrait) pe verticală (landscape), îţi va permite controlul asupra personajului din joc prin înclinarea dispozitivului în direcţia dorită ş.a.m.d. O aplicaţie specială ce are la bază accelerometrul este player-ul audio. În cadrul acestuia, s-a introdus aşa numita funcţie “Shake Control”, prin care treci la următoarea piesă prin simpla scuturare a telefonului.

Telefoane cu accelerometru: Samsung Pixon, Nokia 5800, LG Cookie, Sony Ericsson W995.

Accelerometru

Busola digitală

Gadgetarii aventurieri, în lipsa unei busole magnetice, se pot bucura de funcţia/aplicaţia “Digital Compass” (busolă digitală) care joacă exact acelaşi rol. De menţionat că orientarea se realizează prin intermediul receptorului GPS, de unde se preiau informaţii legate de coordonatele geografice şi altitudine.

Telefoane cu busolă digitală: Apple iPhone 3GS, Samsung Omnia HD, Nokia N97.

Trackpad de navigare optic şi pad haptic

Joystick-ul tradiţional cu navigare în patru direcţii şi buton de confirmare a fost înlocuit, pe telefoanele de ultima generaţie, de trackpad-ul optic.

Telefoane cu trackpad optic: Samsung Omnia, Nokia E72, Sony Ericsson XPERIA X1.

Trackpad optic

Padul haptic este mai limitat decât cel optic, dar mai spectaculos. Poate fi un mini-touchscreen de navigare ce îţi indică diverse acţiuni în funcţie de context (pad direcţional, lansare aplicaţii, control cameră foto etc.)

Telefoane cu interfaţă haptică: Samsung U900 Soul, LG KF600 Venus.

Business card scanner

Este o aplicaţie mai veche, întâlnită în special la smartphone-urile cu Symbian. Se foloseşte de camera foto pentru a captura imaginea unei cărţi de vizită. Datele de pe cartea de vizită se memorează în telefon, pe câmpurile alocate special (nume, prenume, ocupaţie, e-mail, telefon, adresă etc.).

Telefoane cu scanner pentru cărţi de vizită: Nokia E63, Sony Ericsson P1.

O aplicaţie similară cu aceasta este “Code Bar Scanner” pentru scanarea codurilor de bare.

Card scanner

Comunicare prin NFC/RFID (Nokia 6216)

Tehnologia RFID (identificare prin unde Plata cu telefon RFIDradio de joasă frecvenţă) este implementată de ceva vreme în telefoanele din Japonia. Cu ajutorul ei, utilizatorii pot folosi telefonul pe post de portofel electronic – plătesc cu el în magazine, chiar şi în mijloacele de transport. În Europa, lucrurile se mişcă mai greu. Nokia a anunţat în primăvara acestui an modelul 6216 Classic, dotat cu tehnologie NFC (Near Field Communication). Practic este vorba tot de RFID, doar denumirea diferă. Până vom avea şi infrastructura necesară utilizării a astfel de telefoane, nu ştim cât vom mai aştepta.

Antenă radio încorporată (Nokia 5030)

Mai toate telefoanele au radio, dar majoritatea îţi cer să conectezi headset-ul pentru a asculta posturile FM. Ei bine, lucururile sunt pe cale să se schimbe, deoarece au început să apară telefoane cu antenă radio încorporată, iar unul dintre ele este Nokia 5030 XpressMusic.

Nokia 5030

Senzor de proximitate

Este o facilitate mai puţin utilă, dar întâlnită pe multe dintre telefoanele de fiţe (seria Nokia 8xxx, Apple iPhone). Cu ajutorul senzorului de proximitate, poţi da pe silenţios telefonul prin simpla întoarcere a acestuia cu faţa în jos. La fel şi în cazul “ceasului deşteptător”, iar când apropii telefonul de ureche se va răspunde automat, fără ca tu să apeşi vreo tastă.

Nokia 8800 Arte

Interfaţă multitouch

Nu mai are nevoie de nicio prezentare. Practic, succesul iPhone-ului a depins într-o proporţie de 90% de ecranul mare şi cu interfaţă multi-touch. Desigur, a contat şi faptul că display-ul s-a dovedit extrem de uşor de controlat, extrem de responsiv. Interfaţa multi-touch îţi asigură un control total şi plăcut asupra telefonului, fără să mai ai nevoie de tastele fizice. Este adevărat că în cazul redactării de texte, această interfaţă aproape că nu mai contează, iar tastatura virtuală, cel puţin până acum, nu a reuşit să egaleze gradul de precizie şi comoditate oferit de tastatura fizică QWERTY.

Telefoane cu ecran multi-touch: iPhone, iPhone 3G, iPhone 3GS, LG Viewty Smart (cu anumite limitări).

iPhone Multi touch

Tuner TV integrat

Asiaticii se bucură de o mulţime de terminale cu tuner TV digital integrat. În Europa, standardul DVB-H este încă în faşă, astfel că achiziţionarea unui telefon cu o astfel de dotare reprezintă o alegere deloc inspirată.

Telefon cu tuner TV integrat

Control gestual

Sony Ericsson T707Controlul gestual este următorul pas după senzorul de proximitate şi pad-ul de navigare/tastele senzitive. Un telefon ce recunoaşte gesturile îţi permite controlul fără să existe un contact fizic. Spre exemplu, în momentul recepţionării unui apel, trecerea mâinii peste ecran pune telefonul pe silenţios. Nu te gândi că asta se va întâmpla peste mulţi ani, există deja astfel de telefoane: Sony Ericsson T707 sau Sony Ericsson W380.

Pedometru, aplicaţii de fitness

Amatorii de mişcare în aer liber pot să-şi vizualizeze performanţele cu ajutorul aplicaţiilor de fitness. Există o mulţime de dispozitive care vin însoţite de astfel de programe. Ele îţi calculează paşii, distanţa parcursă, numărul de calorii arse şi multe altele. Precizia aplicaţiilor depinde de suportul hardware: dacă se bazează pe GPS sunt precise, dacă îţi calculează după anumite norme ar fi bine să nu te bazezi prea tare pe respectivele rezultate.

Exemple: Nokia 5500 Sport (un fel de Adam al telefoanelor cu aplicaţii de fitness), Samsung F110 miCoach, Sony Ericsson W710, iPhone 3GS.

Fitness applications

Aplicaţii “Eco”

Ultima tendinţă în domeniul tehnologic este trecerea la etapa în care, după ce aproape am distrus planeta, încercăm să aratăm că ne pasă de ea. În toate domeniile se renunţă la hârburi şi se adoptă noile produse ecologie. Inclusiv pe piaţa de telefoane mobile. Ce înseamnă asta? Materiale reciclabile, non-toxice, consum redus de energie, mai puţine hârtii (manualele vin în format electronic) şi, în curând, încărcător standard care se va potrivi la majoritatea telefoanelor. Asiaticii au mers chiar mai departe şi au lansat telefoane cu panouri solare.

Telefoane Eco: gama Sony Ericsson “GreenHeart” (C901 Greenheart şi Nite), Samsung E200 Eco.

Sony Ericsson C901 GreenHeart

Touch focus

Este o facilitate apărută anul acesta la camerele foto integrate pe telefoanele mobile cu touchscreen. Alegerea zonei de focus se face prin atingerea ecranului cu degetul (sau stylus-ul) în locul dorit.

Telefoane cu touch-focus: LG Renoir, Sony Ericsson Satio.

Touch focus

Transmiţător FM

Telefoanele cu transmiţător FM sunt folositoare celor care au pe maşină casetofoane vechi, fără funcţii precum redare MP3 sau măcar CD.

Cuplat la casetofonul din maşină, un telefon cu transmiţător FM va converti semnalul audio într-un semnal radio FM pe care casetofonul îl va recepţiona şi îl va transmite mai departe către boxe.

Telefoane cu transmiţător FM: Nokia N79.

Nokia N79

TrackID

Este o aplicaţie introdusă de Sony Ericsson pentru a te ajuta să afli rapid cine cântă sau cum se numeşte piesa pe care o asculţi. Aplicaţia înregistrează o porţiune din melodie şi o trimite pe Internet către un server. Acesta compară bucata trimisă de pe telefon cu cele din baza de date existentă şi returnează apoi răspunsul. Telefoanele Walkman dispun de Track ID, dar nu numai. Şi cele mainstream sau high-end din alte serii.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News