UE ar putea obliga producătorii de telefoane să permită înlocuirea bateriei

21.12.2022
UE ar putea obliga producătorii de telefoane să permită înlocuirea bateriei

Uniunea Europeană ar putea introduce o nouă lege care să oblige producătorii tuturor dispozitivelor, portabile sau nu, care folosesc baterii, să permită schimbarea ușoară a acestora. Proiectul de lege ar intra în vigoare în trei ani și jumătate de la adopție, însă momentan acesta nu a ajuns în comisii pentru a fi votat. Aceasta este o veste bună pentru clienți, care ar putea cumpăra și schimba bateriile dispozitivelor acasă.

Bateriile din telefoane ar putea fi, în curând, schimbate cu ușurință acasă

Momentan, producătorii sunt lăsați să decidă pentru fiecare dispozitiv în parte dacă să permită sau nu înlocuirea bateriei acasă. De altfel, companii precum Apple încearcă să se adapteze la aceste legi înainte ca ele să fie impuse, oferind piese și uneltele necesare pentru schimbarea bateriilor și altor componente. Totuși, procesul este încă foarte complicat și nu tocmai accesibil utilizatorilor de rând. Printre puținele telefoane care mai permit schimbarea bateriei prin înlăturarea ușoară a capacului se află modelele Xcover de la Samsung, care, aparent, păstrează chiar si rezistența la apă.

Noua lege nu s-ar aplica însă doar telefoanelor mobile. Acestea ar fi doar o parte dintre produsele acoperite, dar inclusiv bateriile de mașină, fie că este vorba despre cele cu combustie internă sau cele electrice, vehicule electrice ușoare și cam orice integrează o baterie, toate vor trebui să ofere acces ușor clienților la baterii.

Bateriile vor trebui, de asemenea, să fie echipate cu etichete pe care să fie înscris un cod QR care să conțină specificațiile bateriei precum capacitatea, performanța, durabilitatea, compoziția chimică și simbolul de sortare pentru deșeuri.

Această lege ar completa eforturile de reciclare a bateriilor. UE dorește ca până în 2023 să fie colectate 45% dintre bateriile vechi pentru reciclare, fără costuri adiționale pentru clienți, iar acest procent va crește la 63% în 2027 și 73% în 2030.

sursa: GSM Arena

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult