UMi Diamond, un smartphone accesibil cu 3GB RAM şi acces la internet 4G (REVIEW)

07.03.2017
UMi Diamond, un smartphone accesibil cu 3GB RAM şi acces la internet 4G (REVIEW)
Prezentare

Cu forme rotunjite şi un design care alternează suprafeţe din sticlă, plastic şi metal, UMi Diamond atrage prin aspectul său elegant si pachetul atractiv de dotări.

Prezentare

Încadrat la gama entry-level, UMi Diamond atrage atenţia prin construcţia solidă, cu ramă laterală din metal şlefuit şi scut din sticlă cu margini curbate. Pentru un preţ nu foarte piperat ne alegem cu o cameră foto de 8 MP asistată cu blitz LED şi funcţie autofocus, cameră frontală de 2MP, acces la internet 4G LTE şi un chipset octa-core ajutat cu 3GB memorie RAM.

Telefon dual-SIM, UMi Diamond poate funcţiona cu două cardele SIM şi card microSD simultan, extinzând memoria internă în cantitate de 16 GB. Sub capacul din plastic aplicat peste spatele carcasei găsim un acumulator de 2650 mAh, detaşabil.

Livrat cu versiunea Android 6.0, UMi Diamond include doar un set minim de aplicaţii Google preinstalate, producătorul lăsând utilizatorului libertatea de a-şi personaliza telefonul după bunul plac.

Cu o grosime de 9.4 mm şi ecran de 5”, UMi Diamond este un smartphone de mărime potrivită dar puţin cam greu, datorită construcţie pe şasiu metalic. Dispozitivul este însă plăcut la atingere şi comod de manevrat cu o singură mână.

Disponibil în trei versiuni de culoare – alb, negru şi auriu – UMi Diamond are spatele acoperit cu un capac din plastic finisat pentru a da impresia de sticlă. Mai rar întâlnit la acest domeniul de preţuri, scutul din sticlă minerală dă un plus de eleganţă şi protecţie crescută împotriva zgârieturilor accidentale. Cu toate acestea, producătorul livrează dispozitivul cu folie din plastic pre-aplicată, ca metodă suplimentară de protecţie.

Pachetul cu accesorii include adaptor AC de 1A şi un cablu USB. Din păcate husa de protecţie, necesară pentru protejarea spatelui acoperit cu plastic lucios va trebui achiziţionată separat.

Cu design simplu dar elegand, telefonul încadrează ecranul de 5” cu o ramă laterală destul de îngustă, respectiv trei butoane capacitive pentru interfaţa Android, neiluminate la atingere.

UMi Diamond – specificaţii:

 • Ecran: 5,0”, 1280 x 720 pixeli, IPS
 • Sistem de operare: Android 6.0
 • Chipset: MTK6753
 • Procesor: 8 x ARM Cortex-53 32 bit (1,5 GHz)
 • Procesor grafic: ARM Mali-T720
 • RAM: 3 GB
 • Memorie: 16 GB
 • Card: slot micro SD
 • Date: 3G (900/2100MHz), 4G (FDD-LTE 800/1800/2100/2600MHz)
 • WiFi: 802.11 b/g/n
 • Bluetooth: 4.0
 • USB: microUSB
 • Cameră foto: 8 MP, autofocus, cu flash LED
 • Filmare video: FHD
 • Cameră foto frontală: 2 MP
 • Baterie: 2650 mAh (detaşabilă)
 • Dimensiuni: 143 x 70 x 9,4 mm
 • Greutate: 169 de grame
 • Senzori: proximitate, accelerometru, lumină ambiantă, biometric
 • Altele: OTG, Battery saver, radio FM, receptor A-GPS

Butoanele Power/Volum sunt plasate în dreapta ecranului, la nivelul degetului opozant. Conectorul micro USB se află la partea de sus, alături de jack-ul pentru căşti.

 

Experienţa în utilizare, Concluzie

Experienţa în utilizare

UMi Diamond dispune de un ecran HD de 5”, protejat sub un scut din sticlă de tip arc-edge, având curbură 2.5D. Plăcut la atingere şi rezistent la zgârieturi superficiale, scutul de protecţie pentru ecran are ca dezavantaj doar tratamentul oleofobic mai puţin eficient împotriva urmelor de amprente.

Ecranul cu diagonală 5” nu este incomodat de rezoluţia 720p, densitatea de afişare măsurată la 294 PPI fiind suficientă pentru vasta majoritate a utilizatorilor. Unghiurile vizibilitate sunt generoase, producătorul optând pentru îmbinarea panoului LCD cu scutul de protecţie din sticlă. Ecranul bine iluminat este uşor lizibil inclusiv la folosirea sub soare direct.

Difuzorul plasat la partea de jos, chiar pe rama laterală, redă sunet clar şi suficient de puternic, funcţia de vibraţii suplimentând alertele primite.

Livrat cu versiunea Android 6.0 şi o cantitate suficientă de memorie RAM, UMi Diamond oferă o experienţă cursivă la derularea listelor de meniuri şi nu pune probleme la folosirea aplicaţiilor uzuale pentru Android. Acestea pornesc destul de repede şi în general, oferă o experienţă cursivă în utilizare. Cei obişnuiţi să schimbe rapid de la o aplicaţie la alta nu ar trebui să fie incomodaţi de cei 3 memorie RAM, suficientă pentru a acomoda cel puţin 2-3 aplicaţii recente.

Apelurile se aud clar şi puternic prin casca audio, iar microfonul nu pune probleme de claritate în ciuda absenţei funcţiei noise-canceling. Stabilitatea semnalului este bună, atât la reţeaua de telefonie mobilă, cât şi cea WiFi.

În ce priveşte accesul la internet mobil, UMi Diamond  se poate lăuda cu viteze de până la 60Mbps prin conexiune 4G, suficient pentru folosirea în condiţii optime a serviciilor pentru streaming video.

UMi Diamond – teste de performanţă:

 • 3DMark (Ice Storm Extreme) – 7148
 • 3DMark (Sling Shot Extreme) – 199
 • PCMark (Work performance) – 2883
 • AnTuTu Benchmark 6 – 37715
 • GFXBench 4.0 – T-Rex: 686 frames (Offscreen, 1080p)
 • Geekbench 4 – 624 (single-core), 2531 (multi-core)
 • Geekbench 3 – 410 (single-core). 1177 (multi-core)
 • A1SD benchmark – 45,2 MB/s citire / 27,33 MB/s scriere (memoria internă)

Camera Foto

UMi Diamond vine echipat cu o cameră foto de 8 MP, din păcate fără prea mari pretenţii. Astfel, deşi telefonul obţine poze la calitate acceptabilă sub soare direct, nivelul detaliilor scade rapid odată cu diminuarea luminii ambiante.

Folosit pentru a filma la rezoluţie 1080p, telefonul obţine clipuri video la calitate destul de bună, chiar dacă în privinţa clarităţii imaginii există loc şi de mai bine.

UMi Diamond Video Sample

Autonomie

În carcasa cu o grosime de 9,4 mm, UMi Diamond adăposteşte un acumulator de 2650 mAh, suficient de puternic pentru configuraţia aleasă. Fără complicaţiile unui ecran Full HD şi echipat doar cu un chipset Mediatek din gama mid-range inferioară, UMi Diamond oferă aproximativ o zi de utilizare fără grija adaptorului AC, sau aproape două zile la folosire ocazională.

Cu acces permanent la internet prin conexiune WiFi sau 4G, am obţinut un timp de utilizare efectivă (Screen Time) de o oră şi jumătate, desfăşurând activităţi cum ar fi navigare web şi vizionarea de conţinut YouTube, instalând aplicaţii din magazinul Google Play şi folosind camera foto pentru câteva poze şi secvenţe video.

Folosirea  ocazională, oprind selectiv conexiunile de date atunci când nu sunt absolut necesare, poate extinde autonomia la aproximativ 2 zile.

Concluzie

Cu aspect modern şi finisaje de bună calitate, UMi Diamond este o alegere interesantă pentru un smartphone de buget. Desigur, chipsetul Mediatek 6753 lansat anul trecut este departe de a oferi performanţe la nivelul unui smartphone de top, însă ajutat cu 3GB memorie RAM şi o versiune de Android 6.0 bine optimizată reuşeşte să lase o impresie plăcută.

Chiar dacă nu este perfect, UMi Diamond reuşeşte să lase o impresie plăcută în ansamblu, fiind un bun smartphone pentru folosirea de zi cu zi.

UMi Diamond a fost primit pentru testare din partea magazinului gearbest.com, de unde poate fi achiziţionat la preţul de 126 dolari.
 

Părţi pozitive

Design plăcut şi constrcuţie solidă
CPU octa-core şi 3GB RAM
Suport 4G LTE
Android 6.0 cu bagaj minim de aplicaţii preinstalate

Părţi negative

Butoane tactile neiluminate
Camera foto putea fi mai bună

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult