Un telefon iPhone X ar fi explodat imediat după ce a fost actualizat la versiunea iOS 12.1

Autori: Aurelian Mihai, Cătălin Niţu 14.11.2018
Un telefon iPhone X ar fi explodat imediat după ce a fost actualizat la versiunea iOS 12.1

Apple investighează un incident cât se poate de neobişnuit, semnalat de posesorul unui telefon iPhone X care a luat foc imediat după aplicarea actualizării la versiunea iOS 12.1.

Momentan, nu este clar dacă există o corelare între aplicarea noii versiuni de firmware şi incendierea spontană a telefonului cu o vechime de numai 10 luni. Potrivit declaraţiilor oferite de posesor, incidentul s-a produs imediat după finalizarea procesului de actualizare, la pornirea telefonului.

Un detaliu important este că exemplarul iPhone X se afla la încărcat folosind un adaptor de alimentare original, proprietarul respectând indicaţiile Apple de lăsa conectat adaptorul AC în timpul actualizărilor de firmware. Din fericire, dispozitivul nu era folosit la momentul incidentului, dar nici lăsat complet nesupravegheat, fiind evitată astfel declanşarea unui incendiu.

Manifestată prin expulzarea de gaze fierbinţi şi fum toxic, defectarea acumulatorilor Li-Ion poate apărea în mod spontan la orice telefon mobil, tabletă sau laptop, fără ca dispozitivul să dea de bănuit în vreun fel. Din fericire, astfel de incidente care se pot solda cu rănirea gravă sau chiar decesul utilizatorului (spre exemplu, dacă victima ţine telefonul la ureche în timpul exploziei) sunt extrem de rare.

Probabil, dacă în urma distribuirii la scară largă a actualizării iOS 12.1 nu apar şi alte rapoarte despre telefoane iPhone X izbucnite în flăcări, incidentul va fi etichetat ca o simplă coincidentă iar proprietarul ghinionist despăgubit cu un telefon nou.