Vânzări surprinzătoare pentru AYYA T1, „iPhone killer-ul” lansat de regimul lui Putin

23.03.2023
Vânzări surprinzătoare pentru AYYA T1, „iPhone killer-ul” lansat de regimul lui Putin

AYYA T1, un smartphone dezvoltat în Rusia de o instituție de stat, a înregistrat vânzări foarte slabe, potrivit publicației de business Vedomosti.

Promovat ca o alternativă accesibilă la iPhone, care nu mai este disponibil pe canale oficiale în Rusia, smartphone-ul, lansat în octombrie 2021, s-a vândut în 905 unități. Astfel, producătorul a reușit să vândă doar 18% din producția inițială de 5.000 de exemplare.

Anul trecut au fost vândute pe piața din Rusia 24,5 milioane de smartphone-uri.

Telefonul a fost dezvoltat de Smartecosystem, o subsidiară a conglomeratului Rostec din industria apărării. AYYA T1 este asamblat în China.

Citește și: Rusia retrage din serviciu arma, foarte periculoasă, apărută în filmul „The Hunt for Red October”

Pe scurt, dispozitivul are un ecran LCD cu diagonala de 6,5” (rezoluție de 720 x 1.600 pixeli), procesor octa-core MediaTek Helio P70 MT6771T, 4 GB memorie RAM, capacitate de stocare internă de 64 GB (plus slot pentru carduri micro-SD cu capacitate maximă de 128 GB), sistem dual-camera în spate (12 MP + 5 MP) și baterie de 4.000 mAh.

Din cauza vânzărilor slabe, prețul dispozitivului a ajuns să fie de doar 140 de dolari în martie 2023, de la 265 de dolari inițial.

Circa 2.000 de unități speciale de AYYA T1, care rulează un sistem de operare „sigur” numit Aurora, le-au fost date ca telefoane de serviciu unor angajați din instituții de stat, printre care unele servicii secrete și Rosatom (energie nucleară). Prin comparație, varianta de retail rulează o versiune de Android 11.

Unii retaileri au spus că performanțele slabe pe piață ale telefonului au fost cauzate chiar de faptul că multe unități le-au fost oferite angajaților de la stat. Este, însă, greu de crezut că nu ar fi fost produse mai multe dispozitive în cazul în care exista cerere pentru telefon.

AYYA T1 ar putea deveni mai atractiv pentru unii cetățeni din Rusia în curând. Potrivit unor surse, angajații de la Kremlin nu vor mai avea voie să folosească telefoane iPhone după data de 1 aprilie 2023. Guvernul de la Moscova se teme că dispozitivele, produse de compania americană Apple, ar putea fi folosite de SUA pentru spionaj.

Sursa: The Moscow Times

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro, Go4games.ro și Apropotv.ro. Are 15 ani de experienţă în presa centrală şi a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro ... citește mai mult