Vânzările de smartphone-uri în primul trimestru: Android, 75%, Windows Phone ajunge pe locul trei

17.05.2013
Vânzările de smartphone-uri în primul trimestru: Android, 75%, Windows Phone ajunge pe locul trei

IDC a publicat cifrele livrărilor de smartphone-uri din primul trimestru al acestui an, acestea consfinţind dominaţia platformei Android, dar şi saltul Windows Phone pe cea de-a treia poziţie a topului.

În primele trei luni ale acestui an, producătorii de telefoane Android au livrat 162,1 milioane de bucăţi, o creştere de aproape 80 de procente faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când au fost livrate 90 de milioane de bucăţi. Aceste cifre plasează Android pe primul loc în topul platformelor software pentru smartphone, cu o cotă de piaţă zdrobitoare de 75 de procente. Acum un an, Android reprezenta doar 59,1 procente din vânzări.

Vânzările Apple au crescut la 37,4 milioane de bucăţi, marcând un salt de 6 procente faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Telefoanele iPhone se clasează astfel de locul secund, cu o cotă de piaţă de 17 procente, pierzând însă cotă de piaţă faţă de primul trimestru al anului trecut, când reprezentau aproape un sfert din vânzări.

Platforma Windows Phone a reuşit să se claseze pe locul trei, detronând produsele BlackBerry. În primele trei luni ale acestui an, sistemul de operare Microsoft a rulat pe 7 milioane de noi terminale, reprezentând 3,2 procente din piaţă, în timp ce BlackBerry a reuşit să vândă doar 6,3 milioane de unităţi şi să se mulţumească cu locul patru. Acum un an, platforma Microsoft avea o cotă de piaţă de numai două procente, în timp ce BlackBerry ocupa locul trei cu 6,4 procente.

În cădere liberă se află defuncta platformă Symbian, care a ajuns la o cotă de piaţă de 0,6 procente de la cele 6,8 procente înregistrate acum un an, în timp ce diferitele platforme Linux sunt şi ele în scădere uşoară.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News