Huawei, Oppo, Vivo şi Xiaomi lucrează la o platformă comună care să ofere o alternativă la Google Play Store

07.02.2020
Huawei, Oppo, Vivo şi Xiaomi lucrează la o platformă comună care să ofere o alternativă la Google Play Store

Cele mai mari companii producătoare de smartphone-uri din China, Huawei, Vivo, Oppo şi Xiaomi au pus bazele unei noi organizaţii numită Global Developer Service Alliance, conform Reuters. Această organizaţie ar trebui să lanseze în curând o platformă software, care să permită dezvoltatorilor de aplicaţii să distribuie mult mai uşor aplicaţiile de Android pe magazinele de aplicaţii proprietare ale celor patru producători, fiind necesar doar upload-ul pe platforma comună.

Se pare că în urma pierderii accesului la Google Play Store, Huawei doreşte să creeze o alternativă reală la serviciile Google. Cea mai mare problemă a utilizatorilor va fi astfel accesul la aplicaţii din surse bine securizate, iar GDSA va dori să ofere soluţia. Având la dispoziţie o plajă de utilizatori extinsă, care este formată nu doar din utilizatorii de telefoane Huawei, ci şi din utilizatorii altor mari companii precum Vivo, Oppo şi Xiaomi, dezvoltatorii de aplicaţii ar putea fi încurajaţi să ofere suport pentru această platformă.

Este important de menţionat faptul că GDSA va funcţiona doar în afara Chinei. În China, toate cele patru companii continuă separat distribuţia de aplicaţii. La o primă vedere, această alianţă pare să fie o organizaţie anti-Google, însă strategia nu este obligatoriu globală, cel puţin pentru moment. Lista primelor ţări în care platforma va fi funcţională includ regiuni precum India, Indonezia, Rusia, Malaezia, Spania, Tailanda, Filipine şi Vietnam.

Dintre toate, Spania este piaţa cea mai ciudată, întrucât este singura ţară europeană. Restul regiunilor nu sunt atât de dependente de serviciile Google, întrucât există deja alternative de la producători locali, sau publicul tinde oricum spre soluţii din regiune, precum cele din China. Sursele Reuters spun că lansarea iniţială va avea loc în luna martie.

Pe platforma de distribuţie Global Developer Service Alliance vor putea fi publicate mai multe tipuri de conţinut, pe lângă aplicaţii standard. Printre categorii sunt menţionate jocuri, muzică, filme, cărţi şi reviste digitale.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult