Vonino Gyga QS review

Vonino Gyga QS review
Construcţie, design, ergonomie

Vonino Gyga QS este un smartphone care iese din tiparele obişnuite ale industriei IT. În timp ce toată lumea caută noutăţi despre cele mai puternice dispozitive de pe piaţă, compania americană Vonino continuă să producă dispozitive ieftine şi nu foarte puternice, dedicate celor cu buget redus. La fel ca în cazul altor produse realizate de Vonino, nici Gyga QS nu ţinteşte prea sus, fiind necesare compromisuri la mai multe capitole pentru a putea aduce pe piaţă un smartphone atât de ieftin. Întrucât telefoanele ieftine bazate pe Android sunt de obicei un adevărat test al răbdării când vine vorba de utilizarea propriu-zisă, este interesant să testăm din când în când un dispozitiv care promite să iasă din tiparele segmentului de piaţă în care se încadrează.

Construcţie, design, ergonomie

Produsele companiei Vonino nu sunt cunoscute pentru designul lor inovator, iar Gyga QS nu va schimba acest lucru. Smartphone-ul nu iese din tiparele dispozitivelor low-end, oferind un aspect vizual mai degrabă funcţional decât plăcut. Noul Gyga QS are o forma dreptunghiulară foarte uşor rotunjită la colţuri, cu mici elemente decorative în câteva puncte cheie. De exemplu, deasupra si sub display sunt vizibile două grile care la prima vedere ar ascunde difuzoare stereo. Din păcate, nu  există un difuzor responsabil pentru redarea alertelor şi pentru redare media pe partea din faţă. Găurile din carcasă sunt strict decorative. Adevăratul difuzor se găseşte pe partea din spate, în spatele altei grile. De altfel, acesta este unul dintre puţinele elemente de pe partea posterioară a dispozitivului, alături de logo-uri, camera foto şi blitz-ul LED.

Difuzorul pentru apeluri este ascuns în spatele unei fante decupate la întâlnirea dintre carcasă şi protecţia pentru display, lângă camera foto frontală şi LED-ul multicolor pentru notificări. Deasupra difuzorului din partea de jos se găsesc şi trei butoane capacitive retroiluminate, care însă se aprind doar atunci când sunt activate. Acestea sunt desenate cu linii punctate şi nu au funcţiile pe care le-am aştepta în mod normal de la un smartphone cu Android. Butonul „back” este poziţionat în partea dreaptă, butonul Home are dublă funcţie, de a întoarce la meniul principal la apăsare scurtă şi de a deschide meniul „recent apps” la apăsare lungă, în timp ce butonul din stânga serveşte drept „meniu” şi oferă acces la setările fiecărei aplicaţii în parte.

Marginile dispozitivului găzduiesc fiecare câte ceva. În dreapta este posiţionat destul de bine butonul Power, uşor accesibil cu degetul mare de la mâna dreaptă, iar în stânga se găseşte butonul de volum cu două funcţii: + şi -. În partea de sus se găseşte jack-ul pentru căşti, iar în partea de jos port-ul micro-USB şi microfonul pentru convorbiri.

Carcasa este exclusiv realizată  dintr-un plastic aderent, plăcut la atingere, iar ecranul este protejat de asemenea de plastic, peste care este aplicată din fabrică cu o folie de protecţie. De altfel, o folie de protecţie secundară este inclusă în pachet. Adevărul este că foliile sunt necesare, întrucât plasticul folosit se zgârie foarte repede. Cu toate acestea, nici foliile nu sunt rezistente la zgârieturi, putând observa zgârieturi adânci după utilizare obişnuită în numai câteva zile.

După cum spuneam anterior, Gyga QS nu iese în evidenţă din punct de vedere al designului, dar nici al construcţiei, dar reprezintă cu succes segmentul de piaţă low-end superior.

Părţi pozitive

Preţ mic
Design plăcut

Părţi negative

Performanţă scăzută
Spaţiu de stocare insuficient
Software învechit

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult