Vonino Gyga QS review

Vonino Gyga QS review
Construcţie, design, ergonomie

Vonino Gyga QS este un smartphone care iese din tiparele obişnuite ale industriei IT. În timp ce toată lumea caută noutăţi despre cele mai puternice dispozitive de pe piaţă, compania americană Vonino continuă să producă dispozitive ieftine şi nu foarte puternice, dedicate celor cu buget redus. La fel ca în cazul altor produse realizate de Vonino, nici Gyga QS nu ţinteşte prea sus, fiind necesare compromisuri la mai multe capitole pentru a putea aduce pe piaţă un smartphone atât de ieftin. Întrucât telefoanele ieftine bazate pe Android sunt de obicei un adevărat test al răbdării când vine vorba de utilizarea propriu-zisă, este interesant să testăm din când în când un dispozitiv care promite să iasă din tiparele segmentului de piaţă în care se încadrează.

Construcţie, design, ergonomie

Produsele companiei Vonino nu sunt cunoscute pentru designul lor inovator, iar Gyga QS nu va schimba acest lucru. Smartphone-ul nu iese din tiparele dispozitivelor low-end, oferind un aspect vizual mai degrabă funcţional decât plăcut. Noul Gyga QS are o forma dreptunghiulară foarte uşor rotunjită la colţuri, cu mici elemente decorative în câteva puncte cheie. De exemplu, deasupra si sub display sunt vizibile două grile care la prima vedere ar ascunde difuzoare stereo. Din păcate, nu  există un difuzor responsabil pentru redarea alertelor şi pentru redare media pe partea din faţă. Găurile din carcasă sunt strict decorative. Adevăratul difuzor se găseşte pe partea din spate, în spatele altei grile. De altfel, acesta este unul dintre puţinele elemente de pe partea posterioară a dispozitivului, alături de logo-uri, camera foto şi blitz-ul LED.

Difuzorul pentru apeluri este ascuns în spatele unei fante decupate la întâlnirea dintre carcasă şi protecţia pentru display, lângă camera foto frontală şi LED-ul multicolor pentru notificări. Deasupra difuzorului din partea de jos se găsesc şi trei butoane capacitive retroiluminate, care însă se aprind doar atunci când sunt activate. Acestea sunt desenate cu linii punctate şi nu au funcţiile pe care le-am aştepta în mod normal de la un smartphone cu Android. Butonul „back” este poziţionat în partea dreaptă, butonul Home are dublă funcţie, de a întoarce la meniul principal la apăsare scurtă şi de a deschide meniul „recent apps” la apăsare lungă, în timp ce butonul din stânga serveşte drept „meniu” şi oferă acces la setările fiecărei aplicaţii în parte.

Marginile dispozitivului găzduiesc fiecare câte ceva. În dreapta este posiţionat destul de bine butonul Power, uşor accesibil cu degetul mare de la mâna dreaptă, iar în stânga se găseşte butonul de volum cu două funcţii: + şi -. În partea de sus se găseşte jack-ul pentru căşti, iar în partea de jos port-ul micro-USB şi microfonul pentru convorbiri.

Carcasa este exclusiv realizată  dintr-un plastic aderent, plăcut la atingere, iar ecranul este protejat de asemenea de plastic, peste care este aplicată din fabrică cu o folie de protecţie. De altfel, o folie de protecţie secundară este inclusă în pachet. Adevărul este că foliile sunt necesare, întrucât plasticul folosit se zgârie foarte repede. Cu toate acestea, nici foliile nu sunt rezistente la zgârieturi, putând observa zgârieturi adânci după utilizare obişnuită în numai câteva zile.

După cum spuneam anterior, Gyga QS nu iese în evidenţă din punct de vedere al designului, dar nici al construcţiei, dar reprezintă cu succes segmentul de piaţă low-end superior.

Ecran, hardware, performanţe, specificaţii

Ecran

Ecranul este în ultima vreme una dintre cele mai importante componente ale unui smartphone. Nu numai că acesta dictează mărimea finală a dispozitivului, ci este şi principalul mod de interacţiune şi facilitează consumul de conţinut. Întrucât telefoanele cu display mare sunt foarte populare în ultimii ani, Vonino a decis să integreze un panou IPS de 5,5” în Gyga QS. Desigur, având în vedere segmentul de piaţă vizat, au fost necesare compromisuri şi la acest capitol, iar unul dintre acestea este rezoluţia.

Smartphone-ul de faţă afişează o rezoluţie qHD (960 x 540 pixeli), cu o saturaţie puţin ridicată a culorilor. Modelul testat suferea în partea de jos a display-ului de fenomenul „backlight bleeding”, nuanţele închise fiind mai fade în acea zonă. Evident că rezoluţia scăzută pe un display atât de mare aduce de la sine o densitate a pixelilor scăzută, conţinutul afişat având un aspect „pixelat”.

Hardware

Hardware-ul intern al lui Gyga QS este puţin peste cel al dispozitivelor entry-level, însă nu de ajuns pentru a face faţă pretenţiosului sistem de operare Android 4.4. Procesorul quad-core MediaTek MT6582M este de ajuns pentru a naviga prin meniurile telefonului rapid, însă este pus la muncă de orice altceva. Tranziţia între aplicaţii este rapidă, dar chiar şi Facebook, Chrome sau alte aplicaţii uzuale descărcate de pe Play Store pot suferi încetiniri din când în când. Acest lucru este cauzat şi de cantitatea de memorie RAM de 1 GB, insuficientă pentru un telefon cu Android din zilele noastre.

Probabil cel mai deranjant aspect al lui Gyga QS este spaţiul de stocare intern de 8 GB, dintre care doar 6 GB sunt accesibili. Nu ar fi atât de rău dacă nu ar fi partiţionat într-un mod foarte ciudat, doar 1 GB fiind disponibil pentru descărcarea de aplicaţii, iar restul de 5 GB fiind dedicaţi conţinutului personal. Cei care folosesc multe reţele de socializare vor trebui să se limiteze doar la strictul necesar pe acest smartphone, întrucât după descărcarea Facebook, Google Music, YouTube, Twitter, Instagram şi Facebook Messenger, nu a mai fost loc decât pentru câteva aplicaţii foarte mici. Aplicaţiile de benchmark au putut fi descărcate doar una câte una, înlocuindu-le pentru a conserva spaţiu. Această problemă nu este rezolvată cu un card microSD, întrucât aplicaţiile menţionate nu pot fi instalate pe altă partiţie sau pe altă unitate de stocare.

Performanţe

Specificaţii

 • Ecran: 5,5”, IPS, 960 x 540 pixeli
 • Sistem de operare: Android 4.4
 • Chipset: MediaTek MT6582M
 • Procesor: quad-core 1.3 GHz 
 • Procesor grafic: Mali 400MP2, 416 MHz
 • RAM: 1 GB
 • Memorie: 8 GB
 • Card: MicroSD, 32 GB max
 • Date: 3G HSDPA
 • WiFi: 802.11 b/g/n
 • Bluetooth: 2.0
 • USB: microUSB 2.0  
 • Cameră foto: 8 MP cu blitz LED
 • Filmare video: Full HD (1920 x 1080/30 FPS)
 • Cameră foto frontală: 2 MP
 • Baterie: 2300 mAh
 • Dimensiuni: 157 x 78.1 x 8.3 mm
 • Greutate: 166 grame
 • Altele: Dual SIM (SIM + Micro SIM), Radio FM
Autonomie, software, camera foto, concluzii

Autonomie

Un capitol la care Vonino QS stă chiar bine este însă autonomia. Acumulatorul de 2300 mAh pare să fie de ajuns pentru a alimenta acest dispozitiv pentru două zile întregi cu conexiuni WiFi şi de date active în permanenţă. Autonomia ridicată este datorată în primul rând display-ului cu rezoluţie scăzută, care necesită mai puţină energie decât cele pe care ne-am obişnuit să le găsim pe smartphone-uri de dimensiuni ridicate, cât şi procesorului relativ lent, care nu consumă foarte mult nici în full load.

Software

Vonino Gyga QS vine cu o versiune neatinsă de Android 4.4 KitKat. Acest lucru înseamnă că sunt incluse doar aplicaţiile standard pentru Android, fără o interfaţă personalizată, fără software de redare media avansat şi fără funcţiile pe care deja ne-am obişnuit să le vedem pe smartphone-urile altor producători, sau pe cele echipate cu Android 5.x. De altfel, nici măcar aplicaţiile obligatorii impuse de către Google nu sunt incluse în pachet. Dacă doriţi aplicaţii precum YouTube, Google Music sau Google Docs, va trebui să le descărcaţi manual de pe Play Store, în limita spaţiului de stocare disponibil.

Sunt puţine elemente ale sistemului de operare preinstalat care ies în evidenţă. Centrul de notificări ocupă întregul ecran, iar accesul la setările rapide se face prin apăsarea butonului din colţul de sus. Fiind înconjuraţi întotdeauna de interfeţe proprietare cu diverse funcţii avansate integrate prin meniuri, adaptarea la un Android nepersonalizat este dificilă. Aceasta pare o întoarcere în trecutul platformei Google, pe vremea în care încă era în umbra iOS-ului de la Apple. Ce-i drept, nu este o schimbare atât de radicală încât nu te poţi adapta, însă parcă fiecare acţiune necesită un pas în plus faţă de ceea ce este posibil în interfeţele mai moderne.

Camera foto

În ciuda rezoluţiei ridicate a senzorului foto principal, acesta nu pare să ofere rezultate prea bune nici în condiţii ideale de iluminare. În lumină naturală, algoritmul automat nu setează destul de rapid timpul de expunere, oferind de multe ori rezultate supraexpuse, iar focalizarea nu este destul de precisă pentru a realiza imagini clare de fiecare dată. Fotografia macro este scoasă din discuţie încă de la început, întrucât camera poate să focalizeze doar de la distanţă mare de subiect, minim 30-40 cm. Probabil că pentru imagini pe reţele sociale este de ajuns, însă în ultima vreme, chiar şi acestea au început să ridice calitatea imaginilor stocate.

Camera foto frontaţă este decentă, însă puţine camere pentru selfie-uri şi apeluri video au nevoie să ofere calitate prea mare a imaginilor. Probabil că pentru cazurile în care ai putea avea nevoie de camera de pe partea din faţă, aceasta va oferi de mai multe ori rezultate bune, faţă de cea de pe spate.

Concluzii

În ciuda faptului că Vonino Gyga QS încearcă să atragă un public interesat de phablet-uri cu buget restrâns, este greu de crezut că acest model va satisface nevoile clienţilor. Probabil că acest hardware ar fi fost mai bine folosit într-un dispozitiv de dimensiuni mai mici, lucru care ar fi adus şi preţul puţin mai jos. Este greu de recomandat oricui are deja un smartphone, însă ar putea fi un dispozitiv potrivit celor care până în prezent au folosit feature phones. Simplitatea interfeţei ar putea fi un atu pentru începători, care pot învăţa majoritatea funcţiilor de bază relativ repede, iar pentru aceştia spaţiul restrâns pentru aplicaţii nu este o problemă atât de mare. Vonino Gyga QS este disponibil pe site-ul oficial al companiei şi poate fi comandat la preţul de 599 lei.

Părţi pozitive

Preţ mic
Design plăcut

Părţi negative

Performanţă scăzută
Spaţiu de stocare insuficient
Software învechit