WiFi vs GSM

24.11.2006
WiFi vs GSM
Serviciul de voce

Mult mai cunoscutul GSM ne trimite către reţelele de telefonie mobilă fiind tehnologia de referinţă pentru majoritatea operatorilor din lume.

Iniţial tehnologia viza strict transmisiile de voce, fiind destinată segmentului militar. Ulterior, odată cu transferul GSM-ului în zona comercială, tehnologia s-a imbunătăţit, oferind totodată servicii de Internet şi transfer de date la viteze tot mai mari.

Accesul la o reţea GSM se face prin conectarea la o celulă GSM (de unde şi terminologia de ‘telefon celular’) pusă la dispoziţie de un operator, iar identitatea clientului se face pe baza unei cartele SIM.

Evoluţia GSM este indicată prin generaţia tehnologică dezvoltată şi standardizată de instituţiile internaţionale. Fiecare generaţie nouă oferă servicii mai bune şi mai fiabile. La noi în ţară se foloseşte 2G (a doua generaţie) iar mariile companii de telecomunicaţie au făcut deja primii paşi la trecerea către 3G prin achiziţionarea licenţelor respective.

Serviciul de voce

Serviciile de voce sunt disponibile în reţelele WiFi prin intermediul protocolului de comunicaţie VoIP. Acesta se foloseşte de conexiunea la Internet oferită de infrastructura wireless pentru a transmite datele de voce între clienţi.

Acoperirea geografică este preocuparea majoră pentru telefonia WiFi, însă odată cu răspândirea tehnologiei wireless putem spera la mai mult decât la cele câteva hotspot-uri publice. Alte probleme cu care se confruntă echipamentele de telefonie WiFi sunt aceleaşi care subminează calitatea traficului în reţelele wireless: degradarea semnalului, interferenţele mediului şi securitatea.

Momentan punctul forte al tehnologiei WiFi cu siguranţă nu îl constituie serviciile de telefonie, dezavantajele enumerate mai sus dar şi imposibilitatea apelării numerelor de urgenţă fac dintr-un telefon WiFi o simplă curiozitate.

Tehnologia GSM are avantajul că a fost proiectată de la început pentru a oferi servicii de voce, noile generaţii GSM oferind îmbunătăţiri de calitate, securitate şi capacitate a sistemelor. Securitatea comunicaţiei precum şi avantajul unui suport bun din partea unui operator sunt punctele cheie ale telefoniei GSM.

Cea mai spectaculoasă caracteristică a viitoarei generaţi 3G este video-telefonia care permite transmisia simultană a datelor audio şi video. Acesta va constitui totodată un standard al viitorului telecomunicaţiilor.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News