Xiaomi ar putea fi următorul brand, după Samsung, prins că „trișează” în testele de performanță

28.03.2022
Xiaomi ar putea fi următorul brand, după Samsung, prins că „trișează” în testele de performanță

Aplicațiile de testare a performanței obișnuiesc să blocheze anumite dispozitive pe care le suspectează de manipularea rezultatelor. Acestea nu trebuie neapărat să îmbunătățească performanța în teste pentru a fi blocate, ci și simplul fapt că profilul de performanță este limitat în alte aplicații este de ajuns să ducă la delistarea din baza de date cu rezultate. Samsung a pățit recent asta cu seriile S22, S21, S20 și S10, iar Xiaomi ar putea fi următorul producător la rând.

Xiaomi limitează performanța telefoanelor în anumite jocuri

Conform John Poole, co-fondatorul Geekbench, Xiaomi pare să limiteze de asemenea performanța în anumite jocuri. Acesta a publicat pe contul său de Twitter niște rezultate realizate folosind un Xiaomi Mi 11, încercând să ascundă identitatea testului Geekbench sub numele unor jocuri de mobil populare, precum Fortnite sau Genshin Impact.

Se pare că și Xiaomi încearcă să limiteze performanța procesoarelor Qualcomm de la interior în astfel de jocuri, pentru a reduce consumul de energie și pentru a scădea temperatura de rulare a acestora. În Geekbench „deghizat” în Fortnite, rezultatele sunt cu 30% mai slabe în testul Single-Core și cu 15% mai slabe în Multi-Core decât atunci când rulează aplicația independent, cu ID-ul său original.

De asemenea, problema Geekbench nu este obligatoriu throttling-ul procesorului în anumite aplicații, ci lipsa de transparență a acestor companii. Dacă ar fi cunoscut faptul că anumite aplicații sunt limitate, nu ar exista probleme, însă Xiaomi nu menționează nicăieri astfel de „optimizări”. Astfel, testele sintetice nu au foarte mare valoare, în consecință, întrucât performanța pe care o poți atinge în acestea, nu este disponibilă și în alte aplicații.

Samsung avea o listă cu peste 10.000 de aplicații populare în care limita performanța procesoarelor Exynos și Snapdragon, în timp ce compania OnePlus a fost prinsă cu practici similare în 2021, în preajma lansării OnePlus 9 și 9 Pro.

Geekbench nu a luat încă o decizie în legătură cu Xiaomi, deci telefoanele sale sunt încă listate în baza sa de date.

sursa: Android Authority

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult