Xiaomi demonstrează încărcare wireless de 80W – încarcă bateria telefonului în 19 minute

19.10.2020
Xiaomi demonstrează încărcare wireless de 80W - încarcă bateria telefonului în 19 minute

Încărcare wireless ultrarapidă, în mai puțin de 20 minute. Visul posesorilor de telefoane inteligente este pe cale să devină realitate, sau nu?

În ciuda progreselor făcute pe partea de hardware și software, dispozitivele mobile încă au același neajuns ca acum 10 ani: rareori pot fi folosite mai mult de două zile cu o încărcare a bateriei, iar odată descărcate ai de așteptat cel puțin două ore lângă un adaptor de alimentare pentru le putea folosi din nou.

Xiaomi promite încărcare wireless de 80W, dar nu dă detalii

Oricât de eficientă ar fi partea de hardware în gestionarea consumului de energie, acumulatorul tot se descarcă, în cele din urmă. În mod predictibil, scurtarea timpului de așteptare a s-a transformat într-o competiție pentru jucătorii din piața smartphone. Însă, cum deseori este cazul, lucrurile nu sunt niciodată atât de simple pe cât par.

În timp ce mai toți producătorii de renume au oferit „avanpremiere” cu tehnologii de încărcate extrem de rapidă, care vor revoluționa industria smartphone, puțin au și confirmat încorporând mai târziu inovațiile promise în produse comerciale. Practic, ceea ce producătorii smartphone se tem să spună este că încărcarea prea rapidă a acumulatorilor cu tehnologie Li-ion sau Li-polymer vine cu un compromis usturător, sub forma scăderii drastice capacității de stocare utilă și durata de viață a acumulatorilor.

Încărcare rapidă, în detrimentul longevității acumulatorilor

Concret, tehnologia acumulatorilor cu litiu permite încărcarea foarte rapidă doar în anumite limite. De exemplu între 10% și 80% nivel de încărcare, sau chiar 20%-60% dacă vrei să promovezi cea mai rapidă viteză cu putință. Aritmetica simplă spune că dintr-un acumulator cu o capacitate nominală de 5000 mAh rămâi cu 3500 mAh sau chiar sub 3000 mAh capacitate utilă dacă impui aceste limite din fabrică, ceea ce e numai bine dacă vrei să eviți cât mai mult următoarea problemă majoră. Pierderea de capacitate după fiecare ciclu de încărcare este parte din uzura normală a acumulatorilor Li-ion. Posesorii de autoturisme electrice știu deja că pot evita uzura prematură a acumulatorilor dacă opresc încărcarea la aproximativ 80% din capacitatea menționată de producător. Aceeași strategie este aplicabilă și la dispozitive smartphone.

Problema este că nici „rezervând” o parte din capacitatea reală a acumulatorilor, producătorii smartphone nu pot avea certitudinea exploatării în deplină siguranță și fiabilitate pe termen lung.

încărcare wireless

Încărcare wireless, cu și mai multe dezavantaje

Deși este disponibilă de mulți ani, tehnologia de încărcare wireless a făcut cele mai mici progrese în termei de viteză, probabil și datorită faptului că încărcarea inductivă vine cu un set propriu de dezavantaje. Spre exemplu, adaptorul de încărcare wireless folosește un set de bobine care, atunci când sunt alimentate cu electricitate, transformă o parte din energia primită direct în căldură. Lesne de înțeles, aplicarea unui curent prea mare ar transforma suportul de încărcare wireless într-o plită electrică.

După ce mai întâi s-a lăudat cu o implementare de încărcare rapidă capabilă să livreze până la 120W prin cablul USB-C, Xiaomi demonstrează acum o versiune modificată a telefonului Mi 10 Pro care aproape că dublează puterea de încărcare wireless suportată deja „oficial” pe modelul flagship Mi 10 Ultra (50W). Potrivit demonstrației oferite, este posibilă transmiterea unei puteri de până la 80W în modul de încărcare wireless, suficient pentru încărcarea acumulatorului de 4000 mAh în doar 19 minute.

Xiaomi nu oferă însă un calendar pentru debutul comercial, sau detalii tehnice complete, cum ar nivelul de eficiență al transferului wireless de energie, temperaturile atinse la nivelul acumulatorului și estimări privind longevitatea acestuia.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult