Xiaomi va lansa un încărcător de telefon cu putere de 120W, prin USB-C

03.07.2020
Xiaomi va lansa un încărcător de telefon cu putere de 120W, prin USB-C

Deși un telefon care să aibă aceste specificații, deocamdată nu există, Xiaomi a obținut de la autoritatea chineză 3C autorizație pentru punerea pe piață a unui încărcător de telefon capabil să furnizeze o putere de până la 120W prin cablul USB-C.

Asta înseamnă că un telefon compatibil nu poate fi prea departe de lansare, un candidat evident pentru acest rol fiind următoarea generație Xiaomi Mi MIX

Noul încărcător Xiaomi ar putea încălca specificațiile USB-C

Potrivit setului oficial de specificații, conectorul USB-C întâlnit acum la majoritatea telefoanelor mobile poate prelua o putere maximă de 100W, în condițiile unei tensiuni de alimentare de 20 volți. Însă potrivit specificațiilor atașate celui mai puternic adaptor AC creat de Xiaomi, telefoanele alimentate prin USB-C vor prelua o putere de până la 120W. Raportând la tensiunea de 20 volți, rezultă nu mai puțin de 6 Amperi care trebuie să treacă prin conectorul de formă ovală, fără ca acesta să se transforme într-o masă de plastic carbonizat.

Chiar dacă a primit aprobare pentru comercializare în magazinele asiatice, noul adaptor AC nu va putea fi folosit la întregul potențial mai devreme de finalul acestui an.

Xiaomi a demonstrat încă de anul trecut un încărcător capabil să trimită o putere de 100 W, telefonul prezentat la stadiul de prototip ducând nivelul bateriei de la 0% încărcare la 100% în 17 minute, în condițiile folosirii unui acumulator de 4000mAh. Presupunând că scalarea este liniară, noul de 120W ar putea să reducă cu încă 20% timpul de așteptare.

Încărcarea rapidă, dăunătoare pentru acumulatorii Li-ion

Însă un alt producător smartphone, Oppo, a admis deja că folosirea tehnologiilor de încărcare rapidă a acumulatorilor poate reduce dramatic longevitatea acestora, creșterea puterii de încărcare amplificând în mod exponențial pierderea de capacitate.

Potrivit inginerilor OPPO, chiar la o putere de 40W, folosirea tehnologiilor de încărcare rapidă poate degrada o baterie până la 70 la sută din capacitatea inițială după același număr de încărcări la care o implementare clasică QuickCharge, cu putere de maxim 15W, ar lăsa 90% din capacitatea indicată pe eticheta acumulatorului. Putem doar specula asupra impactului avut de forțarea acumulatorilor cu o putere de 120W în timpul sesiunilor de încărcare rapidă.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult