Xiaomi explică de ce nu putem avea telefoane bune prevăzute cu camere foto sub ecran, deocamdată

30.01.2020
Xiaomi explică de ce nu putem avea telefoane bune prevăzute cu camere foto sub ecran, deocamdată

Oppo şi alţi câţiva producători au demonstrat anul trecut telefoane prototip care integrau camera frontală sub suprafaţa activă a ecranului, promiţând că vom avea şi produse comerciale care integrează această tehnologie în viitorul apropiat. În realitate, atenţia publicului a fost distrasă cu o soluţie aparent mai costisitor de implementat – camerele foto retractabile.

Deşi Xiaomi s-a numărat printre companiile care au oferit demonstraţii cu ecrane semi-transparente care ascund camera foto sub suprafaţa de afişare, compania vine acum să tempereze aşteptările fanilor, anunţând prin vocea managerului de brand Redmi, Lu Weibing, că deocamdată tehnologia nu este viabilă pentru uz comercial. Potrivit acestuia, de vină este tocmai claritatea foarte bună oferită de ecranele moderne, care ar fi compromisă semnificativ de adaptările necesare pentru asigurarea unui nivel de transparenţă suficient pentru funcţionarea camerelor foto:

„Simplu spus, este contradicţia dintre PPI-ul ecranului [densitatea de afişare] şi transmisivitate. PPI-ul actual al ecranului este de aproximativ 400, iar (când) PPI este la acest nivel, transmisia de lumină spre lentila camerei foto este foarte scăzută, ceea ce afectează grav efectul foto.”

Altfel spus, densitatea foarte mare de afişare oferită de ecranele QHD+ şi FHD + pentru telefoane mobile limitează semnificativ cantitatea de lumină care poate ajunge la senzorul camerei foto aflat sub ecran. Asta înseamnă că pentru a nu avea poze prea întunecate este necesară amplificarea sensibilităţii la lumină, compromisul fiind procesarea agresivă a zgomotului digital în exces, afectând nivelul detaliilor şi calitatea imaginii în ansamblu. Iar despre poze în condiţii de lumină slabă, nici nu mai poate fi vorba.

Oficialul Xiaomi spune, de asemenea, că scăderea densităţii PPI a ecranului pentru a creşte transparenţa la lumină „va provoca fenomene precum patch-uri de culoare în zona de afişare.” Explicaţia oferită pare să indice că simpla alegere a unor ecrane de rezoluţie mai mică nu poate fi soluţie pentru limitările tehnologiilor actuale, rămânând şi alte probleme de rezolvat înainte de a produce la scară comercială telefoane mobile echipate cu cameră foto sub ecran.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult