Xiaomi Mi 10T Pro 5G review: „aproape” flagship, la jumătate de preț

20.01.2021
Xiaomi Mi 10T Pro 5G review: „aproape” flagship, la jumătate de preț

Xiaomi deja a anunțat în mod oficial modelul Mi 11, primul smartphone cu Snapdragon 888 de pe piață, însă asta nu înseamnă că modelele anterioare nu mai sunt bune de luat în seamă. Xiaomi Mi 10 Pro 5G de anul trecut s-a dovedit a fi un flagship competent din mai toate punctele de vedere, iar „refresh-ul” de buget Mi 10T Pro din toamnă pare să îi calce pe urme, cu specificații high-end și câteva particularități doar ale sale.

Xiaomi a folosit un design modern din materiale premium pentru Mi 10T Pro 5G

Spre diferență de Mi 10, modelul Mi 10T Pro adoptă un design diferit, mai degrabă adresat celor care nu își doresc un telefon cu margini curbate pe laterale. De altfel, trendul în industrie pare să fie renunțarea la aceste ecrane „edge”, până și Samsung, compania care a pornit această „modă”, renunțând la ecranele curbate pe cele mai recente dispozitive ale sale. În consecință, Mi 10T Pro ar putea părea că are un design mai modern și decât nou anunțatul Mi 11, cu un ecran complet plat și un spate din sticlă cu textură mată și o culoare „cameleon” care ia nuanțe de gri și albastru în funcție de cum cade lumina pe suprafața sa.

Xiaomi Mi 10T Pro back2

Modulul de cameră iese imediat în evidență, fiind mare din toate punctele de vedere, dar cu un motiv. Este unul dintre puținele telefoane de pe piață, alături de predecesorul său și de modelele Ultra de la Samsung, care folosesc un senzor principal de 108 megapixeli. Jumătate de modul este ocupat de această cameră, iar cealaltă jumătate de două camere secundare cu senzori mult mai mici, cât și de blitz. Mai apare un al patrulea cerc mic în modulul de cameră, dar acesta nu este activ, este doar de decor. Totuși, camera iese semnificativ de mult în relief față de capacul din sticlă, iar fără o husă, telefonul se va balansa pe masă atunci când vei încerca să apeși pe ecran fără să îl ridici.

Din acest motiv, o husă de protecție ar putea fi necesară pentru unii dintre utilizatori care ar putea fi enervați de asta. Xiaomi include una în pachet, realizată dintr-un material cu tratament antibacterian, ceva util, mai ales în perioada pandemiei, dar aceasta nu este destul de groasă pentru a fi la nivel cu înălțimea camerei. De altfel, husa din pachet nu este tocmai bună pentru protecție la șocuri. Tot în pachet se regăsesc și celelalte două accesorii: adaptorul de priză și cablul de încărcare, fără căști. Probabil că acesta este ultimul model Xiaomi de top care vine cu așa ceva din fabrică.

Construcția telefonului este la nivel „premium” din toate punctele de vedere, cu metal lucios pe margini, și margini drepte în părțile de sus și jos. Pe laterala dreaptă se regăsește și un mic decupaj pentru butonul power, care integrează și un senzor de amprentă, cât și butoanele de volum, deasupra. Evident, nu avem un jack pentru căști, ci doar un port USB Type-C, însă în partea de sus poate fi observat un port infraroșu, pentru funcția de telecomandă.

Xiaomi Mi 10T Pro side bottom right

Ecranul LCD este mai rapid, dar mai puțin luminos față de alte modele

Ecranul lui Xiaomi Mi 10T Pro este totodată un upgrade față de Mi 10 Pro, dar și un mic „downgrade”. Vorbim despre un panel LCD în loc de OLED, dar de 144 Hz față de 120. Micul upgrade de viteză nu va fi imediat evident, dar va asigura o experiență fluidă de utilizare în orice moment. Din păcate, față de panelurile OLED moderne, acesta nu are o luminozitate foarte mare, la 650 nits maximum, dar are compatibilitate cu standardul HDR10+.

Decupajul din colț asigură disconfort minim atunci când vezi clipuri video sau te joci, fiind foarte subtil și ușor de ignorat. De altfel, cu un ecran de 6,67” ai destul spațiu pentru a te uita la filme sau pentru a rula jocuri cu grafică de top foarte confortabil. Ce nu este confortabil însă este să ții acest telefon prea mult în mână într-o poziție ridicată. La 218 grame și 9,3 mm grosime, acesta pică undeva în rândul telefoanelor mai mari de pe piață.

Xiaomi Mi 10T Pro screen top

Performanța lui Xiaomi Mi 10T Pro este la un nivel înalt

Și când vine vorba despre performanță, desigur, avem de a face în continuare cu unul dintre cele mai peformanțe dispozitive de pe piață, chiar dacă deja au apărut modele cu procesoare mai noi. Snapdragon 865 a dominat piața în 2020 și va face față cu succes tuturor necesităților utilizatorilor pretențioși chiar și în 2021, ba chiar aș putea presupune că nici în 2022 nu va da semne de oboseală.

Cu 8 GB memorie RAM și cu acest procesor, poți rula cele mai noi jocuri pe cele mai înalte setări, unele chiar la 144 FPS, pentru a beneficia din plin de pe urma ecranului rapid. Aș putea spune că pentru cei care își doresc un telefon pentru gaming și nu vor să cheltuie extra pe unul dedicat, sau preferă design-ul unui telefon „tradițional”, care să nu iasă așa mult în evidență, Mi 10T Pro de la Xiaomi pare să fie o alegere foarte bună.

Xiaomi Mi 10T Pro front center

Acesta este telefonul pe care am testat prima dată League of Legends: Wild Rift, iar peformanța a fost impecabilă pe tot parcursul testării, la 60 de cadre pe secundă pe cele mai înalte setări. În curând, jocul va primi și un update pentru ecrane mai rapide, iar Mi 10T Pro sigur va putea să îl ruleze fără probleme.

Benchmarks

  • 3DMark Wild Life – 3.775
  • 3DMark Sling Shot Extreme – 7.005
  • GeekBench – Single-Core: 882 / Multi-Core: 3.190
  • AnTuTu – 580.131

Autonomia este un punct forte pentru acest model

Autonomia este un capitol la care Xiaomi Mi 10T Pro 5G nu are probleme. Cu un acumulator mare, de 5.000 mAh și optimizare software destul de bună pe MIUI 12, telefonul poate fi unul de două zile de utilizare în regim normal. Chiar și în jocuri reușește să consume destul de puțină energie, iar faptul că nu se încălzește excesiv în utilizare prelungită sugerează că acumulatorul ar putea rezista mai mult în timp față de alte modele.

Xiaomi Mi 10T Pro side right

Cu adaptorul de priză la 33W acesta se încarcă în peste o oră, însă nu trebui să îl țineți pe cel original după voi dacă aveți la îndemână și un adaptor cu Power Delivery 3.0. Îi lipsește însă încărcarea wireless, Xiaomi considerând că acea funcție nu este crucială pe un dispozitiv care țintește un preț mai mic. Totuși, cu atâtea accesorii precum căști sau ceasuri care se încarcă wireless direct de la un smartphone, poate că vom începe să vedem această funcție pe viitor și pe modele la prețuri mai accesibile.

Software-ul Xiaomi este nehotărât între adopția interfeței din iOS și cea din Android

Dacă din punct de vedere hardware sunt puține lucruri de reproșat în cazul lui Xiaomi Mi 10T Pro 5G, pe partea software, lucrurile nu sunt tocmai roz. MIUI 12 este cea mai recentă versiune de Android de la Xiaomi, însă pe acest model folosește în continuare ca bază versiunea Android 10, nu recentul Android 11. Asta nu este obligatoriu un lucru rău, întrucât majoritatea telefoanelor de pe piață folosesc încă varianta mai veche, dar este ceva de ținut minte atunci când vor apărea următoarele update-uri software. Practic, acest model ar putea primi maximum Android 12, conform programelor de update tradiționale de doi ani pentru smartphone-uri cu Android.

Interfața MIUI 12 este însă diferită față de ceea ce primim de obicei pe Android. Ba chiar aș putea spune că este extrem de similară cu cea de pe iOS, Xiaomi inspirându-se poate puțin prea mult de la Apple. Spun asta ca utilizator zilnic de iOS, obișnuit cu Androidul și cu locurile în care se găsesc de obicei setările și funcțiile specifice platformei Google. Pe Xiaomi Mi 10T Pro am avut progleme destul de mari în a găsi banalele notificări, care sunt într-un meniu separat, care poate fi accesat doar de la jumătatea ecranului, din partea de sus. Dacă glisezi din colțul dreapta-sus, primești doar accesul la butoanele rapide precum Wi-Fi, date, locație și restul.

Xiaomi Mi 10T Pro front

Asta pentru că Xiaomi a dorit să ofere o experiență „ca pe iPhone”, dar implementarea ei nu prea are sens. Android are deja un sistem pe care toată lumea știe deja să îl folosească și este confuzant să separi cele două secțiuni. Mai ales că nu sunt marcate în vreun fel nicăieri. Trebuie să te prinzi singur că există două meniuri separate.

Pe de altă parte, Xiaomi nu se dedică total conversiei la o interfață „Apple-like”. Interfața este configurată implicit cu butoane de navigație clasice (recent, home, back), nu cu gesturi. Evident, interfața este configurata fără un sertar de aplicații. Cumva Xiaomi vrea să ofere o experiență ca pe iPhone, dar nu în totalitate. Iar alte elemente ale interfeței, precum managerul de aplicații, cu carduri în matrice și nu dispuse orizontal într-un rând ca pe oricare alt telefon din ultimii ani duce la o experiență de utilizare ciudată.

Senzorul de amprentă este foarte rapid și bine poziționat în butonul power. Motivul pentru care nu se află sub ecran este ecranul LCD. Au apărut de ceva vreme și senzori care pot fi integrați în acest tip de ecrane, dar momentan nu i-am văzut pe niciun smartphone. Probabil că integrarea lui nu este posibilă încă pe ecrane high-end, precum acesta cu rată de împrospătare la 144 Hz.

Xiaomi Mi 10T Pro buttons

La capitolul redare audio, este important de menționat că avem de a face cu un sistem cu difuzoare stereo, unul fiind chiar difuzorul pentru apeluri. Sunetul este puternic la volum maxim, dar se concentrează mult pe frecvențe înalte și medii, are și ceva „bas”, dar nu foarte puternic. Totuși, se pare că la volum maxim carcasa de pe spate vibrează, ceea ce poate fi o senzație ciudată în utilizare. Folosind husa din pachet, această senzație dispare.

Camera lui Mi 10T Pro este o surpriză plăcută, cu rezultate foarte bune

Camera de pe Xiaomi Mi 10T Pro 5G nu pare foarte impresionantă pe hârtie, fiind echipată doar cu ceea ce pare a fi o cameră principală bună și două camere secundare mai puțin importante. Dar adevărul este că acest sistem este mai versatil decât mă așteptam inițial și chiar mai performant.

Camera principală, cel puțin este foarte bună, comparabilă cu alternativele de la Samsung cu rezoluție de 108 megapixeli. Rezultatele nu sunt identice, întrucât Xiaomi folosește o procesare diferită, care oferă pe alocuri rezultate cu paletă de culori mai naturală decât pe Samsung. Pe timp de zi, în special, fotografiile sunt foarte detaliate, sunt bine expuse și pot fi comparate fără probleme cu fotografiile realizate pe alte telefoane de top de pe piață. Modul portret decupează decent, nu excelent, având probleme cam în aceleași situații în care am văzut și pe iPhone-uri mai vechi sau alte modele cu Android: atunci când apar fire de păr, crengi de copaci sau alte elemente cu detalii fine. Fără o cameră LiDAR sau 3D TOF, cam acestea sunt cele mai bune rezultate pe care le poți obține.

Xiaomi Mi 10T Pro camera

Pe timp de noapte, modul nocturn oferă unele dintre cele mai bune rezultate din ultima vreme, comparabile cu ceea ce vedem de la Huawei, Samsung sau Apple. Avem detalii bune, zgomot de imagine redus și culori naturale. O mică problemă ar fi faptul că unele cadre par a fi transformate din fotografii nocturne în fotografii pe timp de zi. Poate că iluminarea artificială este puțin cam agresivă, dar și alți producători fac același lucru. Un alt lucru deranjant a fost timpul de așteptare foarte lung pentru captura și procesarea fotografiilor pe timp de noapte. Măcar rezultatele sunt bune la final, dar nu poți realiza cadre succesive. În timp ce concurența captează imagini în 2-3 secunde, pentru un cadru nocturn pe Mi 10T Pro poți aștepta până la 7-8 sau chiar 10 secunde pentru captură și apoi procesare.

Ce nu mă așteptam a fost să văd o cameră ultra-wide atât de performantă pe acest model. Pe timp de zi este doar decentă, însă pe timp de noapte este peste media din piață atunci când este folosit modul nocturn. Oferă detalii destul de bune și cadre destul de luminate. Totuși chiar și pe timp de zi, uneori, expunerea scăzută duce la cadre mișcate. Nu aveam prea mari pretenții de la o cameră ultra-wide, totuși.

Foto zi

Și chiar dacă o cameră macro poate părea „inutilă” în majoritatea situațiilor, și cam este, Xiaomi nu a ignorat necesitatea unui zoom. Fără o cameră dedicată însă, Mi 10T Pro 5G face fotografii cu zoom 2 x cu crop pe senzorul principal, iar rezultatele sunt neașteptat de bune, în special pe timp de zi. Având la dispoziție o rezoluție atât de mare, fotografiile cu zoom nu sunt cu mult mai puțin detaliate decât cadrele obișnuite. Pe timp de noapte se simte însă o pierdere a calității, dar fotografiile cu zoom pe timp de noapte sunt de obicei slabe și pe modele cu camere dedicate.

Foto noapte

Când tragi linie, Xiaomi Mi 10T Pro are o cameră mai mult decât decentă, ba chiar foarte bună la anumite capitole.

Concluzii

Xiaomi Mi 10T Pro 5G ar putea rămâne o alegere excelentă de smartphone high-end și în 2021. Acesta are încă performanță de top, o cameră foarte bună și o construcție de calitate. Ba chiar vine cu avantaje peste modelele Mi 10 sau chiar Mi 11, oferind un ecran plat la 144 Hz (chiar dacă de tip LCD). Dacă interfața MIUI 12 de la Xiaomi nu reprezintă o problemă, sunt puține motive pentru care să nu alegi Xiaomi Mi 10T Pro față de alte modele în gama de preț de aproximativ 500 de euro.

Părţi pozitive

+ Design plăcut, realizat din materiale de calitate
+ Ecranul este plat, deci mai plăcut în utilizare
+ Camera foto principală este foarte performantă
+ Autonomie bună pentru un telefon cu ecran rapid
+ Performanță de flagship

Părţi negative

- Nu are încărcare wireless sau rezistență la apă
- Ecranul LCD nu este așa luminos precum un OLED similar
- Experiența software este inconsistentă

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult