Zeci de mii de iPhone-uri „donate” sunt distruse în fiecare an din cauza iCloud

15.04.2019
Zeci de mii de iPhone-uri „donate” sunt distruse în fiecare an din cauza iCloud

Securizarea dispozitivelor cu iOS este o prioritate pentru Apple, compania promiţând utilizatorilor intimitate şi siguranţă atât timp cât folosesc contul de iCloud, Face ID şi Touch ID pentru securizare. Google a introdus soluţii similare, iar Samsung şi Huawei au propriile metode desecurizare. Aceste metode s-au dovedit a fi eficiente, însă unii ar putea spune că sunt prea eficiente, întrucât securizarea dispozitivelor face foarte complicat procesul de reintrare în circulaţie a unui telefon vechi, vândut sau donat. Astfel, în loc să ajungă în mâinile unor noi utilizatori, zeci sau sute de mii de iPhone-uri vechi ajung să fie reciclate.

CoPIRG Foundation a publicat un raport în care dezvăluie că Wireless Alliance, o companie de reciclare a dispozitivelor electronice din SUA, a distrus pentru reciclare 66.000 de smartphone-uri parolate. Acestea erau de multe ori donate sau oferite în regim buy-back către magazine, însă utilizatorii originali nu le-au scos parolele şi nici nu le-au resetat înainte de a le preda, acestea devenind practic inutile pentru cei la care trebuiau să ajungă.

Metodele de siguranţă au fost introduse iniţial pentru a descuraja furtul. Telefoanele parolate nu pot fi resetate, iar datele de pe ele sunt criptate şi inaccesibile pentru alţii. De asemenea, acestea pot fi urmărite online în timp real, pot fi blocate sau chiar şterse de la distanţă. Totuşi, hoţii de telefoane continuă să le fure pentru a le vinde pe componente, însă sistemele de protecţie le scad astfel valoarea. Problema apare atunci când operatorii sau cei care acceptă donaţii sub forma unor smartphone-uri, nu verifică dacă acestea au fost resetate.

Wireless Alliance a strâns în ultimii 3 ani peste 6 milioane de smartphone-uri în cutii de donaţie din SUA. Dintre acestea 333.519 iPhone-uri au fost considerate reutilizabile şi au fost puse înapoi în circulaţie, însă 33.000 s-au dovedit a fi parolate cu conturi de iCloud. Acestea au fost dezmembrate sau reciclate, în funcţie de starea dispozitivelor. Raportul CoPRIG spune că 90% dintre telefoanele donate către Wireless Alliance nu sunt raportate drept furate, deci Apple ar putea să deblocheze, la cerere telefoanele care nu au fost raportate în 30 de zile, după ce confirmă acest lucru cu cei care le-au donat.

Având însă în vedere faptul că Apple nu a oferit deblocare nici măcar în cazul în care unul dintre telefoanele sale erau folosite de terorişti, dispozitivul putând oferi date despre atacuri, probabil că acest lucru nu se va întâmpla foarte curând. Nu este clară poziţia celorlalţi producători de smartphone-uri, întrucât raportul CoPIRG s-a concentrat în special pe iPhone-uri, acestea fiind în continuare cele mai populare smartphone-uri din SUA.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult