LG 47LB731 – Smart TV puternic, dar prietenos şi simplu de folosit pentru toată lumea

07.06.2014
LG 47LB731 - Smart TV puternic, dar prietenos şi simplu de folosit pentru toată lumea
Ce avantaje prezintă webOS, noua platformă Smart TV pentru televizoare LG

LG 47LB731 este un televizor cu funcţie Smart TV echipat cu ecran Full HD 3D de 120cm diagonală şi noua platformă webOS pentru divertisment. Modelul se prezintă într-o carcasă subţire dar solidă, realizată integral din metal şi sprijinită pe un stativ elegant confecţionat dintr-o singură bucată de aluminiu şlefuit.

Aşa cum se cuvine pentru un televizor modern, LG 47LB731 vine cu un set impresionant de facilităţi: funcţie Smart TV susţinută cu o platformă software puternică, sistem audio cu subwoofer încorporat şi un ecran de calitate premium ajutat cu mai multe tehnologii LG care îmbunătăţesc fluenţa şi aspectul imaginii. Parte din seria CINEMA 3D de la LG, modelul poate reda inclusiv filme 3D, pe care le urmărim împreună cu familia şi prietenii folosind ochelari simpli cu lentile polarizate.

LG 47LB731

webOS – ce avantaje prezintă noua platformă Smart TV pentru televizoare LG

Pe lângă diversificarea ofertei de televizoare UHD, LG a făcut încă un pas înainte, renunţând la vechea platformă software pentru Smart TV-uri în favoarea webOS, un sistem de operare puternic şi versatil creat de acum defuncta companie Palm. Gândit iniţial pentru folosirea cu smartphone şi tablete, ca alternativă la platforma Android, webOS a fost modificat de LG pentru folosirea cu televizoare din categoria Smart TV.

Comparată cu alte platforme Smart TV, webOS are ca principale avantaje noua interfaţă intuitivă şi foarte prietenoasă cu utilizatori începători, respectiv suportul multitasking, proiectat pentru a se mula tiparului haotic de folosire observat la utilizatorii de smartphone şi adaptat pentru a demonstra aceeaşi flexibilitate pe TV.

LG 47LB731 - Launcher-ul webOS LG 47LB731 - lista cu aplicaţii recente

Interfaţa webOS este centrată în jurul unui Launcher interactiv prezentat la apăsarea tastei Home de pe telecomandă şi suprapus peste imaginea transmisiunii TV sau aplicaţia deja deschisă.  Launcher-ul organizat sub forma unui şir de cartonaşe colorate, reprezentând aplicaţiile instalate, poate fi derulat stânga-dreapta folosind cursorul telecomenzii Magic Remote chiar în timp ce urmărim transmisiunea TV aflată în desfăşurare. Similar, putem accesa Launcher-ul din orice aplicaţie Smart TV, fără să închidem mai întâi aplicaţia respectivă.

LG 47LB731 - web browser LG 47LB731 - ultima aplicaţie folosită rămâne la începutul listei

Foarte reuşită din punct de vedere estetic, noua interfaţă pare gândită pentru a se mula cerinţelor unui utilizator tipic de SmartTV, oferind dintr-o singură locaţie acces rapid la aplicaţiile instalate şi principalele funcţii ale televizorului. Mai mult decât atât, aplicaţiile folosite nu mai sunt închise odată ce revenim în modul TV sau deschidem o altă aplicaţie din listă. În schimb, acestea sunt păstrate într-o listă separată cu aplicaţii recent folosite, de unde putem relua activitatea exact de unde am rămas, la fel cum procedăm cu aplicaţiile instalate pe smartphone. Toate acestea sunt posibile graţie unei platforme hardware puternice, cu specificaţii comparabile unei tablete sau smartphone de nivel mediu.

LG 47LB731 - LG Store LG 47LB731 - sectiunea pentru aplicaţii premium

Lista aplicaţiilor preinstalate cuprinde Cinemagia, YouTube, Voyo, Deezer, FilmBox Live şi HBO GO, la care se pot adăuga alte selecţii descărcate din magazinul LG Store.

Avem şi un web browser complet funcţional la care putem apela pentru navigare pe internet, prevăzut cu listă de bookmark-uri şi suport pentru tab-uri multiple cu pagini web. Din păcate tastatura virtuală activată folosind cursorul telecomenzii rămâne incomod de folosit, cu toate că că precizia şi răspunsul la comenzile primite este mai bun comparat cu seriile trecute de televizoare LG.

LG 47LB731 - aplicaţii pentru acces la conţinut 3D LG 47LB731 - alte jocuri şi aplicaţii

O altă noutate este Live Menu. Accesibil dintr-un buton dedicat prezent pe telecomandă, Live Menu ia forma unui ghid TV interactiv unde găsim recomandări cu emisiuni interesante de văzut, programa înregistrarea automată a celora care ne interesează şi răsfoi colecţia de emisiuni deja înregistrate. Trebuie spus că pentru a înregistra emisiuni şi derula în conţinutul transmisiunii aflate în desfăşurare este necesar să avem permanent conectat un hard disk extern sau dispozitiv USB Flash, având cel puţin 32GB capacitate de stocare. Pentru utilizare, dispozitivul este formatat integral folosind un sistem de fişiere criptat, astfel încât colecţia de înregistrări nu va putea fi redată decât cu televizorul care le-a înregistrat.

LG 47LB731 - ghidul TV LG 47LB731 - meniul Settings

O altă funcţie utilă este Search. Receptivă şi la comenzi vocale rostite în limba română, funcţia Search ne  permite să găsim rapid conţinut VOD (video-on-demand), programe difuzate şi clipuri video distribuite pe YouTube. Tot cu funcţia Search putem lansa rapid aplicaţiile Smart TV instalate, fără să le mai căutăm în Launcher. Pentru a o utiliza, nu este nevoie decât să apăsăm butonul cu simbolul Microfon de pe telecomanda Magic Remote şi să rostim cuvintele pentru căutare.

Dirijată cu ajutorul cursorului ghidat de telecomanda Magic Remote (inclusă în pachetul cu accesorii), noua interfaţă Smart TV este redată cursiv, chiar dacă la unele aspecte rămâne loc şi de mai bine.Timpii de aşteptare la pornirea aplicaţiilor sunt destul mari, mai ales dacă folosim conexiunea WiFi pentru acces la internet. Folosirea unei reţele prea încărcate sau cu semnal slab pare să întârzie pornirea anumitor aplicaţii sau determină reacţia întârziată la comenzile primite. Mult mai bine stau lucrurile când folosim conexiune LAN, dar şi aşa mai pot apărea mici întârzieri când navigăm prin listele cu setări ale televizorului.

Un alt inconvenient este timpul necesar încărcării platformei webOS la pornirea televizorului. Odată apăsat butonul Power, televizorul porneşte în câteva secunde, numai că în afara de vizionarea transmisiunii TV şi schimbarea canalelor, funcţiile Smart TV avansate rămân indisponibile timp de mai multe zeci de secunde. Practic, la apăsarea tastei Home pentru deschiderea Launcher-ului webOS suntem întâmpinaţi cu mesajul Loading, fără ca televizorul să răspundă comenzii primite din telecomandă.

Nu chiar neaşteptate, ţinând cont de faptul că webOS este o platformă aflată la prima apariţie pe televizoare LG, problemele vor fi probabil corectate în perioada următoare prin actualizări software. Venind ca o încurajare, platforma webOS şi aplicaţiile livrate nu au pus probleme de majore de stabilitate, erorile şi opriri neaşteptate ale aplicaţiilor fiind aproape inexistente.

Performanţele resimţite şi experienţa în utilizare

LG 47LB731 – performanţe şi experienţa în utilizare

Ecranul instalat într-o carcasă integral metalică şi surprinzător de grea este protejat în spatele unui scut din sticlă, menit să amplifice contrastul perceput şi să reducă reflexiile cauzate de sursele puternice de lumină. Rezultatul este un televizor în măsură să ofere o experienţă de vizionare apropiată unui studio modern de cinema, din confortul propriului Living. Ecranul este strălucitor şi bine iluminat, iar asta cu un consum de energie aproape neglijabil. Contrastul nativ oferit de ecran este excelent, încât funcţia pentru contrast dinamic nu merită activată decât în cazuri speciale când avem de-a face cu transmisiuni TV la calitate slabă, altfel nu facem decât să compromitem aspectul natural al imaginii. Unghiurile de vizibilitate sunt generoase, iar fidelitatea culorilor nu scade deranjant nici dacă privim televizorul din margine, contrastul rămânând şi el la valori confortabile.

LG 47LB731 - difuzoarele instalate sub ecran

LG 47LB731 – detalii tehnice

  • Ecran – 47″, 1920×1080 (Full HD), 3D (Pasiv FPR), tehnologie IPS
  • Iluminare – LED (Direct LED)
  • Recepţie: DVB-T2 (digital terestru), DVB-C (digital cablu) şi DVB-S (digital satelit), Analogic
  • Smart TV – webOS
  • Sunet – difuzoare stereo orientate în faţă + subwoofer, cu tehnologie Virtual Surround Plus
  • Conectori: 3x HDMI, Optical S/PDIF, ieşire căşti, SCART, LAN, Component (Y,Pb,Pr) + Audio, Composit, 2x USB 2.0
  • Dotări – Wi-Fi, WiDi, funcţie DVR, MHL, WiFi Direct, Miracast, DLNA, Media Player USB – MP3/JPEG/DivX HD (MKV)
  • Consum energie: 48W (0.3W in stand by)
  • Alte detalii: MCI Dinamic 800, tehnologie Micro Pixel Control
  • Accesorii incluse: telecomandă clasică, telecomandă Magic Remote, două perechi de ochelari 3D

Cu referire la abilităţile ecranului pentru redarea scenelor în mişcare, indexul MCI 800 este calculat pe baza mai multor tehnici de procesare aplicate în paralel. Avem pe de o parte utilizarea procesorului de imagine pentru creşterea numărului de cadre pe secundă afişate, tehnică ce presupune compunerea de imagini intermediare care sunt intercalate cu fluxul video original. Un procedeu mai puţin sofisticat, dar cu dezavantajul reducerii luminozităţii percepute, este sincronizarea sursei de lumină LED cu operaţia de împrospătare a ecranului. Cu acest procedeu, denumit Clear Plus în sistemul de meniuri, este posibilă reducerea efectului de blur prin oprirea selectivă a sursei de lumină LED, exact în momentul în care se face actualizarea conţinutului ecranului. În cazul de faţă, LG utilizează ambele procedee, dar ne lasă să alegem nivelul de intensitate şi să-l dezactivăm pe cel care reduce luminozitatea imagini. Dacă fluiditatea imaginii este rezolvată combinând metodele descrise mai sus, sistemul LED Local Dimming asigură redarea convingătoare a scenelor întunecoase din filme, reducând selectiv puterea sursei de lumină LED în funcţie de conţinutul imaginii afişate pe ecran.

LG 47LB731 - conectorii oferiţi pe spatele televizorului

Cât despre experienţa la vizionarea de conţinut non-HD pe ecranul de 1.2 metri diagonală, ei bine televizorul include un procesor de imagine cu funcţie de scalare destul de eficientă. Totuşi, rezultate acceptabile sunt obţinute doar dacă şi materialul redat este de bună calitate, altfel defectele de compresie şi lipsa detaliilor devin imediat evidente pe ecranul foarte spaţios. Pentru experienţă optimă la vizionarea de transmisiuni SD (Standard-Definition) este indicat folosim canale TV transmise în sistem digital şi nu analogic, cele dintâi nefiind atât de mult afectate de calitatea semnalului recepţionat.

Telecomanda clasică - un accesoriu încă indispensabil

Sunetul este redat printr-o pereche de difuzoare orientate în faţă, instalate în spatele unui fante ce se întinde pe toată lungimea ecranului, în partea de jos. LG a optat pentru o configuraţie audio 2.1 cu tehnologie Virtual Surround Plus, capabilă să ofere o bună spaţializare a sunetului şi reproducere convingătoare a efectelor speciale din filme. Frecvenţele joase sunt amplificate cu un subwoofer dedicat, montat în spatele ecranului pentru o propagare discretă a undelor sonore. Rezultatul este surprinzător de bun, televizorul redând sunet clar şi efecte audio bine conturate. Totuşi, pentru o experienţă la nivel de cinema, recomand achiziţionarea unui sistem audio 5.1 dedicat, pe care să îl conectaţi la televizor folosind ieşirea optică S/PDIF oferită de televizor.

 

Redare video şi experienţa la vizionarea de filme 3D

Redare video şi experienţa 3D

Echipat cu un player media destul de avansat, televizorul LG 47LB731 scanează automat după fişiere media distribuite în reţeaua locală şi dispozitivele de stocare conectate. Fişierele video şi pozele găsite pot fi organizate în liste compacte sau sub formă de miniaturi ilustrate cu imagini reprezentând conţinutul acestora. Putem viziona fără probleme filme Full HD cu format MP4 sau MKV, însoţite de sunet Dolby Digital AC3 sau DTS. Sunt acceptate fişiere video cu mai multe coloane sonore şi subtitrări, iar reglajele disponibile pentru ajustarea calităţii imaginii sunt la fel de numeroase ca în modul TV. Avem la dispoziţie opţiuni avansate pentru ajustarea ratei de aspect şi facilităţi pentru redarea de filme 3D, înregistrate în mod side-by-side sau up-down, iar pentru filme 2D avem la dispoziţie modul de conversie 2D-3D.

LG 47LB731 - ochelarii 3D

Televizor cu tehnologie 3D pasivă, LG 47LB731 funcţionează afişând simultan ambele imagini necesare pentru obţinerea unei experienţe de vizionare 3D, lipsa efectului de pâlpâire cauzat de alternarea rapidă a imaginilor prin lentilele ochelarilor cu tehnologie active 3D scutind utilizatorii de multe efecte secundare neplăcute. Pentru asta, televizorul foloseşte un filtru polarizat alternant, aplicat chiar pe suprafaţa ecranului. Privit prin lentilele ochelarilor 3D incluşi în pachet, acesta permite fiecărui ochi să observe doar jumătate dintre pixelii afişaţi pe ecran. Mai exact, dintre cele 1080 coloane orizontale de pixeli fiecare ochi poate vedea jumătate, pentru o rezoluţie efectivă de 1920×540 pixeli. Dar asta nu înseamnă în mod neapărat că imaginile 3D observate au claritatea redusă din pricina rezoluţiei micşorate pe orizontală. Nu trebuie să uităm că fiecare dintre cele două imagini cu rezoluţie 1920×540 pixeli observate de spectator redau o perspectivă uşor diferită a scenei. Ajutat de modul în care funcţionează creierul uman, cele două imagini stereoscopice sunt recompuse într-o scenă 3D a cărei claritate percepută este apropiată, dar nu identică, rezoluţiei Full HD a imaginii originale. Pentru o experienţă de vizionare 3D în condiţii optime recomand păstrarea unei distanţe de minim 2 metri faţă de suprafaţa ecranului.

Filtrarea imaginii prin ochelarii cu tehnologie 3D pasivă

La capitolul subtitrări este permisă alegerea setului de caractere folosit, culoarea şi dimensiunea scrisului, respectiv poziţia subtitrării pe ecran.

Opţional, putem reda conţinut şi de pe ecranul telefonului mobil sau al tabletei apelând funcţia Screen Share. Avem nevoie de un dispozitiv cu suport Miracast, sau PC cu sistem Windows 8.1 şi tehnologie Intel WiDi. Pentru rezultate optime, LG recomandă folosirea unei reţele wireless în banda de 5GHz.

Telecomanda Magic Motion

Oferită într-o carcasă cu formă de picătură şi centru de greutate foarte jos, dat de cele două baterii AA, telecomanda Magic Motion rezervată noii serii de televizoare LG cu webOS  diferă foarte puţin de cea livrată cu televizoarele lansate anul trecut. Deşi mai compactă, noua versiune aduce câteva butoane în plus şi pare mai precisă, dând un plus de siguranţă la navigarea listelor de meniuri.

Prevăzută cu giroscop, telecomanda funcţionează asemenea unui Air Mouse, permiţând ghidarea cursorului pe ecran prin mişcări simple făcute din închietura mâinii.

LG 47LB731 - telecomanda Magic Motion

Comparată cu telecomanda clasică, Magic Remote foloseşte conexiune prin unde radio, funcţionând la fel de bine chiar dacă vizibilitatea către televizor este obstrucţionată. În afară de butoane şi cursorul animat prin mişcările mâinii, mai avem la dispoziţie o rotiţă de scroll pentru derularea listelor de meniuri şi schimbarea rapidă a canalelor, respectiv microfon încorporat folosit la preluarea comenzilor vocale.

Concluzie

Concluzie

Ajutată cu o platformă software împrumutată din lumea telefoanelor inteligente, noua serie de televizoare LG cu webOS este bogată în funcţii şi totuşi prietenoasă cu utilizatorii de rând. Noul launcher redat sub forma unui şir de miniaturi interactive reprezentând aplicaţiile instalate se integrează natural cu funcţia primară de televizor, prezenţa imaginii TV ca fundal pentru meniul SmartTV acţionând ca un mediu familiar pentru utilizatori, asigurându-i că nu pierd nimic din transmisiunile care îi interesează. Sistemul funcţionează la fel de bine şi cu aplicaţiile Smart TV, launcher-ul webOS suprapus peste aplicaţia încă deschisă şi suportul multitasking ce permite schimbarea rapidă între aplicaţii dând senzaţia unui sistem dinamic, interconectat, pe care îl putem naviga în voie.

Lăsând la o parte micile sughiţuri cauzate de software-ul încă insuficient optimizat, webOS este o platformă fără probleme de stabilitate, flexibilă şi cu mult potenţial pentru viitor. Aştept cu interes deschiderea magazinului LG Store şi popularea sa cu aplicaţii utile, respectiv jocuri care să pună în valoare posibilităţile noului OS.

LG 47LB731 - Smart TV cu platformă WebOS

Aşa cum se cuvine pentru un televizor modern, LG 47LB731 atrage prin designul suplu şi foarte elegant, dar mai ales prin calitatea ireproşabilă a imaginii, acompaniat de un sistem audio surprinzător de bun.

Ţinând cont de aspectul exterior, mărimea şi calitatea ecranului, opţiunile disponibile pentru redarea de conţinut şi flexibilitatea noii implementări webOS pentru Smart TV, preţul de aproximativ 4000 Lei cerut pentru modelul LG 47LB731 testat în cazul de faţă nu ar trebui să descurajeze. Totuşi, dacă bugetul nu permite atât, ne putem orienta către modelul LG 47LB630V cu preţ de 3400Lei sau frăţiorul mai mic LG 32LB650V cu preţ 2300Lei, ambele cu funcţie Smart TV asigurată prin noua platformă webOS.

Părţi pozitive

Design modern şi atrăgător
Calitate excelentă a imaginii
Sistem audio 2.1, cu tehnologie Virtual Surround Plus
Funcţie Smart TV
Funcţia DVR şi Timeshift
Experienţă 3D confortabilă
Telecomanda Magic Motion inclusă in pachetul cu accesorii

Părţi negative

Activarea funcţiilor Smart TV imediat după pornirea televizorului necesită timp suplimentar pentru încărcare.
Uneori, interfaţa webOS răspunde greoi la comenzile aplicate din telecomandă

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult