Animație virală: Cum a fost distrus de implozie submersibilul Titan (VIDEO)

13.07.2023
Animație virală: Cum a fost distrus de implozie submersibilul Titan (VIDEO)
Foto: captură din video (YouTube/AiTelly)

O animație care arată cum a făcut implozie submersibilul Titan a devenit virală, fiind urmărită de peste 6 milioane de ori doar pe YouTube.

Clipul de 6 minute și 20 de secunde a fost publicat de AiTelly, un canal care publică animații din domeniul ingineriei.

Se crede că Titan a făcut implozie pe 18 iunie, atunci când încerca să ajungă la epava pachebotului Titanic, aflată la o adâncime de aproximativ 4.000 de metri în Oceanul Atlantic.

Implozia este opusă exploziei și constă în pătrunderea rapidă a aerului într-un spațiu închis fără aer, când pereții acestuia sunt distruși. Acolo unde se află epava, presiunea este de aproape 400 de ori mai mare decât la suprafață.

Animația arată cum submersibilul, pilotat prin intermediul unui controller de Xbox, a fost distrus de implozie.

Citește și: Noul „Război Rece”: SUA pierde lupta cu China și Rusia pentru un metal extrem de valoros

Naratorul dă vina pentru incident pe construcția bazată pe fibră de carbon. Deși este un material ușor și foarte rezistent, eficiența lui în construcția de vehicule care se scufundă la adâncimi mari este discutabilă. „Fibra de carbon cedează din cauza defectelor interne apărute în timpul construcției”, a declarat profesorul Roderick Smith, de la Imperial College din Londra.

În mod normal, submersibilele care ajung la adâncimi mari au coca realizată din titan. Titanul este de două ori mai rezistent decât aluminiul și cu 45% mai ușor decât oțelul, deși este la fel de durabil. Metalul este, însă, mai scump și greu de obținut decât fibra de carbon.

Cei cinci oameni de la bordul Titan nu au apucat să simtă durere. Implozia devastatoare s-a petrecut în câteva milisecunde.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult