Nu controller-ul de Xbox e problema la submersibilul dispărut; și submarinele militare le folosesc. E grav ce făcea, probabil, căpitanul

21.06.2023

Mulți oameni au fost șocați când au aflat că submersibilul dispărut în Atlantic este pilotat cu un controller pentru console video Xbox. Deși nu este, poate, cea mai fericită alegere pentru un vehicul subacvatic dezvoltat de o companie mică, această soluție este folosită, cum se zice, la case mai mari.

De exemplu, pe submarinele militare americane sunt folosite, de asemenea, controller-e de console video. Pe unele submarine ale US Navy acestea controlează catargele fotonice, care au înlocuit periscoapele. Primul vas american care a adoptat controller-e de Xbox a fost USS Colorado, în 2017.

Citește și: Armata ucraineană folosește o consolă Steam Deck pentru a controla o mitralieră

Totodată, Carmel, un vehicul blindat dezvoltat în Israel, este operat tot prin intermediul unui controller de consolă video Xbox. Designerii au ales această soluție deoarece este preferată de mecanic-conductorii tineri, familiarizați cu jocurile video. Pentru aceștia, volanele, pedalele și manetele din alte vehicule militare reprezintă elemente ale trecutului.

Un mecanic-conductor de Carmel poate fi văzut cu un controller de Xbox în mână. (Foto: Profimedia Images)

În cazul Titan, controller-ul ajungea, se pare, în mâinile cui nu trebuie

Dacă este în mâinile potrivite, un controller de Xbox este la fel de bun pentru manevrarea unui submersibil ca un joystick sau o cârmă. Însă se pare că Stockton Rush, CEO-ul OceanGate Expeditions și pilotul vehiculului subacvatic, avea obiceiul să ofere și clienților „frâiele” submersibilului.

„Este Bluetooth și îl pot da oricui”, spunea Rush despre controller, sugerând faptul că unii clienți au fost lăsați să piloteze mini-submarinul Titan. Probabil că este greu să refuzi ceva unui client care plătește 250.000 de dolari pe bilet.

Este posibil, astfel, ca submersibilul să se fi lovit de Titanic sau alt obstacol în timp ce era operat de o persoană neavizată.

Momentul când Stockton Rush vorbește despre controller poate fi văzut în materialul de mai jos, realizat de CBC NL – Newfoundland and Labrador:

Citește și: Știrile Go4it: Reapar telefoanele cu baterii detașabile. Abonament Orange de 9 lei. Copil de 2 ani strivit de un joc Arcade

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult