Roboții Boston Dynamics au învățat să facă parkour. VIDEO

19.08.2021

Compania Boston Dynamics a demonstrat că roboții pe care îi vedem de obicei în filmele SF pot exista și în realitate. Aceasta a fost de-a lungul timpului sub conducere Google și recent a trecut în portofoliul Hyundai și are deja câțiva roboți comerciali la vânzare, printre care și „câinele” Spot, pentru uz industrial și științific. Se pare însă că Atlas, robotul biped, va fi următorul produs pe care îl va aduce pe piață, iar abilitățile sale sunt impresionante. Un nou clip video demonstrează cum acesta poate naviga obstacole în stil „parkour”, la fel ca un sportiv uman.

Roboții Atlas de la Boston Dynamics au avansat mult în ultimii ani

În noul clip care demonstrează abilitățile roboților Atlas atunci când vine vorba despre mișcare într-un mediu cu obstacole, putem vedea cum roboții pot alerga, pot sări, se pot cățăra sau face mișcări acrobatice complexe. Mai mult, doi dintre roboții Boston Dynamics fac asta în tandem, fără să se încurce între ei. Desigur, totul este foarte bine regizat și stabilit înainte de filmare, însă demonstrează ceea ce este posibil acum cu tehnologia pe care compania a dezvoltat-o.

De asemenea, există și un clip în care pot fi văzute eșecurile roboților Atlas din perioada de testare, care se împiedică sau aproximează greșit distanța atunci când execută o săritură.

Aceste teste sunt folosite și pentru a îmbunătăți domeniul roboticii pe viitor, fiind colectate date importante despre puterea impactului pe care un astfel de robot o are atunci când cade. Astfel, pot fi construiți mai bine pe viitor, luând în calcul zonele vulnerabile și nivelul de stres la care materialele din care sunt fabricați trebuie să reziste.

Probabil că va mai trece o perioadă de timp până când roboți bipezi precum Atlas vor fi disponibili la vânzare, întrucât momentan nu am văzut și cazuri de utilizare practice pentru aceștia.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult