Un pas mai aproape de replicatorul din Star Trek: friptură de pui imprimată 3D și gătită cu lasere. VIDEO

24.09.2021

În ultimele câteva decenii ne-am apropiat foarte mult și chiar am depășit unele tehnologii pe care le descopeream în cărți sau filme science fiction. Una dintre tehnologiile care s-ar putea dovedi a fi revoluționare este replicatorul din Star Trek, care poate crea orice tip de mâncare sau băutură, la comandă. Cercetătorii de la Universitatea din Columbia din SUA pun bazele acestei tehnologii folosind imprimarea 3D și gătirea preparatelor simultan, folosind lasere.

Friptura de pui gătită cu lasere este puțin diferită față de cea tradițională

Hob Lipson, cercetător și liderul Creative Machines Lab al Universității din Columbia, alături de echipa sa, au prezentat pentru prima dată friptura de pui imprimată 3D și gătită în timpul preparării. La fel ca o imprimantă 3D care creează piese sau figurine din plastic, imprimanta lor folosește o pastă de carne de pui, pe care o „toarnă” în forma dorită. Simultan, un laser puternic încălzește carnea pentru a o găti. Rezultatele sunt interesante, întrucât carnea imprimată 3D este chiar preferată de către cei câțiva oameni care au avut ocazia să testeze și să o compare cu friptura obișnuită la grătar.

Procesul nu este foarte complicat și va putea fi adaptat în timp și la alte tipuri de mâncare. Momentan, acest proiect pare să fie o demonstrație a tehnologiei și ar putea fi folosită în viitor pentru diverse alte mâncăruri. În viitor însă, cercetătorii vor lucra la diverse metode pentru a găti carnea. Anumite tipuri de lasere sunt mai degrabă potrivite pentru a rumeni la suprafață carnea, în timp ce altele o pot găti mai bine la interior.

3d food

Se pare că tehnologia de gătit cu laser poate avea și alte aplicații în afară de gătirea meselor imprimate 3D. Poți, de exemplu, să gătești carnea fără să o desigilezi dintr-un ambalaj, oferind astfel o metodă mai igienică, întrucât nu expui carnea la mediul în care este gătită. Mai mult, carnea gătită cu lasere nu își reduce la fel de mult dimensiunile precum cea gătită pe foc, în timp ce gustul rămâne similar.

Unii dintre cei care au testat spun însă că gătitul cu laser își lasă o „amprentă” asupra cărnii, un gust „industrial”, similar cu cel pe care îl întâlnim la dentist atunci când sunt folosite lasere sau echipamente cu lumină UV pentru întărirea anumitor substanțe.

sursa: Arstechnica

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult