Piramida lui Henri Coandă, imobilul viitorului

Într-o Românie cu din ce în ce mai multe construcţii deprost gust, făcute la repezeală şi din care se doreşteobţinerea unui profit uriaş (fără ca cineva să se raporteze labeneficiile obţinute de client), este nevoie de o schimbaredin temelii, la propriu. Bucureştiul e singura capitală aunui stat membru UE care nu respectă norma de spaţiu verde pe capde locuitor.

Suntem sufocaţi de poluarea din trafic, pe locurile de parcare ebătaie, blocurile noi sunt concepute parcă deamatori, iar cele vechi stau să sedărâme.

Nimeni nu a avut curiozitatea să caute în trecut şi să descopereo idee arhitecturală uimitoare, a unui om desprecare mulţi ştiu doar că a inventat avionul cu reacţie, iar şi maimulţi nu ştiu nici atât. Este vorba de HenriCoandă, iar conceptul pe care îl vom prezenta şi care îiaparţine este o piramidă colosală, denumită deinginer imobil cruciform.

Imobilul cruciform a fost gândit la începutul anilor'20 când, după încheierea Primului Război Mondial, secăutau soluţii ieftine şi eficiente pentru construirea de noilocuinţe.

Conform datelor din plan, ansamblul are 20 de etaje peaxa centrală. Aşadar, imaginaţi-vă ceva imens - douăblocuri de 10 etaje unul peste altul. În total, 1000 defamilii pot popula piramida.

Coandă a venit cu această idee îndrăzneaţă: un ansamblurezidenţial cu un aspect plăcut, impunător, şi cu o mulţime defacilităţi pentru potenţialii locatari:siguranţă (clădirea a fost proiectată astfel încâtsă reziste la cutremure, de altfel denumirea completă a conceptuluieste imobil cruciform antiseismic), confort(structura piramidală asigură lumină naturală tuturor, indiferentpe ce parte sunt poziţionaţi, dar şi numeroase terase pentruapartamentele de sus), acces rapid la diverseservicii (magazine, farmacii sau chiar un spital,divertisment, educaţie), spaţii verzi pentrurelaxare, spaţii pentru organizarea a tot soiul de evenimente (ex:târguri, expoziţii), securitate (într-unul dincapetele piramidei se pot aloca spaţii pentru unul sau mai multesedii de poliţie) ş.a.m.d.

Henri Coandă ne-a oferit o bază serioasă căreia, cu puţinăimaginaţie, îi putem adăuga o valoareextraordinară. Să ne gândim la tehnologiile din ziua deazi care ar putea transforma acest ansamblu într-un imobilultra-modern: panouri solare pentru economisireaenergiei dar şi alte sisteme de îmbunătăţire arandamentelor termice (transfer termic cu pământul -sisteme subterane care răcesc aerul şi îl trimit apoi pe canalespeciale către interiorul imobilului) , parcare subteranăimensă, centru de afaceri / cinematograf sub cupola de laultimul nivel, iluminare ecologică, apartamente aerisite şi camerede supraveghere pe holuri şi în exterior prin intermediul cărorapoliţiştii din secţia înfiinţată în cadrul ansamblului pot acţionaprompt.

Imobil cruciform antiseismic

Aşadar, totul este gândit ca fiind aerisit, liniştitorpentru fizic şi psihic dacă ne raportăm la formă şifacilităţi. Construcţiile actuale sunt de cele mai multe oriagresive, au colţuri, iar această agresivitate induce o stare denervozitate nu doar locuitorilor, ci şi vizitatorilor.

Cred că am adus suficiente argumente pentru a vă convinge că oastfel de construcţie oferă foarte multe avantaje. Cu toateacestea, investitorii refuză să pună în practică o asemeneaidee pe motiv că necesită un spaţiu mare pentru amplasare,iar lucrările durează foarte mult. Ei sunt disperaţi să seîmbogăţească peste noapte, astfel că ei aleg proiecteieftine care se construiesc rapid. Poate că într-o bună zi cinevaîşi va da seama însă de potenţialul acestui proiect şi el va devenio realitate.

Voi ce credeţi? Merită construit un asemeneaimobil? Cât aţi fi dispuşi să plătiţi pentru alocui în el? Vă reamintescpunctual principalele lui avantaje:

  • Rezistenţă foarte mare la cutremure
  • Spaţii verzi
  • Parcare subterană
  • Costuri scăzute ale utilităţilor (curent, apă caldă) datorităsistemelor ecologice implementate
  • Securitate sporită
  • Dispune de spaţii / săli pentru sănătate, educaţie şidivertisment

Imobilul cruciform antiseismic este doar unul din sutelede proiecte secrete ale lui Henri Coandă. Săptămânaviitoare vă vom prezenta un alt concept uimitor.

Go4it.ro mulţumeşte tututor celor implicaţi înacest maraton dedicat creaţiei lui Henri Coandă: Asociaţia HenriCoandă reprezentată prin ing. SorinDinea, Muzeul Tehnic "Dimitrie Leonida"şi colaboratorii noştri (Andrada Fiscutean -editor, Gheorghe Visan - montaj).