Piramida lui Henri Coandă, imobilul viitorului

Într-o Românie cu din ce în ce mai multe construcţii de prost gust, făcute la repezeală şi din care se doreşte obţinerea unui profit uriaş (fără ca cineva să se raporteze la beneficiile obţinute de client), este nevoie de o schimbare din temelii, la propriu. Bucureştiul e singura capitală a unui stat membru UE care nu respectă norma de spaţiu verde pe cap de locuitor.

Suntem sufocaţi de poluarea din trafic, pe locurile de parcare e bătaie, blocurile noi sunt concepute parcă de amatori, iar cele vechi stau să se dărâme.

Nimeni nu a avut curiozitatea să caute în trecut şi să descopere o idee arhitecturală uimitoare, a unui om despre care mulţi ştiu doar că a inventat avionul cu reacţie, iar şi mai mulţi nu ştiu nici atât. Este vorba de Henri Coandă, iar conceptul pe care îl vom prezenta şi care îi aparţine este o piramidă colosală, denumită de inginer imobil cruciform.

Imobilul cruciform a fost gândit la începutul anilor '20 când, după încheierea Primului Război Mondial, se căutau soluţii ieftine şi eficiente pentru construirea de noi locuinţe.

Conform datelor din plan, ansamblul are 20 de etaje pe axa centrală. Aşadar, imaginaţi-vă ceva imens - două blocuri de 10 etaje unul peste altul. În total, 1000 de familii pot popula piramida.

Coandă a venit cu această idee îndrăzneaţă: un ansamblu rezidenţial cu un aspect plăcut, impunător, şi cu o mulţime de facilităţi pentru potenţialii locatari: siguranţă (clădirea a fost proiectată astfel încât să reziste la cutremure, de altfel denumirea completă a conceptului este imobil cruciform antiseismic), confort (structura piramidală asigură lumină naturală tuturor, indiferent pe ce parte sunt poziţionaţi, dar şi numeroase terase pentru apartamentele de sus), acces rapid la diverse servicii (magazine, farmacii sau chiar un spital, divertisment, educaţie), spaţii verzi pentru relaxare, spaţii pentru organizarea a tot soiul de evenimente (ex: târguri, expoziţii), securitate (într-unul din capetele piramidei se pot aloca spaţii pentru unul sau mai multe sedii de poliţie) ş.a.m.d.

Henri Coandă ne-a oferit o bază serioasă căreia, cu puţină imaginaţie, îi putem adăuga o valoare extraordinară. Să ne gândim la tehnologiile din ziua de azi care ar putea transforma acest ansamblu într-un imobil ultra-modern: panouri solare pentru economisirea energiei dar şi alte sisteme de îmbunătăţire a randamentelor termice (transfer termic cu pământul - sisteme subterane care răcesc aerul şi îl trimit apoi pe canale speciale către interiorul imobilului) , parcare subterană imensă, centru de afaceri / cinematograf sub cupola de la ultimul nivel, iluminare ecologică, apartamente aerisite şi camere de supraveghere pe holuri şi în exterior prin intermediul cărora poliţiştii din secţia înfiinţată în cadrul ansamblului pot acţiona prompt.

Imobil cruciform antiseismic

Aşadar, totul este gândit ca fiind aerisit, liniştitor pentru fizic şi psihic dacă ne raportăm la formă şi facilităţi. Construcţiile actuale sunt de cele mai multe ori agresive, au colţuri, iar această agresivitate induce o stare de nervozitate nu doar locuitorilor, ci şi vizitatorilor.

Cred că am adus suficiente argumente pentru a vă convinge că o astfel de construcţie oferă foarte multe avantaje. Cu toate acestea, investitorii refuză să pună în practică o asemenea idee pe motiv că necesită un spaţiu mare pentru amplasare, iar lucrările durează foarte mult. Ei sunt disperaţi să se îmbogăţească peste noapte, astfel că ei aleg proiecte ieftine care se construiesc rapid. Poate că într-o bună zi cineva îşi va da seama însă de potenţialul acestui proiect şi el va deveni o realitate.

Voi ce credeţi? Merită construit un asemenea imobil? Cât aţi fi dispuşi să plătiţi pentru a locui în el? Vă reamintesc punctual principalele lui avantaje:

  • Rezistenţă foarte mare la cutremure
  • Spaţii verzi
  • Parcare subterană
  • Costuri scăzute ale utilităţilor (curent, apă caldă) datorită sistemelor ecologice implementate
  • Securitate sporită
  • Dispune de spaţii / săli pentru sănătate, educaţie şi divertisment

Imobilul cruciform antiseismic este doar unul din sutele de proiecte secrete ale lui Henri Coandă. Săptămâna viitoare vă vom prezenta un alt concept uimitor.

Go4it.ro mulţumeşte tututor celor implicaţi în acest maraton dedicat creaţiei lui Henri Coandă: Asociaţia Henri Coandă reprezentată prin ing. Sorin Dinea, Muzeul Tehnic "Dimitrie Leonida" şi colaboratorii noştri (Andrada Fiscutean - editor, Gheorghe Visan - montaj).