Femeile din Arabia Saudită vor primi SMS atunci când soţul lor divorţează de ele

07.01.2019
Femeile din Arabia Saudită vor primi SMS atunci când soţul lor divorţează de ele

Sistemul juridic din Arabia Saudită trece printr-o perioadă de transformare, după ce prinţul Mohammed bin Salman a început o campanie „progresistă” de reformare în această ţară. După ce a dat o lege care permite femeilor să poată dobândi permis de conducere, acum acestea vor putea să fie informate prin SMS atunci când soţul lor decide să divorţeze. Această practică este prezentată drept una care apără drepturile femeilor, însă nu pare să rezolve adevărata problemă a sistemului: posibilitatea de a divorţa printr-un simplu procedeu declarativ.

Până de curând, legea permitea bărbaţilor din Arabia Saudită să divorţeze verbal, fără ca soţia să fie înştiinţată. Acest tip de divorţ secret a fost scos în afara legii de către Mohammed bin Salman, iar în locul său a apărut o nouă metodă mai avansată din punct de vedere tehnologic. Deşi procedeul este în mare parte la fel, fiind de ajuns o declaraţie verbală, care poate fi realizată chiar şi în lipsa soţiei, aceasta din urmă va primi obligatoriu o înştiinţare prin SMS.

Mesajul va include numărul certificatului de divorţ şi numele tribunalului de unde vor putea fi ridicate documentele necesare. Practic, drepturile femeilor sunt „protejate” pentru că primesc acces la informaţie, însă nu pot împiedica acest proces. Mai mult, femeile nu pot divorţa de bună voie decât dacă şi soţul lor este de acord, iar acesta trebuie să fie obligatoriu prezent.

Conform Suad Abu-Dayyeh, membră a organizaţiei Equality Now, acesta este un pas important, însă nu foarte mare într-o direcţie bună: „Măcar acum femeile vor şti dacă soţul lor a divorţat sau nu de ele. Este un pas mic, dar unul în direcţia corectă. Sistemul care consideră bărbaţii drept protectorii femeilor este însă nucleul problemei şi trebuie dezbinat. Acesta controlează femeile în fiecare pas al vieţii. Sistemul „strangulează” femeile din Arabia Saudită”.

 

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult