Imprimantă 3D de 6 metri înălţime, folosită pentru a crea o clădire completă şi obiectele de mobilier

Imprimantă 3D de 6 metri înălţime, folosită pentru a crea o clădire completă şi obiectele de mobilier

Deşi sunt încă la începuturi, imprimantele 3D demonstrează versatilitate extraordinară în ce priveşte complexitatea, forma şi dimensiunile obiectelor modelate folosind materiale dintre cele mai diverse.

Tehnologia a fost testată cu succes în domeniul medical, folosind la crearea de proteze personalizate, mai ieftin şi rapid decât prin metodele tradiţionale. Poate şi mai impresionant, imprimantele 3D au produs autoturisme complet funcţionale, indicând o posibilă carieră pe linia de asamblare a marilor uzine de autoturisme.

Însă lucrurile nu se opresc aici, ultima provocare fiind lansată de United Arab Emirates National Innovation Committee, pentru crearea unei clădiri de birouri, complet cu obiectele de mobilier necesare viitorilor chiriaşi. Lucrând împreună cu WinSun Global şi alte câteva companii, comitetul format propune instalarea unei imprimante 3D chiar la locaţia viitoarei clădiri, maşinăria de aproximativ 6 metri înălţime urmând să fabrice pe loc toate componentele necesare.

Imprimantă 3D de 6 metri înălţime, folosită pentru a crea o clădire completă şi obiectele de mobilier

Trebuie spus că aceasta nu este prima experienţă de acest gen, compania WinSun Global având deja în portofoliu un bloc de apartamente cu 6 etaje şi o casă, produse însă pentru clienţi din China.

Potrivit informaţiilor publicate pe website-ul companiei, pentru construirea noii clădiri va fi folosit un tip special de beton armat, respectiv plastic şi gips armat cu fibră de sticlă. Folosind această metodă de construcţie, echipa de dezvoltatori speră să poată finaliza întreaga clădire în doar câteva săptămâni. Mai mult decât atât, piesele produse pe loc de imprimanta 3D sunt asamblate în imediata vecinătate la costuri cu 50-80% mai mici decât prin metoda clasică, iar risipa de materiale rezultată în urma proceselor tehnologice este redusă cu 30-60%.

Descrisă ca şi clădire de birouri, construcţia va servi însă şi altor scopuri, cum ar fi centru de expoziţii în cadrul ˝Muzeului viitorului˝ din Dubai, care va fi deschis în preajma anului 2017.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult