O soluţie pentru prelungirea timpului de zbor al dronelor: alimentarea în zbor, asemeni avioanelor de vânătoare

01.10.2019
O soluţie pentru prelungirea timpului de zbor al dronelor: alimentarea în zbor, asemeni avioanelor de vânătoare

Dronele nu mai sunt dispozitive atât de impresionante, întrucât acestea au pătruns deja în piaţa de consum, fiind disponibile multe modele pe diverse segmente de piaţă, pentru a putea spune că există inclusiv modele accesibile, pe lângă cele profesionale şi cele pentru entuziaşti. Toate aceste modele rămân însă cu o problemă foarte mare, care încă nu are o rezolvare clară: durata de utilizare la o singură încărcare. Cercetătorii de la universitatea din Berkley sugerează însă o soluţie ingenioasă: alimentarea în timpul zborului.

Asemeni avioanelor de vânătoare, care pot fi alimentate în zbor, inginerii laboratorului HiPeR de la Berkley (High Performance Robotics) au dezvoltat o soluţie de alimentare pentru drone. Soluţia este însă foarte evidentă şi este uimitor că nu a existat un astfel de proiect până în prezent.

Drona este prevăzută cu o platformă de aterizare în partea de sus, care include şi contacte magnetice, capabile să asigure transfer de energie electrică. Apoi o dronă mai mică, echipată cu o baterie proprie şi o altă baterie pentru alimentare, poate veni în zbor, ateriza pe platforma de încărcare şi oferi energie în plus dronei de performanţă. Astfel, poţi extinde substanţial durata de utilizare a unei drone la un singur zbor, crescând semnificativ utilitatea lor în anumite cazuri.

De exemplu, dronele care ar putea fi folosite pentru livrări de colete în viitor, ar putea parcurge distanţe mult mai mari, în timp ce dronele folosite pentru căutări sau pentru alte cazuri de supraveghere ar putea avea mai multe staţii de încărcare de acest gen pe traseu.

Prototipul foloseşte un acumulator de 2,2 Ah pentru drona principală, care permite funcţionarea pentru 12 minute a celor patru motoare de la bord. Drona secundară folosită pentru alimentare, include la rândul ei o baterie de 1,5 Ah, pe lângă bateria sa care îi oferă propulsie pentru a ajunge la drona mai mare. Astfel, timpul de zbor este extins cu aproximativ 5 minute, folosind o singură alimentare în zbor. Totuşi, acumulatorul „zburător” nu alimentează bateria principală, ci permite dronei să folosească bateria direct, întrucât timpul pentru transferul de energie ar fi prea mare.

Cercetătorii HiPeR Lab Berkley spun că au reuşit să alimenteze drona pentru a zbura în continuu timp de o oră folosind această metodă, de cinci ori mai mult decât ce putea face pe cont propriu.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult