Primul robot controlat de pe Staţia Spaţială Internaţională

05.07.2013
Primul robot controlat de pe Staţia Spaţială Internaţională

Jucăriile teleghidate au devenit în ultimii ani din ce în ce mai mari şi mai sofisticate. Putem controla avioane, maşini, tancuri şi  alte vehicule. Mai nou, Internetul poate fi folosit cu succes pentru a controla diverse obiecte de la distanţă. De ce ne bucurăm când un astronaut de pe Staţia Spaţială Internaţională a controlat un robot, un rover pe Pământ? Acesta este un pas important pentru programul spaţial, deoarece a fost testat un sistem ce poate fi folosit în cazul unei explorări planetare. Roverul poate fi pe Marte sau pe o altă planetă, iar punctul de control să fie pe o navă din orbită.

Rover-ul comandat de pe Staţia Spaţială

Astronautul Chris Cassidy, inginer pe Staţia Spaţială Internaţională, a trimis comenzi către robot şi a simulat amplasarea unei antene plate pe sol. Robotul a trimis către staţie măsurători şi semnal video în timp real. Mişcările lui nu au fost controlate direct de astronaut. El a preluat comenzile şi le-a convertit în acţiuni complexe. Arealul în care s-a mişcat rover-ul a simulat condiţiile de pe Marte, cu pietre mari pe un teren relativ plat. Antena plantată de robot pe supraţa solului ar trebui să ofere un mijloc mai rapid de comunicare decât cel folosit pentru control.

Antena amplasată de robot

Înaintea unei explorări planetare, rover-ul ar putea fi folosit pentru o misiune pe faţa întunecată a lunii. NASA nu a aprobat încă acest proiect. Un modul pilotat de un astronaut ar trebui să trimită robotul la sol. El va aşterne un sistem de antene plate, ce permit captarea undelor cu frecvenţă foarte redusă venite din spaţiu.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News