A fost lansat produsul care crește siguranța panourilor solare pentru balcon

01.02.2023
A fost lansat produsul care crește siguranța panourilor solare pentru balcon

Panourile solare de tip plug-in care se montează pe balcon pot fi periculoase atunci când sunt conectate direct la rețeaua electrică a locuinței. În Suedia, autoritatea responsabilă cu siguranța sistemelor electrice, Elsäkerhetsverket, i-a avertizat pe consumatori recent în legătură cu pericolele la care sunt expuși dacă folosesc aceste sisteme de tip „plug & play”.

O companie din Elveția vine acum cu o soluție la problemă. Soleis AG a lansat pe piață baterii speciale, numite Minitower1, pentru panouri solare de balcon. Sunt disponibile două modele, de 1 kWh și 2 kWh.

Bateriile sunt capabile să ofere electricitate pe timpul nopții în rețelele din locuințe, iar puterea poate fi setată, prin intermediul unei rotițe, în intervalul 30 W – 270 W. Posibilitatea personalizării este foarte importantă, deoarece multe rețele electrice nu au fost gândite pentru a suporta un surplus mare de energie.

Citește și: Panouri solare: Cât de des trebuie curățate și cum

Aceste baterii suportă maxim două module fotovoltaice. Bateriile includ conexiuni pentru încă două panouri, dar în acest caz electricitatea produsă de modulele suplimentare nu ajunge în baterii, ci este livrată direct în rețeaua locuinței.

În multe țări vestice panourile solare montate pe balcon sunt ceva obișnuit.

Panourile solare pentru balcon au devenit foarte populare în Germania, iar de acolo sistemele de acest gen au început să se extindă în întreaga Europă. Deși există pe piață multe modele care pot fi instalate ușor de către oricine, este recomandată consultarea unor specialiști, pentru a fi evitate incidente precum incendiile sau electrocutările.

Multe astfel de kit-uri sunt produse de firme necunoscute și nu dispun de sisteme minime de siguranță.

Sursa: PV Magazine

Foto: Soleis AG

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult