Panouri solare: Cât de des trebuie curățate și cum

30.01.2023
Panouri solare: Cât de des trebuie curățate și cum
Foto: Shutterstock

Utilizatorii de panouri solare trebuie să știe că acestea pierd din performanță dacă se murdăresc. Dispozitivele trebuie curățate periodic pentru a funcționa optim, iar frecvența acestei operațiuni depinde de zona în care acestea se află.

De exemplu, panourile solare aflate lângă un drum neasfaltat, circulat intens, se vor umple de praf mai repede decât cele montate pe o vilă retrasă, înconjurată de verdeață și copaci.

Însă cel mai important lucru este siguranța utilizatorilor. Dacă panourile solare sunt montate într-un loc greu accesibil de pe acoperiș, vă recomandăm să apelați la o firmă specializată care să vină să le curețe. Asta dacă nu cumva un kit disponibil în comerț – care include mânere telescopice, perie și alte capete – nu este de ajutor.

panouri solare
Kit de curățare pentru panouri solare.

Mulți oameni cred că vântul și ploile sunt suficiente pentru a curăța panourile fotovoltaice, dar acest lucru nu este adevărat. Majoritatea specialiștilor din industrie, inclusiv compania Lumina Solar, recomandă verificarea săptămânală a panourilor solare pentru a vedea dacă pe ele nu s-au depus cumva elemente precum praful, frunzele sau găinațul.

Citește și: Panourile solare montate plat pe sol sunt viitorul în domeniu? Ce beneficii oferă

Totodată, este recomandată curățarea temeinică a panourilor cel puțin o dată pe an și ideal de două ori pe an. Curățarea trebuie făcută cu perii și materiale care nu deteriorează suprafața panourilor, iar folosirea de detergent și alte substanțe chimice trebuie evitată pe cât posibil.

Dacă anumite pete nu ies cu apă simplă, atunci pot fi folosite detergent sau săpun, în cantități mici. Mai mult, trebuie evitată folosirea unui aparat de spălare cu presiune, deoarece poate produce fisuri în suprafața panourilor sau le poate agrava pe cele deja existente. Unele firme chiar recomandă folosirea acestor dispozitive, însă majoritatea specialiștilor nu sunt de acord cu acest lucru.

Se recomandă de asemenea, evitarea călcării pe suprafața panourilor în timpul curățării.

Potrivit studiilor, spălarea temeinică o dată pe an a panourilor solare poate crește producția lor de electricitate cu până la 12%.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult