Pavajul solar este realitate. Putem avea în curte pavele eco, care generează energie verde

06.04.2023
Pavajul solar este realitate. Putem avea în curte pavele eco, care generează energie verde

În orașul olandez Groningen a fost finalizată o secțiune de pavaj care produce energie verde. În acest proiect au fost folosite pavele solare produse de firma Platio din Ungaria. Acestea au o eficiență de 21,8%.

Pavajul din Olanda va produce 55.000 kWh de electricitate pe an și poate suporta o greutate maximă de 2 tone. Astfel, sistemul, care include 2.544 de module, poate susține fără probleme traficul pietonal, dar și vehicule ușoare. Suprafața acoperită cu pavele solare are o suprafață de 400 de metri pătrați. Energia obținută este folosită în primăria orașului.

Pavelele solare Platio montate în Groningen arată bine și produc energie verde.

Un modul solar produs de Platio are dimensiunile de 353 mm x 353 mm x 41 mm și cântărește 6,5 kg. Pentru protecție, fiecare pavelă este acoperită în parte de sus cu sticlă opal cu grosime de 10 mm. Rama este realizată dintr-un polimer-compozit reciclat. Fiecare modul beneficiază de garanție de 5 ani.

Citește și: Această turbină va putea genera energie verde în râul sau iazul din spatele casei tale

Produsele Platio por fi folosite pentru pavaje, terase, alei sau piste de biciclete.

Performanța sistemului este monitorizată prin intermediul unei aplicații. În ziua inaugurării, proiectul a produs suficientă electricitate pentru a acoperi nevoile a 47 de case din Groningen.

Sistemul a fost finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul programului Making City, care ajută orașele să își reducă emisiile de dioxid de carbon prin soluții inovative.

Sursa: PV Magazine

Foto: Platio

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult