Pompă de căldură acustică revoluționară, fără agenți frigorifici periculoși, inventată în Franța

04.01.2023
Pompă de căldură acustică revoluționară, fără agenți frigorifici periculoși, inventată în Franța

Startup-ul francez Equium a dezvoltat o pompă de căldură acustică, fără agenți frigorifici, gândită pentru a fi folosită în locuințe.

Firma produce nucleul, iar o altă companie îl integrează în pompe de căldură. Modelul disponibil cu cea mai mare putere este de 3 kW.

Pompa folosește o tehnologie foarte interesantă, dezvoltată timp de 20 de ani de Cédric François, fondatorul firmei. Într-un vas care conține heliu la presiune de 30 de bar există un difuzor audio de înaltă fidelitate, alimentat cu electricitate. Acesta creează o undă acustică ce determină comprimarea sau extinderea gazului din vasul de presiune, generând căldură sau frig. Vasul de presiune este aflat într-un recipient plin cu apă, care absoarbe sau eliberează căldura, astfel încât pompa poate fi folosită pentru încălzirea sau răcirea unei locuințe.

Citește și: Pompe de căldură cu sursă aer pentru temperaturi de -29 de grade C, dezvoltate

Potrivit producătorului, pompa are un coeficient de performanță (COP) maxim de 4, adică poate produce până la 4 kW de energie termică pentru fiecare kW de energie electrică folosit. Mai mult, noul sistem poate încălzi apa până la o temperatură de 80 de grade Celsius. Deoarece heliul poate rămâne în formă gazoasă pană la -200 de grade Celsius, pompa dezvoltată de francezi poate răci aerul la temperaturi mai joase decât pompele convenționale.

Equium susține că pompa sa de căldură poate fi folosită cu sursă aer (de la -15 la +50 de grade Celsius) sau cu sursă apă. Firma recomandă folosirea unui sistem apă-apă, deoarece acesta este lichidul cu care este umplut nucleul pompei.

În viitor, startup-ul vrea să dezvolte modele de 10 kW. Potrivit Equium, pompele sale funcționează 30 de ani, iar procesul de instalare este ușor. Prețurile nu au fost stabilite încă, dar ar trebui să fie similare cu cele ale soluțiilor convenționale, potrivit lui François.

Citește și: Tehnologia revoluționară care încălzește casa la jumătate de preț, folosind umiditatea

Foto: Shutterstock, Equium

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult