Pompe de căldură cu sursă aer pentru temperaturi de -29 de grade C, dezvoltate

20.12.2022
Pompe de căldură cu sursă aer pentru temperaturi de -29 de grade C, dezvoltate
Foto: Profimedia Images

Compania americană Johnson Controls a anunțat o pompă de căldură cu sursă aer (aer-aer) care poate funcționa eficient la temperaturi foarte scăzute, de până la -29 de grade Celsius.

Producătorul are deja în portofoliu două modele de acest tip, York YZV și York HMH7, care funcționează la temperaturi de până la -15 grade Celsius.

Noua pompă a fost dezvoltată în cadrul Cold Climate Heat Pump Challenge, competiție lansată de Departamentul Energiei din SUA. Aceasta folosește un nou tip de agent frigorific, R-454B, cu potențial de încălzire globală (GWP) redus cu aproape 80%.

Citește și > Scurt ghid: Ce sunt pompele de căldură geotermale apă-apă, potrivite pentru clima din România

Producătorul Vaillant ne explică modul de funcționare al unei pompe de căldură cu sursă aer:

„Cum este posibil ca aerul rece din timpul iernii să îmi încălzească locuința? Chiar dacă acest lucru pare un paradox, este adevărat, chiar și când temperatura exterioară este de -20°. Aerul din exterior este aspirat în pompa de căldură printr-un ventilator. În interior, circulă un agent de refrigerare, care este mult mai rece decât aerul din exterior aspirat. În urma contactului, agentul de refrigerare se încălzește și se evaporă, producându-se comprimarea aburului. Prin acest proces se produce căldură, utilizată pentru a crește temperatura în sistemul de încălzire din pardoseală sau în calorifere”.

Prototipuri funcționale de pompe de căldură cu sursă aer pentru competiția Cold Climate Heat Pump Challenge au mai fost dezvoltate de companiile Carrier, Lennox (SUA) și Trane Technologies (Irlanda).

În cursă mai sunt mărci cunoscute, precum LG, Daikin sau Mitsubishi Electric. Dacă totul merge bine, primele modele de pompe de căldură cu sursă aer care pot funcționa la temperaturi extrem de scăzute vor debuta pe piață în 2024.

Departamentul Energiei din SUA investește în dezvoltarea acestor modele deoarece sunt mai ieftine și mai fiabile decât cele apă-apă sau sol-apă.

Sursa: PV-Magazine

CITEȘTE ȘI:

Tehnologia revoluționară care încălzește casa la jumătate de preț, folosind umiditatea

Revoluția verde: Panouri solare de 1.000 de ori mai puternice decât cele actuale, descoperite

„Sfântul Graal” al energiei verzi, descoperit? Cercetătorii au anunțat o reușită remarcabilă în fuziunea nucleară

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult