Tehnologia revoluționară care încălzește casa la jumătate de preț, folosind umiditatea

21.12.2022
Tehnologia revoluționară care încălzește casa la jumătate de preț, folosind umiditatea
Foto: Shutterstock

Un startup israelian, numit ThermoTerra, a dezvoltat un sistem de încălzire pentru locuințe care exploatează umiditatea din aer. Sistemul poate fi folosit și în sens invers, pentru răcirea clădirilor vara.

„Vaporii de apă din aer care sunt absorbiți într-un material absorbant transferă cantități semnificative de energie”, a declarat CEO-ul și fondatorul firmei, Dror Zchori.

Știm că evaporarea apei cauzează un efect de răcire. Când corpul uman se supraîncălzește produce transpirație, care apoi se evaporă și ne răcorește. Atunci când vaporii de apă sunt absorbiți sau condensați într-un material – care poate fi silicagel, izolație din fibră de lemn sau beton de cânepă -, procesul este invers, fiind generată căldură, potrivit ThermoTerra.

Cum funcționează tehnologia dezvoltată de ThermoTerra

Tehnologia este bazată pe trei elemente principale. Startup-ul integrează o structură de țevi și conducte în pereții noi. În clădirile existente, la ziduri este adăugată o nouă fațadă care include aceste elemente.

Citește și: Pompe de căldură cu sursă aer pentru temperaturi de -29 de grade C, dezvoltate

În perete este integrat, de asemenea, un ventilator inteligent, controlat de algoritmi. Acesta circulă aerul rece sau cald în funcție de necesitățile sistemului. Ventilatorul este singura componentă din sistem care folosește electricitate.

A treia componentă importantă este materialul special care absoarbe mari cantități de apă. Acesta este făcut de sistem mai uscat iarna și mai umed vara. Încălzirea sau răcirea sunt asigurate în clădiri de aerul care este trecut forțat prin material de ventilator. Potrivit șefului ThermoTerra, noua tehnologie poate reduce la jumătate costurile cu încălzirea unei clădiri. În unele cazuri economiile pot fi chiar și mai mari.

Zchori a fondat ThermoTerra împreună cu avocatul Jeremy Rutman și expertul în analiza datelor Yonatan Nathan. Firma are investitori și susținători serioși, printre care se numără Ministerul Energiei din Israel, Autoritatea pentru Inovație din același stat, producătorul de aparate de aer condiționat Tadiran și acceleratorul Quantum Hub.

Umiditatea din aer este exploatată și de un alt stratup. Solhyd, din Belgia, transformă umiditatea în hidrogen cu ajutorul unor panouri solare.

Astfel de tehnologii sunt necesare. Aproximativ 40% din energia consumată de clădiri la nivel mondial este folosită pentru încălzire sau răcire.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult