Vrei o turbină eoliană? Modelul, disponibil inclusiv la eMAG, de care trebuie să te ferești

19.01.2023
Vrei o turbină eoliană? Modelul, disponibil inclusiv la eMAG, de care trebuie să te ferești
Foto: Shutterstock

O turbină eoliană poate reduce costurile cu electricitatea într-o gospodărie și ajută, chiar dacă puțin, la combaterea problemelor climatice. Prețurile acestor dispozitive sunt în continuă scădere, iar tot mai mulți oameni le cumpără. Există nenumărate modele astăzi, cu axă orizontală sau verticală, inclusiv unele care arată ca niște flori.

Însă foarte multe dintre eolienele accesibile care se găsesc pe internet nu sunt eficiente și sfârșesc prin a deveni simple elemente de decor în curți.

Există un tip de turbină eoliană pentru acasă care trebuie evitat cu orice preț. Astfel de modele se găsesc pe Amazon, Alibaba sau chiar pe eMAG.

Citește și: Turbină eoliană pentru acasă: Ce trebuie să știi înainte să o cumperi

Faptul că nu sunt eficiente îl aflăm de la specialiștii din domeniu, dar îl constatăm și cercetând rating-urile și comentariile primite în magazinele online. Este vorba despre modelele cu axă verticală cu palele dispuse într-o structură sferică, precum cea din imaginea de mai jos.

turbina eoliana
Modelul de turbină eoliană Pikasola Wind Turbine 200W, disponibil pe Amazon, a dezamăgit mulți clienți.

Acestea au pale care nu sunt eficiente. În timp ce una dintre ele este atacată de vânt, cea din direcția opusă, împinsă și ea, acționează ca o frână. Astfel, aceste turbine eoliene verticale nu ating niciodată puterea promovată de producător.

Un utilizator susține pe Amazon că un model de 200 W, care costă 270 de dolari, nu a reușit, la un vânt cu viteză de 32 km/h, să atingă o putere mai mare de 7 W. „Arată bine, dar nu este chiar practică pentru generarea de energie electrică”, a scris persoana respectivă.

Pe Alibaba, cele mai ieftine modele costă 75 de dolari. Chiar și la acest preț, eolienele de acest fel nu sunt recomandate.

Citește și: Scurt ghid pentru panouri solare: La ce te uiți când le cumperi și de ce tip ai nevoie

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult