Produc energie verde și arată bine: Turbine eoliene de tip „lalea” – cât costă și ce avantaje au

28.11.2022
Produc energie verde și arată bine: Turbine eoliene de tip „lalea” - cât costă și ce avantaje au
Foto: Flower Turbines

Utilizatorii de turbine eoliene își pot reduce substanțial costurile cu electricitatea și pot contribui la combaterea problemelor climatice. Când ne gândim la un astfel de dispozitiv, ne vin în minte prima dată modelele cu axă orizontală și elice. Există, însă, multe tipuri de turbine eoliene, iar cele verticale (cu axă perpendiculară pe direcția vântului) sunt disponibile în foarte multe variante.

Inedite sunt modelele de tip „lalea”, relativ noi. În acest caz, producătorii pun accentul și pe partea estetică a dispozitivelor. După cum spune un producător, trebuie să îți și placă să trăiești lângă aceste turbine.

Pe Alibaba este disponibil un model „lalea”, Beigood ROSE-1000, la prețul de doar 389 de dolari. Turbina are putere efectivă de 1.000 MW și produce curent cu tensiune nominală de 24 V. Eoliana pornește la vânturi cu viteză minimă de 1,5 m/s, generează electricitate începând de la 3 m/s și atinge puterea maximă la viteze de 11 m/s.

Turbină eoliană de tip lalea.

Privită de sus, turbina, cu două pale, are un diametru de 50 cm. Palele sunt realizate din fibră de carbon și pot fi comandate în diferite culori (verde, albastru, roșu, galben etc.). Dispozitivul beneficiază de protecție la intemperii (certificare IP54).

Citește și: Energie verde: Nu-ți monta panou solar, eoliană sau micro-hidrocentrală fără acest element!

Producătorul recomandă montarea turbinei la o înălțime ideală de 9 m (este recomandată o înălțime de 7 -12 m) și la altitudini mai mici de 4.500 de metri.

Modelul ROSE-1000 are sistem de protecție atunci când vântul este foarte puternic. Eoliana este încetinită de o frână electromagnetică.

Beigood produce și un model de tip trandafir. Aceste turbine mai au și alte avantaje, pe lângă faptul că arată bine: nu sunt periculoase pentru păsări și alte animale zburătoare, iar zgomotul produs este mai mic.

Turbinele eoliene de tip floare nu sunt o găselniță a vânzătorilor chinezi de pe Alibaba. Startup-ul Flower Turbines produce în Europa astfel de modele, în diferite culori. Cel mai accesibil produs, Small Wind Turbine – Survival Unit, costă 750 de dolari.

Produsele companiei sunt folosite deja în Olanda, Israel, Germania sau Columbia, de firme și utilizatori individuali.

Foto: Flower Turbines

Citește și: Cum construiești o micro-hidrocentrală eficientă în apă cu viteză mică de curgere

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult