10 funcţii care fac din Gmail cel mai bun serviciu de e-mail

30.07.2009
10 funcţii care fac din Gmail cel mai bun serviciu de e-mail

Deşi, conform statisticilor, Yahoo! Mail rămâne serviciul de mail cu cel mai mare număr de utilizatori, ca funcţionalitate Gmail este numărul unu. Nu există niciun dubiu în această privinţă. Numărul mare de utilizatori de care se bucură Yahoo! Mail nu este un indicator al performanţei. În fond, până şi Internet Explorer este lider pe domeniul său, deşi nu este nici de departe cel mai bun browser.

Gmail oferă foarte multe facilităţi utile. Unele dintre acestea sunt unice, iar altele sunt oferite şi de concurenţă, dar contracost. Din întreaga tolbă de facilităţi puse la dispoziţia utilizatorului de Gmail, am ales 10 pentru a-mi susţine afirmaţia din titlu.

1. Suport Offline

Gmail, ca şi alte servicii Google, face de uz de un instrument numit Google Gears pentru a funcţiona şi când nu ai Internet. Cu excepţia trimiterii şi primirii mesajelor care sunt, evident, imposibile offline, cu această facilitate activată îţi poţi citi mail-urile şi poţi compune mesaje noi. După ce ai compus un mesaj poţi să-i dai Send iar Gmail îl va trimite când vei fi din nou conectat la Internet.

Gmail

Suportul offline pentru Gmail este destul de avansat. Nu doar că poţi să citeşti mesajele vechi când nu merge Internetul, dar poţi accesa şi ataşamentele acestora. Gmail copiază local un anumit număr de mesaje recente, împreună cu ataşamentele lor. Astfel, acestea devin accesibile offiline.

2. Undo Send

Aceasta este una din facilităţile pe care le numesc originale, facilitate pe care nu o găseşti în altă parte. Cum sugerează şi numele, Undo Send te lasă să împiedici trimiterea unui mesaj la care ai dat Send.

Gmail

Totul este să fii rapid şi să-ţi dai seama că ceva este în neregulă cu mesajul trimis în maxim 10 secunde. După 10 secunde, Undo Send nu mai poate fi folosit. Gmail întârzie trimiterea mesajelor doar cu 10 secunde, timp în care poţi apăsa butonul Undo Send.

3. Shortcut-uri de tastatură

Power userii preferă tastatura, e un fapt. Folosirea acesteia în locul mouse-ului pentru anumite operaţiuni este mai eficientă, permiţându-ţi să câştigi timp. Gmail oferă de ani buni suport pentru combinaţii de taste folosite pentru anumite operaţiuni. De fapt, majoritatea funcţiilor din Gmail au câte o tastă sau combinaţie de taste corespunzătore.

Gmail

De exemplu, petru a selecta un mesaj trebuie să apeşi litera X, iar pentru a-l şterge apeşi T (de la Trash). Partea şi mai bună este că nici nu trebuie să le memorezi forţat, deşi folosindu-le, în timp le vei reţine. Dacă apeşi semnul întrebării, Gmail va afişa lista completă a combinaţiilor de taste disponibile şi a funcţiilor corespunzătoare.

4. Conturi multiple

Dacă ai alte conturi de mail care oferă suport POP3 şi SMTP, poţi folosi Gmail pe post de client de mail şi să recepţioneze respectiv să trimită mesaje din partea acestora. De exemplu, poţi utiliza mai multe conturi de Gmail (sau alte servicii de mail cu suport POP3) din cadrul unuia singur. Pentru a configura această facilitate trebuie să cunoşti adresa şi portul serverelor folosite de contul respectiv.

Gmail

5. POP3 şi IMAP

O altă calitate a lui Gmail este suportul POP3 şi IMAP. Aceste protocoluri te lasă să recepţionezi şi să trimiţi mesaje cu un client de mail gen Outlook. Meritul celor de la Google este că oferă suport gratuit pentru acestea. Yahoo, de exemplu, îţi cere să plăteşti dacă vrei să le foloseşti cu serviciul lor de mail.

6. Ataşamente

Gmail te lasă să trimiţi şi să primeşti ataşamente de până la 25 MB, ceea ce înseamnă destul de mult, comparativ cu cei 10 MB care reprezintă standardul la ora actuală.

Dar nu asta este principala calitate a lui Gmail din punctul de vedere al ataşamentului, ci modul în care sunt gestionate acestea. Gmail face preloading la ataşamente. Încărcarea fişierelor începe imediat după ataşare, nu în momentul în care dai Send, cum e cazul la restul serviciilor. În acest fel, există şanse ca până compui mesajul, ataşamentul să fie deja încărcat pe serverele Google, iar când dai Send acesta să plece instantaneu.

Gmail

7. Label-uri şi filtre

În locul folderelor clasice, Gmail organizează mesajele pe label-uri. Acest sistem oferă un plus de flexibilitate. De exemplu, un mesaj poate avea mai multe label-uri. Combinat cu filtrarea automată, organizarea mesajelor poate fi automatizată. Poţi crea un filtru astfel încât mesajele care corespund anumitor criterii să primească automat un label.

Din nou, Gmail întrece concurenţa şi la acest capitol. Spre deosebire de Yahoo unde nu poţi crea decât un număr limitat de filtre. Gmail te lasă să-ţi faci de cap.

8. Task-uri

Funcţia Tasks din Gmail poate fi extrem de utilă dacă este folosită inteligent. Îţi poţi nota diverse informaţii legate de un mesaj sau poţi crea însemnări pentru a-ţi aminti să răspunzi la un mesaj. În plus, Task-urile din Gmail sunt sincronizate cu Google Calendar.

9. Preview multimedia

Gmail se dovedeşte util şi când vine vorba de link-uri primite pe mail. În special link-uri către reţele precum YouTube sau Flickr. Dacă primeşti, de exemplu, un link către un clip video de pe YouTube, Gmail îţi va afişa direct în mail clipul respectiv. Nu mai trebuie să dai click pentru a intra pe YouTube pentru a-l viziona.

Gmail

10. Teme

În fine, temele joacă şi ele un rol important pentru orice aplicaţie, fie ea şi online. Gmail îţi pune la dispoziţie câteva zeci de teme în caz că te-ai plictisit de interfaţa originală. În plus, dacă niciuna din temele implicite nu-ţi plac, îţi poţi crea propria temă.

La ora actuală Gmail este cu mult înaintea concurenţei. Principalii contracandidaţi, Yahoo! şi Microsoft nu oferă nici de departe funcţionalitate pe care o implică Gmail. Cu toate astea, Gmail mai are mult până să depăşească Yahoo! Mail ca număr de utilizatori.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News