Adobe Flash nu mai are viaţă lungă. Playerele video online adoptă HTML5

28.01.2016
Adobe Flash nu mai are viaţă lungă. Playerele video online adoptă HTML5

Adobe Flash va rămâne foarte curând doar în amintirile noastre, întrucât foarte puţine site-uri mai folosesc acest format în prezent. Cele mai recente estimări spun că în aproximativ doi ani nu vom mai vedea pe internet clipuri video redate în format Flash, acestea fiind înlocuite cu alte formate mai prietenoase cu standardul HTML5.

Conform Encoding.com, doar 6% dintre stream-urile video redate pe internet în 2015 au fost în format Flash. Această cifră reprezintă o scădere majoră, de la 21% în 2014. Se pare că formatul care a înlocuit Flash este H.264, un codec nu tocmai nou, însă care este utilizat de majoritatea serviciilor care oferă video-on-demand. Acesta pare să fie însă apogeul lui H.264, o serie de codecuri mai noi fiind acum pe un trend ascendent.

Cele mai populare două formate video după vechiul 264 sunt WebM, promovat de Google şi prezent de mai multă vreme pe YouTube şi H.265. Ambele se concentrează pe optimizarea lăţimei de bandă necesară pentru streaming, oferind rezoluţii şi calitate înaltă la viteze mai mici. În acest moment H.265 nu se bucură de un succes foarte mare, motivul principal fiind licenţa destul de costisitoare pentru cei care vor să dezvolte servicii sau dispozitive bazate pe acesta. Doar 6% dintre clipurile video prezente acum pe internet folosesc acest codec. În comparaţie, WebM deţine 12% din piaţă şi continuă creşterea într-un ritm accelerat.

Vestea bună pentru consumatorii de entertainment online este că foarte curând nu vom mai avea nevoie de pluginul Flash pentru browser. Deja majoritatea site-urilor au renunţat la Flash pentru reclame şi meniuri, iar acum s-a renunţat la acest format şi pentru redarea de clipuri video. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult