Doi „hackeri” români au fost condamnaţi într-un tribunal din SUA pentru pagube de câteva milioane de dolari

15.04.2019
Doi „hackeri” români au fost condamnaţi într-un tribunal din SUA pentru pagube de câteva milioane de dolari

Un tribunal din statul Ohio, SUA, a găsit vinovaţi doi români de infracţiuni în spaţiul online. Radu Micăluş şi Bogdan Nicolescu au dezvoltat în 2007 un software care infecta computerele ţintă, rulând în fundal pentru colectarea de date personale, pentru afişarea de reclame, minat de criptomonede şi afişarea de site-uri false. Cei doi riscă ani grei de închisoare, însă sentinţa finală va fi dată abia în luna august.

Bogdan Nicolescu (stânga) şi Radu Micăluş (dreapta)

Micăluş, 36 de ani, şi Nicolescu, 37 de ani, foloseau adrese de e-mail false pentru a trimite aplicaţia lor de tip malware către victime. Mesajele păreau să fie de la instituţii precum FISC-ul American (IRS), Norton Antivirus sau Western Union, iar odată descărcată şi rulată aplicaţia, computerele erau infectate. Aceasta dezactiva până şi protecţia anti-virus, în cazul în care aceasta exista instalată pe computer şi bloca accesul către site-urile autorităţilor.

Conform acuzaţiilor, peste 400.000 de computere, majoritatea din SUA, au fost infectate folosind aceste practici, iar cei doi au încasat câteva milioane de dolari de pe urma acestei aplicaţii. Folosind datele personale ale victimelor, aceştia puteau să acceseze conturile lor din bancă, sau puteau face rost de datele de contact ale altor cunoştinţe pe care le aveau în agendele virtuale.

Cei doi infractori au fost găsiţi vinovaţi de 21 de acuzaţii, printre care cele mai grave sunt fraudă online la furt de identitate, spălare de bani şi modificarea traficului de internet ale victimelor. Sentinţa finală va avea loc pe 14 august. La această investigaţie, Poliţia Română a acordat ajutorul agenţilor FBI responsabili de caz.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult