Google, obligat să înlăture la cerere orice link-uri care permit accesarea datelor personale găzduite pe website-uri

13.05.2014
Google, obligat să înlăture la cerere orice link-uri care permit accesarea datelor personale găzduite pe website-uri

Google a pierdut un nou proces, compania fiind obligată de Curtea Europeană să înlăture din lista cu rezultate Google Search toate link-urile care duc către pagini unde sunt publicate informaţii personale.

În premieră, procesul a pus în discuţie dreptul utilizatorilor de a fi uitaţi în mediul online, Curtea Europeană stabilind că Google trebuie să răspundă pentru conţinutul găzduit pe serverele proprii şi că rezultatele afişate de motorul său de căutare ar trebui filtrate, înlăturând link-urile care duc spre pagini unde sunt postate informaţii învechite sau irelevante. Decizia Curţii Europene ar putea afecta şi alte servicii Google, precum şi activitatea altor motoare de căutare ce operează pe teritoriu european.

Google, obligat să înlăture orice link-uri care permit accesarea datelor personale găzduite pe website-uri

Totul a pornit de la cazul unui rezident spaniol care a solicitat companiei americane să înlăture anumite informaţii cu referire la o casă vândută la licitaţie, după ce acesta nu şi-a mai putut plăti taxele. Google a refuzat cererea primită, cazul fiind trimis mai departe Curţii Europene de Justiţie. Potrivit verdictului primit, dacă  în urma unei căutări Google Search după numele unei persoane în lista cu rezultate apar şi link-uri către pagini care conţin informaţii despre persoana respectivă, cel în cauză poate aborda în mod direct operatorul (Google în cazul de faţă) solicitând înlăturarea link-urilor respective.

Din păcate de la teorie la fapte este cale lungă, cei interesaţi neavând nici o metodă uşoară pentru a solicita operatorilor de date înlăturarea referinţelor către datele personale, fapt ce impune un nou proces pentru stabilirea unei proceduri clare de urmat.

Într-o primă declaraţie oficială, reprezentanţii Google şi-au exprimat dezamăgirea pentru verdictul dat de Curtea Europeană, apreciind că acesta va avea implicaţii serioase pentru motoarele de căutare şi editorii online în general. Decizia vine după ce Avocatul General al Curţii Europene de Justiţie şi-a exprimat opinia că Google nu ar trebui să înlăture informaţii sensibile din listele cu rezultate Google Search, luând prin surprindere oficialii companiei americane.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult