Jocuri cu masini de curse – pentru PC şi nu numai

Jocuri cu masini de curse – pentru PC şi nu numai

De ce ne atrag jocurile cu maşini de curse? Răspunsul pare să fie destul de simplu. Prea puţini sunt cei care ajung să se urce la volanul unui bolid preparat pentru circuit deşi foarte mulţi şi-ar dori aceasta. Încă de la apariţia primelor calculatoare şi jocuri, cursele de maşini au fost un subiect preferat. Chiar dacă grafica 3D sau pseudo-3D a apărut mai târziu, asta nu i-a împiedicat pe dezvoltatori să creeze jocuri cu maşini. Personal, prima dată m-am întâlnit cu astfel de joc la începutul anilor ’90. Se numea Formula 1 şi rula pe un HC 90, încărcat de pe casetă audio. Nu aveai posibilitatea să controlezi maşina, ci doar s-o modifici între curse şi să schimbi pneurile, de unul singur, în timpul lor. De aici şi până la circuitele recreate cât se poate de realist, cu grafică 3D de ultimă generaţie, a fost cale lungă.

Formula 1 – cel mai popular joc cu maşini de curse

Formula 1 a fost şi este poate cel mai popular sport cu maşini de curse. Atracţia pentru acea combinaţie unică de viteză şi îndemânare i-a făcut pe mulţi programatori să încerce să reproducă această experienţă. Prea puţini ani au trecut fără ca un publisher important să nu cumpere drepturile pentru reprezentarea maşinilor, echipelor şi numelor şoferilor într-un joc. Cred că este clar pentru oricine că un şofer de tastatură nu poate experimenta acceleraţiile laterale şi adrenalina cu care se delectează piloţii bolizilor din F1, dar acesta nu este cel mai important lucru. Dacă există simulatoare pentru fotbal, cu ce diferă mai mult un joc de Formula 1?

Formula 1 în 2001

Formula 1 nu a mai poposit pe PC din 2002 încoace. Între timp au mai apărut jocuri pe console, însă niciunul îndeajuns de amplu pentru a putea fi luat în considerare. Pentru 2010, cei de la Codemasters ne-au pregătit însă o supriză. Din septembrie, F1 2010 îşi va găsi drumul spre PC-uri şi consolele de ultimă generaţie. Piloţii, maşinile şi circuitele din campionatul real se vor întâlni în acest joc ce va fi lansat cu aproximativ două luni înaintea ultimei curse reale a campionatului din 2010. Experienţa celor de la Codemasters cu titluri precum cele din seria Colin McRae şi Race Driver GRID ne dă speranţe mari în legătură cu calitatea jocului ce urmează a fi lansat.

F1 2010 - jocul pe care-l aşteptăm în toamnă de la Codemasters

Maşini de curse vs. maşini de stradă

Aşa cum spune şi titlul, vom încerca să discutăm aici despre jocuri cu maşini de curse, însă diferenţele încep să dispară la un anumit punct. Cu o serie de modificări, unele chiar drastice, maşinile de stradă se transformă în maşini de curse. Majoritatea titlurilor din seria Need for Speed exemplifică foarte bine aceasta. Totuşi, doar NFS ProStreet şi NFS Shift pot fi încadrate cu indulgenţă ca jocuri cu maşini de curse. Ele oferă posibilitatea creării unor bolizi adevăraţi din maşini de stradă, ce pot fi alergaţi pe circuite internaţionale consacrate. NFS Shift pentru PC poate fi cumpărat cu aproximativ 150 de lei din magazinele din ţara noastră.

NFS Shift - un joc cu maşini de curse multiplatformă

Race Driver GRID

Bazat pe motorul grafic modificat al seriei DiRT, Race Driver GRID este considerat unul din cele mai bune jocuri cu maşini de curse contemporan. Spunem contemporan deoarece nu au trecut nici doi ani de la lansarea sa. La fel ca în NFS Shift, maşinile de stradă sunt modificate extensiv pentru a deveni maşini de curse pe circuit închis. După primele curse, jucătorul va fi în stare să-şi achiziţioneze o maşină şi să-şi creeze o echipă, cu o combinaţie de culori ce va fi aplicată oricărei maşini pe care o va deţine în joc. Realismul este mai mult sugerat de producător, GRID fiind la capitolul simulare mai mult o combinaţie între TOCA şi DiRT. La final, grafica de calitate, maşinile deformabile şi adrenalina oferită de curse va lăsă jucătorul cu un sentiment plăcut. Pentru că este un joc mai vechi, Race Driver GRID pentru PC poate fi găsit în magazine la un preţ mai mic de 100 de lei.

Race Driver GRID

Colin McRae Rally

Să spui că titlurile din seria Colin McRae Rally nu sunt jocuri cu maşini de curse este o exagerare. Maşinile de raliu sunt printre cele mai modificate vehicule de competiţie şi se difereţiază foarte uşor de versiunile de stradă. Seria începută în anul 1998 de Codemasters împreună cu celebrul campion de raliuri Colin McRae râmâne una din cele mai apreciate printre pasionaţi. De fapt, aproape niciun alt publisher n-a încercat să concureze cu jocurile realiste care au culminat cu Colin McRae Rally 2005. Jocurile DiRT şi DiRT 2, care teoretic fac parte din aceeaşi serie, au pierdut puţin din acel realism impus de pilotul de raliu care ne-a părăsit în 2007. Preţul versiunii pentru PC al lui DiRT 2 este de aproximativ 160 de lei.

Colin McRae Rally 2005

Forza Motorsport 3

Nu putem vorbi de jocuri actuale cu maşini de curse fără să luăm în considerare titlurile care fac legea pe console. Forza Motorsport 3 vine cu peste 400 de vehicule, de stradă şi de competiţie, iar una din caracteristicile sale este accesibilitatea. Fie că ai pus prima dată mâna pe un controller Xbox 360 sau eşti veteran al curselor cu maşini virtuale, Forza Motorsport 3 parcă este făcut pentru tine. Deşi ai multe opţiuni la dispoziţie pentru felul în care consola te poate asista să conduci mai bine, cele trei niveluri de dificultate nu sunt chiar atât de bine etajate. Easy şi Medium pot fi prea uşoare, iar pe Hard poţi să te chinui mult şi bine pentru unele curse. În ceea ce priveşte realismul, jocul cu maşini de curse oferă o combinaţie interesantă între simulator şi arcade. Forza Motorsport 3 poate fi cumpărat la preţul de 270 de lei.

Forza Motorsport 3, doar pe Xbox 360

Gran Turismo 5

Poate că jocul ce va fi lansat anul acesta pe PS3 nu vine decât cu puţin peste 20 de circuite şi variaţii ale lor, însă colecţia de maşini oferită este de-a dreptul impresionantă. Cele peste 950 de vehicule ce pot fi rulate includ modele electrice şi hibride de stradă, dar şi bolizi cu sute de cai putere. Primele impresii ale celor care s-au jucat cu un demo au fost bune. Imperfecţiunile asfaltului vor fi resimţite de camera din spatele volanului, iar răspunsul oferit de direcţia maşinii este foarte realist. Grafica poate că nu este extraordinară, însă posesorii de PS3 vor putea să ruleze jocul în split screen.

Gran Turismo 5 pentru PS3

 

Controller-e pentru jocuri cu maşini de curse

Atunci când vorbim de jocuri cu maşini pentru PC, controller-ul cel mai popular şi la îndemână este tastatura. Din nefericire, el este şi cel mai puţin precis deoarece apăsarea butoanelor nu este progresivă şi nu există paşi intermediari pentru a doza acceleraţia sau frâna. De obicei se poate seta cât de repede să fie acţionată direcţia virtuală atunci când este apăsat un buton aferent, însă un şofer de curse nu va trage niciodată de volan cu o mişcare constantă. Posesorii de console sunt avantajaţi puţin la nivel de controller deoarece pot să folosească stic-urile analogice cu multe puncte intermediare. În aceste condiţii, mulţi nu mai simt nevoia unui volan, controller-ul cel mai realist pentru un joc cu maşini de curse. Dintre toţi producătorii, Logitech şi Trustmaster s-au remarcat prin pachetele de volan cu pedale pentru jocuri cu maşini de curse.

Logitech G27 - unul din cele mai compleze controller-e

Urmărește Go4IT.ro pe Google News