Acer Predator 21 X: Lamborghini-ul computerelor „portabile” [REVIEW]

24.03.2017
Acer Predator 21 X: Lamborghini-ul computerelor „portabile” [REVIEW]
Design, construcţie, ergonomie şi specificaţii tehnice

Laptop-urile de gaming au o tradiţie în design neobişnuit şi luminiţe colorate, însă din când în când apare câte un mastodont care întrece orice a apărut înaintea sa. Anii trecuţi am primit laptop-uri mai puternice decât PC-urile de gaming, laptop-uri cu răcire externă pe apă, iar acum primim adevăratul „Lamborghini al laptop-urilor”: Predator 21X, un sistem de gaming echipat cu cele mai puternice componente de pe piaţă şi cu un display imens. Desigur, performanţa de top vine la un preţ… usturător.

Design, construcţie, ergonomie

Predator 21X de la Acer este fără îndoială cel mai puternic laptop din lume, însă este totodată şi cel mai mare. Numărul 21 descrie diagonala display-ului, acesta fiind primul laptop care vine cu un display atât de mare (pe format ultra-wide), dar în acelaşi timp şi primul care beneficiază de un display curbat. Da, aţi citit bine, laptop-ul de faţă are un ecran imens şi curbat, lucru care afectează cu siguranţă portabilitatea. Atunci când laptop-ul este închis, între tastatură şi display rămâne un spaţiu considerabil la jumătate, lucru care adaugă şi ceva grosime întregului sistem.

Nu că ar fi vorba despre un sistem cu adevărat portabil. Predator 21X cântăreşte 8,8 kg, este livrat într-o cutie de 35 de kilograme, care pare să fie folosită pentru transportul de armament militar şi este alimentat de două încărcătoare mari şi grele, care pot fi ataşate de un suport din cauciuc pentru a fi transportate mai uşor. Adevărul este însă că acest computer nu poate fi transportat uşor, indiferent de situaţie. Cel mai probabil nu aveţi niciun ghiozdan în care să încapă şi chiar dacă aţi avea, cu siguranţă nu v-aţi dori peste 10 kilograme în spate… asta dacă nu cedează ghiozdanul mai întâi.

Întrucât este clar încă de la început că avem de a face cu un sistem „pentru acasă”, cei de la Acer au decis să meargă până la capăt cu acest concept. Suprafaţa pe care în mod normal am găsi doar o tastatură subţire şi un trackpad a fost complet regândită pentru modelul de faţă. Avem astfel de a face cu mult spaţiu gol în partea de sus (care a fost folosit la interior pentru a găzdui placa de bază şi sistemul de răcire) şi o tastatură mecanică aproape completă în partea de jos. Aceasta integrează switch-uri Cherry MX Brown, excelente pentru gaming, iar în partea dreaptă găsim un sistem 2-in-1 detaşabil. Este vorba despre un accesoriu pe magnet, care poate fi utilizat atât ca trackpad, cât şi ca numpad, pentru cei care au nevoie.

Fiind vorba despre un sistem mare şi greu, care se întâmplă să fie echipat cu cel mai puternic hardware de pe piaţă, este nevoie de o răcire pe măsură, iar Acer a realizat multe căi de aerisire pentru Predator 21X, atât prin spatele laptop-ului, cât şi în laterale. Aerul cald este foarte eficient degajat, iar deasupra tastaturii poate fi observat unul dintre coolerele principale (există cinci în tot sistemul), iluminat cu LED-uri RGB. De fapt tot sistemul poate fi decorat în orice culori îşi doresc utilizatorii, 21 X fiind echipat cu patru zone diferite de iluminare, alături de o tastatură RGB cu iluminare pentru fiecare tastă în parte.

Pe lângă toate acestea, Acer oferă şi un palmrest magnetic, care se ataşează în partea de jos a tastaturii, pentru o experienţă mai confortabilă de utilizare. Din păcate, niciuna din suprafeţele pe care am folosit laptop-ul (nici biroul, nici masa pe care am realizat fotografiile) nu aveau destul loc şi pentru acest accesoriu. Dacă plănuiţi să cumpăraţi un Predator 21X, asiguraţi-vă că aveţi şi destul loc pentru a-l găzdui.

În cazul în care vă întrebaţi din ce materiale este realizată carcasa acestui sistem, aflaţi că este vorba despre plastic în mare parte, cu aluminiu pe partea din spate a capacului. Nu materialele fac acest computer greu, ci hardware-ul de la interior, în special acumulatorul, care trebuie să alimenteze nu doar toate beculeţele RGB, un monitor foarte performant (şi mare), cât şi un procesor puternic şi două plăci video extrem de performante.

Specificaţii tehnice

 • Nume: Acer Predator 21 X
 • Ecran: 21”, IPS, Wide Full HD (2560 x 1080 pixeli, 21:9) @ 120 Hz, anti-glare, curbat 2000R
 • CPU: Intel Core i7-7820HK (4-core, 2.90-3.90 GHz, 8MB cache)
 • GPU: 2 x NVIDIA GeForce GTX 1080, 16 GB GDDR5X (8 + 8 GB) SLi
 • RAM: 32 GB (2 X 16 GB) – DDR4, 2400
 • SSD: 2 x Intel 256 GB NVMe PCIe în Raid 0
 • HDD: HGST 1TB HDD @ 7200rpm
 • Sunet: 4 difuzoare + 2 subwoofers, Dolby Audio Premium
 • Conectivitate: LAN 10/100/1000 Mbps, Wi-Fi, Bluetooth 4.0, 4x USB 3.0, 1x Thunderbolt 3 Type-C, HDMI, 2 x DiplayPort, card reader, 3.5 mm jacks pentru căşti şi microfon
 • Alte dotări: 6 taste macro programabile, tastatura mecanică cu iluminare RGB, Tobii Eyetracker
 • Alimentare: 2 x adaptor de priză de 330 W
 • Sistem de operare: Windows 10 (64 bit)
Experienţa de utilizare şi software

Experienţa de utilizare

Sunt puţine moduri în care experienţa de utilizare de pe Predator 21 X poate fi descrisă în cuvinte. Pe de-o parte avem de a face cu unul dintre cele mai scumpe computere disponibile pe piaţă (în variantă pre-configurată), pe de altă parte, avem probabil cel mai mare laptop din lume. În ciuda faptului că termenul de laptop ar trebui să descrie un computer pe care îl poţi utiliza ţinându-l în poală, adevărul este că după câteva minute s-ar putea să îţi amorţească picoarele. Din fericire, sistemul de răcire este destul de eficient cât să nu cauzeze arsuri în cazul utilizării în acest mod.

Desigur şi acumulatorul este unul dintre motivele pentru care nu am putea folosi Predator 21 X în alt mod decât pe un birou, de preferat lângă un prelungitor cu două locuri libere. Pe lângă faptul că sistemul funcţionează într-un mod de performanţă limitat fără cele două alimentatoare conectate, durata de utilizare nu prea depăşeşte două ore pe baterie. Iar aceste două ore sunt posibile în cazul folosirii unui profil balansat de performanţă. Rularea unui joc video fără alimentare va duce la consumul bateriei interne mult mai rapid.

Sistemul de răcire funcţionează aproape permanent pe Predator 21 X şi poate fi auzit, însă faptul că beneficiază de mai multe ventilatoare asigură faptul că nu vor rula niciodată la putere maximă. Acestea chiar se şi opresc complet atunci când laptop-ul nu rulează aplicaţii solicitante, însă în jocuri şi alte condiţii mai complexe poate scoate un sunet cum rar întâlnim pe computere portabile. Pentru distracţie sugerăm pornirea ventilatoarelor la intensitate maximă pe un birou plin cu foi de hârtie.

Modelul testat de noi este o versiune de pre-producţie şi din păcate câteva dintre caracteristici nu sunt exact la fel ca cele de pe modelul final. În primul rând se pare că LED-urile tastaturii mecanice nu pot fi configurate. Aceasta pare să fie o problemă de driveri, varianta finala a acestora nefiind încă lansată. Software-ul Predator Sense recunoaşte tastatura şi oferă acces la interfaţa de configurare, însă schimbările nu sunt vizibile. Cele patru zone de iluminare sparate, adică trackpad-ul, cooler-ul + butonul power, logo-ul Predator de pe spate şi cele două dungi laterale pot fi însă colorate individual după bunul plac. Alte câteva diferenţe ar fi faptul că monitorul nu are implementată tehnologia G-SYNC, iar memoria RAM de „numai” 32 GB nu se aliniază cu anunţul iniţial care spunea că este vorba despre 64 GB. Cu toate acestea, laptop-ul a funcţionat conform specificaţiilor, testele de performanţă putând confirma aceste afirmaţii.

Este un sentiment ciudat să foloseşti un laptop dar să apeşi pe taste mecanice, experienţa fiind clar îmbunătăţită. Fiecare apăsare de buton este precisă, iar gamerii se vor simţi „ca acasă” pe un Predator 21 X. Din păcate, accesoriul trackpad + numpad nu include butoane mecanice, ci doar clasicele butoane low-profile de pe laptop-urile obişnuite.

Monitorul IPS curbat este cu siguranţă atracţia principală a acestui laptop, oferind o frecvenţă de împrospătare de 120 Hz. Fiind un model nefinisat am ignorat faptul că tehnologia G-SYNC nu a fost implementată. Cu siguranţă că un laptop al cărui preţ de listă va fi 9.000 de dolari/euro nu va fi livrat cu altceva decât cele mai calitative componente, mai ales în condiţiile în care fiecare unitate trebuie comandată în avans, deci vor exista controale de calitate mai riguroase, având în vedere volumul scăzut de unităţi care vor ieşi de pe liniile de asamblare.

Un lucru neobişnuit, dar bine venit la Predator 21 X este faptul că majoritatea port-urilor de conectivitate au fost mutate în partea din spate. În timp ce mufele USB 3.0, card reader-ul şi jack-urile audio sunt poziţionate pe laterale, mufele pentru conectarea la reţea şi la monitoare externe se regăsesc în spatele dispozitivului, alături de cei doi conectori pentru alimentarea la priză. Pot fi conectate două monitoare pe DisplayPort, unul pe HDMI sau mai multe în serie pe Thunderbolt, în funcţie de necesităţi şi tipul de monitor disponibil. În timp ce monitorul de 21” la 120 Hz este excelent pentru rularea de jocuri video (mai ales că este şi curbat, deci acoperă mai bine raza vizuală a jucătorului), cele două plăci video pot oferi o experienţă mai bună de joc în rezoluţii mai mari decât pe WFHD-ul acestuia.

Software

Predator 21 X vine cu Windows 10 pre-instalat, însă sunt câteva lucruri care merită menţionate la capitolul software. Laptop-ul vine cu aplicaţia Predator Sense din fabrică, care s-a schimbat destul de mult de la ceea ce am întâlnit pe Predator 17 X. Aceasta oferă un panou de control foarte bine pus la punct, care asigură configurarea sistemului din toate punctele de vedere.

Primul tab se numeşte Home şi oferă o privire de ansamblu asupra temperaturilor procesorului şi celor două cipuri grafice. Tot aici pot fi setate rapid opţiunile cromatice şi profilele Macro pentru butoanele extra, cât şi setările de overclocking.

Cel de-al doilea tab este dedicat iluminării, cu ecrane separate pentru tastatură şi rezul zonelor colorate cu LED-uri RGB. Interfaţa este intuitivă şi uşor de configurat şi există chiar şi câteva profile animate, precum Breathing, Marquee, Press to turn On/Off, Wave, Neon, Ripple şi restul de efecte pe care le-am întâlnit pe tastaturile mecanice pentru PC-uri. Zonele de iluminare de pe restul computerului pot oferi doar lumină statică sau efectul „breathing”.

La capitolul overclocking nu avem prea multe opţiuni. Cei care se aşteptau la voltaje, multiplicatoare sau frecvenţele memoriilor vor fi dezamăgiţi, întrucât Predator Sense va face totul pentru noi. Există trei profile, Normal, Faster şi Turbo, care pot fi setate atât pentru procesor, cât şi pentru plăcile video independent.

Meniul Hotkeys programează tastele din laterala din dreapta, care pot oferi acces rapid fie la scurtături de taste sau funcţii ale computerului, precum overclocking instant, sau controlul turaţiei ventilatoarelor, dar pot primi şi profile Macro pentru acţiuni rapide în anumite jocuri.

Penultimul tab este dedicat controlului turaţiei ventilatoarelor, care are de asemenea trei setări: Auto, Max şi Custom. Primele două sunt uşor de înţeles, însă profilul Custom oferă posibilitatea de a seta turaţia pentru patru dintre cele cinci coolere interne. Pentru a înţelege mai uşor care este fiecare, software-ul oferă şi o „hartă”.

În cele din urmă, tab-ul Monitoring are rolul de a urmări temperaturile sistemului, oferind câte un grafic pentru procesor, cele două plăci video şi pentru sistem.

Performanţă şi concluzii

Performanţă

Cu siguranţă, performanţa este subiectul principal atunci când vorbim despre Predator 21 X, însă totodată acesta este capitolul la care ar trebui să existe cele mai puţine semne de întrebare. Cel mai puternic procesor pentru laptop, o placă video de top în dublu exemplar, memorie RAM din belşug şi unităţi de stocare foarte rapide (SSD-uri în RAID 0) nu au cum să dea greş la acest capitol.

Ce poate da greş uneori este însă suportul pentru cele două plăci video în jocuri. Pur şi simplu, anumite jocuri nu oferă suport pentru tehnologia SLi de la NVIDIA, folosind o singură placă video. Din fericire, chiar şi aşa, acest model depăşeşte cu uşurinţă performanţa altor laptop-uri similare, graţie overclocking-ului. Pentru câteva dintre jocuri (Rise of the Tomb Raider şi Middle Earth: Shadow of Mordor) a fost necesară editarea manuală a profilelor de SLi folosind NVIDIA Inspector Tool, în timp ce pentru alte jocuri a trebuit să dezactivăm placa video secundară complet din NVIDIA Control Panel pentru a nu primi un impact negativ asupra performanţei (FarCry: Primal rulează cu 10 FPS mai jos cu ambele plăci video active decât cu una singură).

În jocurile în care funcţionează, chiar şi pe setări de top (profile Very High/Ultra), tehnologia SLi poate asigura un framerate de peste 60 de cadre pe secundă, sau chiar peste 100 de cadre pe secundă în câteva titluri mai vechi, în rezoluţie 4K. Am testat jocurile în rezoluţie Full HD folosind un monitor extern, însă rezultatele testelor în această rezoluţie nu sunt cu mult mai mari decât dacă am folosi laptop-ul pe display-ul ultra-wide în rezoluţia sa nativă. Astfel, putem observa că majoritatea titlurilor vor funcţiona cu mici ajustări la 120 de cadre pe secundă sau mai sus, putând beneficia din plin de frecvenţa nativă a monitorului. Modelul final va beneficia şi de G-SYNC, deci va oferi o experienţă şi mai bună de joc, chiar şi în titluri care nu pot atinge un framerate egal cu frecvenţa display-ului.

Joc 1080p 2160p
Ashes of the Singularity 63,4 FPS 36,4 FPS
Bioshock: Infinite 162,25 FPS 109,37 FPS
Deus Ex: Mankind Divided 85,4 FPS 36,6 FPS
Dragon Age: Inquisition 162,5 FPS 77,1 FPS
FarCry: Primal 90 FPS 42 FPS
Gears of War 4 115 FPS 42,7 FPS
Grand Theft Auto V 106,58 FPS 98,14 FPS
Hitman 110,13 FPS 50,75 FPS
Middle Earth: Shadow of Mordor 155,53 FPS 119,60 FPS
Rainbow Six: Siege 161,8 FPS 47,4 FPS
Rise of the Tomb Raider 133,19 FPS 75 FPS
The Division 97,2 FPS 37,1 FPS
Thief 107,7 FPS 83,3 FPS
Total War: Warhammer 85,8 FPS 45,9 FPS

Din păcate însă, incompatibilităţile de driveri şi cel mai probabil sistemul SLi a împiedicat rularea tuturor testelor din 3D Mark. Singurul care a funcţionat a fost 3D Mark Time Spy, care a primit un spor de performanţă de 40% faţă de Predator 17 X (echipat cu acelaşi procesor, dar cu un singur GTX 1080). În restul testelor, precum PC Mark şi Cinebench, rezultatele au fost similare (ba chiar testul Open GL din Cinebench a oferit un rezultat mai slab decât 17 X), în timp ce testele pentru viteza SSD-urilor în RAID au fost de-a dreptul impresionante.

Test Scor
3DMark Time Spy 10.310 puncte
PCMark Creative 7.355 puncte
Cinebench R15 OpenGL: 101 FPS, CPU: 756 cb
WinRar 8.991 KB/s
HDTune SSD (Read) 2.428,7 MB/s
HDTune HDD (Read) 105 MB/s
CrystalDiskMark SSD Seq Q32TI Read: 3.037 MB/s Write: 342,7 MB/s
CrystalDiskMark SSD 4K Q32TI Read: 490,4 MB/s Write: 326,7 MB/s

Concluzii

Predator 21 X este un produs în propria sa categorie şi nu poate fi comparat cu aproape nimic disponibil pe piaţă în acest moment. Acesta este un laptop extrem de performant, cu un design unic, pe care doar câţiva utilizatori foarte pasionaţi (şi cu mulţi bani în conturi) îl vor folosi. Având în vedere preţul de 9.000 de euro, este posibil să nu mai vedem niciodată în realitate un 21 X. Cu toate acestea, este imposibil să nu lăudăm măiestria construcţiei acestui laptop desprins parcă din SF-uri şi să nu sperăm că în 2-3 ani tehnologia mainstream va ajunge din urmă acest concept. Cu un corp mai subţire şi greutate mai mică (poate şi un display mai mic) şi un preţ mai „uman”, un laptop cu tastatură mecanică şi display ultra-wide curbat nu ar suna deloc rău pentru pasionaţii de jocuri video. Sperăm doar că Acer va continua să investească în îmbunătăţirea şi simplificarea acestui tip de computer… „portabil”.

Părţi pozitive

Construcţie solidă
Performanţă greu de egalat
Tastatură mecanică
Display ultra-wide la 120 Hz
Iluminare RGB personalizabilă

Părţi negative

Foarte mare şi greu
Preţ egal cu cel al unui Logan nou
Tehnologia SLi nu beneficiază de suport în multe jocuri