Acer Predator 21 X: Lamborghini-ul computerelor „portabile” [REVIEW]

24.03.2017
Acer Predator 21 X: Lamborghini-ul computerelor „portabile” [REVIEW]
Design, construcţie, ergonomie şi specificaţii tehnice

Laptop-urile de gaming au o tradiţie în design neobişnuit şi luminiţe colorate, însă din când în când apare câte un mastodont care întrece orice a apărut înaintea sa. Anii trecuţi am primit laptop-uri mai puternice decât PC-urile de gaming, laptop-uri cu răcire externă pe apă, iar acum primim adevăratul „Lamborghini al laptop-urilor”: Predator 21X, un sistem de gaming echipat cu cele mai puternice componente de pe piaţă şi cu un display imens. Desigur, performanţa de top vine la un preţ… usturător.

Design, construcţie, ergonomie

Predator 21X de la Acer este fără îndoială cel mai puternic laptop din lume, însă este totodată şi cel mai mare. Numărul 21 descrie diagonala display-ului, acesta fiind primul laptop care vine cu un display atât de mare (pe format ultra-wide), dar în acelaşi timp şi primul care beneficiază de un display curbat. Da, aţi citit bine, laptop-ul de faţă are un ecran imens şi curbat, lucru care afectează cu siguranţă portabilitatea. Atunci când laptop-ul este închis, între tastatură şi display rămâne un spaţiu considerabil la jumătate, lucru care adaugă şi ceva grosime întregului sistem.

Nu că ar fi vorba despre un sistem cu adevărat portabil. Predator 21X cântăreşte 8,8 kg, este livrat într-o cutie de 35 de kilograme, care pare să fie folosită pentru transportul de armament militar şi este alimentat de două încărcătoare mari şi grele, care pot fi ataşate de un suport din cauciuc pentru a fi transportate mai uşor. Adevărul este însă că acest computer nu poate fi transportat uşor, indiferent de situaţie. Cel mai probabil nu aveţi niciun ghiozdan în care să încapă şi chiar dacă aţi avea, cu siguranţă nu v-aţi dori peste 10 kilograme în spate… asta dacă nu cedează ghiozdanul mai întâi.

Întrucât este clar încă de la început că avem de a face cu un sistem „pentru acasă”, cei de la Acer au decis să meargă până la capăt cu acest concept. Suprafaţa pe care în mod normal am găsi doar o tastatură subţire şi un trackpad a fost complet regândită pentru modelul de faţă. Avem astfel de a face cu mult spaţiu gol în partea de sus (care a fost folosit la interior pentru a găzdui placa de bază şi sistemul de răcire) şi o tastatură mecanică aproape completă în partea de jos. Aceasta integrează switch-uri Cherry MX Brown, excelente pentru gaming, iar în partea dreaptă găsim un sistem 2-in-1 detaşabil. Este vorba despre un accesoriu pe magnet, care poate fi utilizat atât ca trackpad, cât şi ca numpad, pentru cei care au nevoie.

Fiind vorba despre un sistem mare şi greu, care se întâmplă să fie echipat cu cel mai puternic hardware de pe piaţă, este nevoie de o răcire pe măsură, iar Acer a realizat multe căi de aerisire pentru Predator 21X, atât prin spatele laptop-ului, cât şi în laterale. Aerul cald este foarte eficient degajat, iar deasupra tastaturii poate fi observat unul dintre coolerele principale (există cinci în tot sistemul), iluminat cu LED-uri RGB. De fapt tot sistemul poate fi decorat în orice culori îşi doresc utilizatorii, 21 X fiind echipat cu patru zone diferite de iluminare, alături de o tastatură RGB cu iluminare pentru fiecare tastă în parte.

Pe lângă toate acestea, Acer oferă şi un palmrest magnetic, care se ataşează în partea de jos a tastaturii, pentru o experienţă mai confortabilă de utilizare. Din păcate, niciuna din suprafeţele pe care am folosit laptop-ul (nici biroul, nici masa pe care am realizat fotografiile) nu aveau destul loc şi pentru acest accesoriu. Dacă plănuiţi să cumpăraţi un Predator 21X, asiguraţi-vă că aveţi şi destul loc pentru a-l găzdui.

În cazul în care vă întrebaţi din ce materiale este realizată carcasa acestui sistem, aflaţi că este vorba despre plastic în mare parte, cu aluminiu pe partea din spate a capacului. Nu materialele fac acest computer greu, ci hardware-ul de la interior, în special acumulatorul, care trebuie să alimenteze nu doar toate beculeţele RGB, un monitor foarte performant (şi mare), cât şi un procesor puternic şi două plăci video extrem de performante.

Specificaţii tehnice

  • Nume: Acer Predator 21 X
  • Ecran: 21”, IPS, Wide Full HD (2560 x 1080 pixeli, 21:9) @ 120 Hz, anti-glare, curbat 2000R
  • CPU: Intel Core i7-7820HK (4-core, 2.90-3.90 GHz, 8MB cache)
  • GPU: 2 x NVIDIA GeForce GTX 1080, 16 GB GDDR5X (8 + 8 GB) SLi
  • RAM: 32 GB (2 X 16 GB) – DDR4, 2400
  • SSD: 2 x Intel 256 GB NVMe PCIe în Raid 0
  • HDD: HGST 1TB HDD @ 7200rpm
  • Sunet: 4 difuzoare + 2 subwoofers, Dolby Audio Premium
  • Conectivitate: LAN 10/100/1000 Mbps, Wi-Fi, Bluetooth 4.0, 4x USB 3.0, 1x Thunderbolt 3 Type-C, HDMI, 2 x DiplayPort, card reader, 3.5 mm jacks pentru căşti şi microfon
  • Alte dotări: 6 taste macro programabile, tastatura mecanică cu iluminare RGB, Tobii Eyetracker
  • Alimentare: 2 x adaptor de priză de 330 W
  • Sistem de operare: Windows 10 (64 bit)

Părţi pozitive

Construcţie solidă
Performanţă greu de egalat
Tastatură mecanică
Display ultra-wide la 120 Hz
Iluminare RGB personalizabilă

Părţi negative

Foarte mare şi greu
Preţ egal cu cel al unui Logan nou
Tehnologia SLi nu beneficiază de suport în multe jocuri

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult