Asus G73 – un motiv foarte bun să nu-ţi cumperi Alienware

Asus G73 – un motiv foarte bun să nu-ţi cumperi AlienwareSeriaG de laptopuri de la Asus este rezervată cetăţenilor din Republic of Gamers şi ne-a oferit de-a lungultimpului o serie de surprize plăcute. Poate că unii dintre voi vorspune că laptopurile supreme pentru jocuri poartă sigla Alienware şi orice altceva este imitaţieieftină. Permiteţi-mi să contrazic această părere şi să văinvit să admiraţi, în premieră în ţara noastră, ultima creaţie aproducătorului taiwanez, modelul Asus G73. În final s-arputea să vă doriţi unul.

Asus G73 - pentru gaming serios

Carcasă neagră, mată - stealth

Poate că exagerez, dar acesta este cel mai arătos laptop de laAsus pe care l-am văzut în ultimii ani. Excepţie face seriaLamborghini. Aş aplauda în picioare faptul că Asus arenunţat la plasticul lucios şi a folosit unul mat, negru, puţincauciucat la atingere. Notă discordantă face ecranul careare tot un filtru lucios la exterior, dar despre el vom discuta maitârziu. Cred că sursa de inspiraţie pentru design a fost un avionde vânătoare F-117 Nighthawk, însă laptopul trebuie întors pentru aputea fi observate formele respective.

O baterie mică pentru un gigant

Cei care apreciază un aspect sobru vor fi încântaţi de Asus G73.Lipsesc brizbrizurile, ornamentele strălucitoare şi alte elementede design menite să ia ochii. Deşi cele două fante de ventilaţieprincipale ale laptopului pot fi comparate cu cele de ale unui Alienware, ele sunt amplasate înspate. Tastatura este şi ea luminată, însă trebuie să recunoaştemcă nu are calitatea celei oferite de portabilele de sub umbrelaDell. Touchpad-ul este mare şi vom vorbi mai târziu de experienţape care am avut-o cu el. La baza ecranului se găsesc douădifuzoare, iar dedesubt am descoperit o grilă metalică în dreptulcăreia scrie Subwoofer.

În teste, acest subwoofer nu a fost prea convingător

Din punct de vedere al conectorilor, Asus G73 nu vine cu niciosurpriză. Patru porturi USB, ieşiri video VGA şi HDMI şi doiconectori audio suficienţi pentru un jucător. O ieşire audio cutrei porturi, pentru căşti sau sistem 5.1 ar fi fost un plus. De asemenea,la acest nivel de performanţă şi preţ, o unitate optică Blu-ray arfi fost de facto. Pentru test am primit un laptop sample de laAsus, aşa că unul din modele finale ar putea fi livrate cu o astfelde unite.

Specificaţii

 • Ecran: 17.3", 1920x1080, glare
 • Procesor: Intel Core i7-720QM, 1,6 GHz, 2,8GHz Turbo, 6 MB L2 cache, 45 W TDP
 • Chipset: Intel PM55
 • RAM: 4 x 2 GB DDR3, 1066 MHz
 • GPU: ATI Mobility Radeon HD 5870, 1 GBRAM
 • HDD: 2 x 320 GB, 7200 RPM, 15 MB buffer,Hitachi
 • Unitate optică: DVD Super Multi
 • Reţea: LAN, 802.11b/g/n
 • Conectori: 4 x USB, HDMI, VGA, 2 x audio
 • Baterie: 6 celule, 5200 mAh, 75 Wh
 • Greutate: < 4,5 kg
 • Dimensiuni: 420 x 320 x 57 mm

Touchpad-ul este precis şi are dimensiuni generoase

Intel Core i7 + ATI Radeon 5870 = performanţeimpresionante

Cunoscătorii care au citit specificaţiile de mai sus probabil căşi-au dat seama cu ce fel de bestie avem de-a face aici. Asus nu afolosit cel mai puternic procesor Core i7 mobile, însă a ales unulquad core şi nu dual core, cum sunt cele din seria i7-600.Placa video din dotarea lui G73 este, fără niciun dubiu,cea mai performantă cu un singur procesor de pe piaţă, surclasândGeForce GTX 285M de la Nvidia. În aceste condiţii,rezoluţia full HD a ecranului nu pare să fie prea mare pentruconfiguraţia aferentă.

Asus G73 - ne-ar fi plăcut să vedem şi logo-ul Blu-ray

Cantitatea generoasă de memorie RAM ne-a determinat să instalămpentru test sistemul de operare Windows 7 pe 64 de biţi. Ammenţionat în specificaţii o frecvenţă Turbo Mode de 2,8 GHz pentruprocesor. Aceasta este frecvenţa pe care o poate atinge un singurnucleu atunci când o aplicaţie sau un thread are nevoie de puterede procesare în plus. Mai multe puteţi citi aici. De asemenea, Core i7-720QM suportă HyperThreading, putând rula opt fire de execuţie. Din configuraţielipseşte placa video integrată şi aceasta se va vedea mai târziucând vom vorbi despre autonomie.

Deşi nu este inclus în oferta Asus, un SSD ar putea fi o opţiune reală pentru G73.Un model de 128 GB costă puţin în comparaţie cu preţul acestuilaptop de gaming. Pe de altă parte, cred că este posibil ca celedouă HDD-uri să poată fi setate în configuraţie RAID pentru a puteafi stoarsă şi ultima picătură de performanţă. Deşi se pot observacâteva fante pe faţa inferioară a laptopului, fluxul de aer alsistemului de ventilaţie trece prin cele două radiatoare dinspate.

Ecranul cu rezoluţie full HD, lucios

Jocuri la rezoluţie full HD

Aşa cum am spus, rezoluţia ecranului nu este prea mare pentruplaca video. Am reuşit să rulăm jocurile pe rezoluţianativă a ecranului la nivel de detaliu maxim sau apropiat şi săobţinem un framerate decent. Am inclus mai jos o listă cuperformanţele obţinute. Este clar faptul că Asus G73 nu poate să selupte cot la cot cu modele Alienware M17x dotate cu configuraţiiSLI, însă va fi mulţumi orice pasionat de jocuri care poate că nueste dispus să plătească diferenţa. Ecranul are unghiuri devizibilitate bune, însă nu este recomandat să aveţi o sursă delumină în spate. Într-o cameră întunecată imaginea se vede perfect,dar filtrul exterior lucios ar putea deveni enervant în timpulzilei. Cu un fundal negru, vă puteţi admira în ecran ca într-ooglindă.

 • 3DMark Vantage - 7.991 puncte
 • 3DMark Vantage CPU - 10.762 puncte
 • 3DMark Vantage GPU - 7.359 puncte
 • Crysis Warhead - Gamer, AA 2x - 24fps
 • Far Cry 2 - Ultra-Very High, AA 2x, DX 10 -28 fps
 • CoD: Modern Warfare 2 - Extra, AA 2x -66 fps
 • NFS Shift - High, No AA, AF 2x - 37fps

Asus G73 - o combinaţie clasică de conectori

Greu de detectat - termic şi fonic

Mă aşteptam ca un astfel de monstru să fie gălăgios şi fierbintedupă o oră de joacă. M-am înşelat. La "turaţie maximă", pe profilulPower4Gear High Performance cu opţiunea de overclocking Twin Turbo,laptopul se încălzeşte puţin în partea superioară a tastaturii,restpad-ul nefiind afectat în vreun fel. Zgomotulsistemului de răcire este foarte discret pentru performanţele luiG73 şi nu a devenit vreodată deranjant. Este posibil ca unlaptop obişnuit, cu sistem de răcire înghesuit, să devină maigălăgios în full load decât modelul de la Asus.

Sistemul de răcire este foarte eficient şi silenţios

Autonomie

La acest capitol, pretenţiile trebuie lăsate la intrare. Şitotuşi, dacă în cazul lui G60 am putut să rulăm jocuri timpde doar 35 de minute, G73 ne-a făcut o surpriză plăcută. Folosindprofilul menţionat mai sus, cu luminozitatea ecranului setată laaproximativ 45%, m-am jucat timp de o oră Modern Warfare 2şi Far Cry 2 fără alimentare de la priză. În acest timp amfolosit o pereche de căşti şi tastatura a fost iluminată la nivelulminim. Cu profilul Power4Gear Entertainment am rulat unfilm full HD timp de o oră şi 20 de minute, luminozitateaecranului fiind setată la 50%. În ambele teste, placa de reţea afost dezactivată. Ne aşteptam ca autonomia la testul de lucru înmediu office să tindă spre două ore. Din păcate, folosindprofilul Power4Gear Quiet Office, laptopul s-a oprit după o oră şi25 de minute, timp în care luminozitatea ecranului a fostla un nivel de 30%.

Asus G73 - mai subţire în partea din faţă

Alte aspecte

Nu ne vom mai opri asupra tastaturii deoarece am vorbit despre ea de mai multe ori. Asus a reuşit s-o facă mairigidă şi ea nu se mai afundă uşor în carcasă la apăsarea tastelor.Iluminarea este vizibilă şi de sub taste, aşa că ne-am mulţumit decele mai multe ori cu nivelul minim. Tastarea rapidă este lejeră,însă trebuie dezactivat touchpad-ul impunător. El are o preciziebună şi suport multi-touch, însă nu vă faceţi iluzii c-ar putea fifolosit în locul mouse-ului în jocuri. La baza ecranului suntamplasate LED-uri albastre care oferă o iluminare slabă de-a lungullaptopului, funcţie întâlnită nu demult la monitoareleAsus. Calitatea audio a sistemului încorporat este destul debună, însă acel subwoofer nu şi-a făcut simţită prezenţa.

Asus G73 cu tastatura iluminată

Concluzii

Dacă m-ar fi întrebat cineva acum două săptămâni ce laptop degaming mi-aş cumpăra, aş fi spus Alienware M17x fără să clipesc. După testarealui Asus G73, răspunsul la aceeaşi întrebare n-ar mai fi chiar aşade uşor de dat. Designul, implementarea, construcţia şi, nuîn ultimul rând, performanţa sunt impresionante. Vor fiiunii care nu vor aprecia înclinaţia de 5 grade a carcasei atuncicând laptopul este închis, dar aceasta nu mai contează.Asus a reuşit să scape de fixaţia plasticului lucios şi acreat un laptop de gaming serios, capabil să stea fără ruşine lângăun Alienware. Preţul este pe măsura performanţelor, iardispozitivul poate fi precomandat la câteva magazine online dinEuropa contra unei sume ce variază între 1.700 € şi 1.800 €.

Asus G73 - impune respect, chiar şi unui Alienware

Plusuri şi minusuri:

+ cea maiperformantă placă video mobile a momentului
+sistem foarte performant per ansamblu
+design interesant şi construcţie excelentă
+silenţios
+nu se încălzeşte
- ecran cu filtrulucios
- baterie mică

închide
Pasionat de gadgeturi? Şi noi!
Vrei să primeşti primul cele mai noi ştiri despre gadgeturile care îţi îmbunătăţesc viaţa zilnic?
Abonează-te la newsletter-ul Go4it şi fii sigur că eşti la curent cu tot ce e nou în IT&C.
Nu uita să-ţi verifici adresa de e-mail şi să confirmi abonarea printr-un click pe link-ul din mail-ul primit .
Sunt deja abonat