Asus G73 – un motiv foarte bun să nu-ţi cumperi Alienware

Asus G73 – un motiv foarte bun să nu-ţi cumperi AlienwareSeria G de laptopuri de la Asus este rezervată cetăţenilor din Republic of Gamers şi ne-a oferit de-a lungul timpului o serie de surprize plăcute. Poate că unii dintre voi vor spune că laptopurile supreme pentru jocuri poartă sigla Alienware şi orice altceva este imitaţie ieftină. Permiteţi-mi să contrazic această părere şi să vă invit să admiraţi, în premieră în ţara noastră, ultima creaţie a producătorului taiwanez, modelul Asus G73. În final s-ar putea să vă doriţi unul.

Asus G73 - pentru gaming serios

Carcasă neagră, mată - stealth

Poate că exagerez, dar acesta este cel mai arătos laptop de la Asus pe care l-am văzut în ultimii ani. Excepţie face seria Lamborghini. Aş aplauda în picioare faptul că Asus a renunţat la plasticul lucios şi a folosit unul mat, negru, puţin cauciucat la atingere. Notă discordantă face ecranul care are tot un filtru lucios la exterior, dar despre el vom discuta mai târziu. Cred că sursa de inspiraţie pentru design a fost un avion de vânătoare F-117 Nighthawk, însă laptopul trebuie întors pentru a putea fi observate formele respective.

O baterie mică pentru un gigant

Cei care apreciază un aspect sobru vor fi încântaţi de Asus G73. Lipsesc brizbrizurile, ornamentele strălucitoare şi alte elemente de design menite să ia ochii. Deşi cele două fante de ventilaţie principale ale laptopului pot fi comparate cu cele de ale unui Alienware, ele sunt amplasate în spate. Tastatura este şi ea luminată, însă trebuie să recunoaştem că nu are calitatea celei oferite de portabilele de sub umbrela Dell. Touchpad-ul este mare şi vom vorbi mai târziu de experienţa pe care am avut-o cu el. La baza ecranului se găsesc două difuzoare, iar dedesubt am descoperit o grilă metalică în dreptul căreia scrie Subwoofer.

În teste, acest subwoofer nu a fost prea convingător

Din punct de vedere al conectorilor, Asus G73 nu vine cu nicio surpriză. Patru porturi USB, ieşiri video VGA şi HDMI şi doi conectori audio suficienţi pentru un jucător. O ieşire audio cu trei porturi, pentru căşti sau sistem 5.1 ar fi fost un plus. De asemenea, la acest nivel de performanţă şi preţ, o unitate optică Blu-ray ar fi fost de facto. Pentru test am primit un laptop sample de la Asus, aşa că unul din modele finale ar putea fi livrate cu o astfel de unite.

Specificaţii

 • Ecran: 17.3", 1920x1080, glare
 • Procesor: Intel Core i7-720QM, 1,6 GHz, 2,8 GHz Turbo, 6 MB L2 cache, 45 W TDP
 • Chipset: Intel PM55
 • RAM: 4 x 2 GB DDR3, 1066 MHz
 • GPU: ATI Mobility Radeon HD 5870, 1 GB RAM
 • HDD: 2 x 320 GB, 7200 RPM, 15 MB buffer, Hitachi
 • Unitate optică: DVD Super Multi
 • Reţea: LAN, 802.11b/g/n
 • Conectori: 4 x USB, HDMI, VGA, 2 x audio
 • Baterie: 6 celule, 5200 mAh, 75 Wh
 • Greutate: < 4,5 kg
 • Dimensiuni: 420 x 320 x 57 mm

Touchpad-ul este precis şi are dimensiuni generoase

Intel Core i7 + ATI Radeon 5870 = performanţe impresionante

Cunoscătorii care au citit specificaţiile de mai sus probabil că şi-au dat seama cu ce fel de bestie avem de-a face aici. Asus nu a folosit cel mai puternic procesor Core i7 mobile, însă a ales unul quad core şi nu dual core, cum sunt cele din seria i7-600. Placa video din dotarea lui G73 este, fără niciun dubiu, cea mai performantă cu un singur procesor de pe piaţă, surclasând GeForce GTX 285M de la Nvidia. În aceste condiţii, rezoluţia full HD a ecranului nu pare să fie prea mare pentru configuraţia aferentă.

Asus G73 - ne-ar fi plăcut să vedem şi logo-ul Blu-ray

Cantitatea generoasă de memorie RAM ne-a determinat să instalăm pentru test sistemul de operare Windows 7 pe 64 de biţi. Am menţionat în specificaţii o frecvenţă Turbo Mode de 2,8 GHz pentru procesor. Aceasta este frecvenţa pe care o poate atinge un singur nucleu atunci când o aplicaţie sau un thread are nevoie de putere de procesare în plus. Mai multe puteţi citi aici. De asemenea, Core i7-720QM suportă Hyper Threading, putând rula opt fire de execuţie. Din configuraţie lipseşte placa video integrată şi aceasta se va vedea mai târziu când vom vorbi despre autonomie.

Deşi nu este inclus în oferta Asus, un SSD ar putea fi o opţiune reală pentru G73. Un model de 128 GB costă puţin în comparaţie cu preţul acestui laptop de gaming. Pe de altă parte, cred că este posibil ca cele două HDD-uri să poată fi setate în configuraţie RAID pentru a putea fi stoarsă şi ultima picătură de performanţă. Deşi se pot observa câteva fante pe faţa inferioară a laptopului, fluxul de aer al sistemului de ventilaţie trece prin cele două radiatoare din spate.

Ecranul cu rezoluţie full HD, lucios

Jocuri la rezoluţie full HD

Aşa cum am spus, rezoluţia ecranului nu este prea mare pentru placa video. Am reuşit să rulăm jocurile pe rezoluţia nativă a ecranului la nivel de detaliu maxim sau apropiat şi să obţinem un framerate decent. Am inclus mai jos o listă cu performanţele obţinute. Este clar faptul că Asus G73 nu poate să se lupte cot la cot cu modele Alienware M17x dotate cu configuraţii SLI, însă va fi mulţumi orice pasionat de jocuri care poate că nu este dispus să plătească diferenţa. Ecranul are unghiuri de vizibilitate bune, însă nu este recomandat să aveţi o sursă de lumină în spate. Într-o cameră întunecată imaginea se vede perfect, dar filtrul exterior lucios ar putea deveni enervant în timpul zilei. Cu un fundal negru, vă puteţi admira în ecran ca într-o oglindă.

 • 3DMark Vantage - 7.991 puncte
 • 3DMark Vantage CPU - 10.762 puncte
 • 3DMark Vantage GPU - 7.359 puncte
 • Crysis Warhead - Gamer, AA 2x - 24 fps
 • Far Cry 2 - Ultra-Very High, AA 2x, DX 10 - 28 fps
 • CoD: Modern Warfare 2 - Extra, AA 2x - 66 fps
 • NFS Shift - High, No AA, AF 2x - 37 fps

Asus G73 - o combinaţie clasică de conectori

Greu de detectat - termic şi fonic

Mă aşteptam ca un astfel de monstru să fie gălăgios şi fierbinte după o oră de joacă. M-am înşelat. La "turaţie maximă", pe profilul Power4Gear High Performance cu opţiunea de overclocking Twin Turbo, laptopul se încălzeşte puţin în partea superioară a tastaturii, restpad-ul nefiind afectat în vreun fel. Zgomotul sistemului de răcire este foarte discret pentru performanţele lui G73 şi nu a devenit vreodată deranjant. Este posibil ca un laptop obişnuit, cu sistem de răcire înghesuit, să devină mai gălăgios în full load decât modelul de la Asus.

Sistemul de răcire este foarte eficient şi silenţios

Autonomie

La acest capitol, pretenţiile trebuie lăsate la intrare. Şi totuşi, dacă în cazul lui G60 am putut să rulăm jocuri timp de doar 35 de minute, G73 ne-a făcut o surpriză plăcută. Folosind profilul menţionat mai sus, cu luminozitatea ecranului setată la aproximativ 45%, m-am jucat timp de o oră Modern Warfare 2 şi Far Cry 2 fără alimentare de la priză. În acest timp am folosit o pereche de căşti şi tastatura a fost iluminată la nivelul minim. Cu profilul Power4Gear Entertainment am rulat un film full HD timp de o oră şi 20 de minute, luminozitatea ecranului fiind setată la 50%. În ambele teste, placa de reţea a fost dezactivată. Ne aşteptam ca autonomia la testul de lucru în mediu office să tindă spre două ore. Din păcate, folosind profilul Power4Gear Quiet Office, laptopul s-a oprit după o oră şi 25 de minute, timp în care luminozitatea ecranului a fost la un nivel de 30%.

Asus G73 - mai subţire în partea din faţă

Alte aspecte

Nu ne vom mai opri asupra tastaturii deoarece am vorbit despre ea de mai multe ori. Asus a reuşit s-o facă mai rigidă şi ea nu se mai afundă uşor în carcasă la apăsarea tastelor. Iluminarea este vizibilă şi de sub taste, aşa că ne-am mulţumit de cele mai multe ori cu nivelul minim. Tastarea rapidă este lejeră, însă trebuie dezactivat touchpad-ul impunător. El are o precizie bună şi suport multi-touch, însă nu vă faceţi iluzii c-ar putea fi folosit în locul mouse-ului în jocuri. La baza ecranului sunt amplasate LED-uri albastre care oferă o iluminare slabă de-a lungul laptopului, funcţie întâlnită nu demult la monitoarele Asus. Calitatea audio a sistemului încorporat este destul de bună, însă acel subwoofer nu şi-a făcut simţită prezenţa.

Asus G73 cu tastatura iluminată

Concluzii

Dacă m-ar fi întrebat cineva acum două săptămâni ce laptop de gaming mi-aş cumpăra, aş fi spus Alienware M17x fără să clipesc. După testarea lui Asus G73, răspunsul la aceeaşi întrebare n-ar mai fi chiar aşa de uşor de dat. Designul, implementarea, construcţia şi, nu în ultimul rând, performanţa sunt impresionante. Vor fii unii care nu vor aprecia înclinaţia de 5 grade a carcasei atunci când laptopul este închis, dar aceasta nu mai contează. Asus a reuşit să scape de fixaţia plasticului lucios şi a creat un laptop de gaming serios, capabil să stea fără ruşine lângă un Alienware. Preţul este pe măsura performanţelor, iar dispozitivul poate fi precomandat la câteva magazine online din Europa contra unei sume ce variază între 1.700 € şi 1.800 €.

Asus G73 - impune respect, chiar şi unui Alienware

Plusuri şi minusuri:

+ cea mai performantă placă video mobile a momentului
+ sistem foarte performant per ansamblu
+ design interesant şi construcţie excelentă
+ silenţios
+ nu se încălzeşte
- ecran cu filtru lucios
- baterie mică