Huawei MateBook D review: un laptop bine echipat pentru activităţi „office”

02.05.2019
Huawei MateBook D review: un laptop bine echipat pentru activităţi „office”

După succesul pe care Huawei l-a înregistrat pe piaţa de smartphone-uri, compania a început să se dezvolte şi în alte direcţii pe piaţa de produse pentru consumatori. În urmă cu câţiva ani au apărut primele laptop-uri Huawei, iar acestea sunt acum disponibile şi pe piaţa din România. Primul model pe care îl testăm este Huawei MateBook D, un notebook din gama mai ieftină, orientat către utilizarea în regim office.

Construcţie, design şi ergonomie

În ciuda faptului că întreaga serie MateBook de la Huawei împrumută elemente de design de la Apple, în cazul lui MateBook D sunt evidente imediat locurile unde au fost făcute compromisuri pentru a reduce din costurile de producţie. Spre diferenţă de seria MateBook Pro, modelul D este construit dintr-un aluminiu ceva mai slab calitativ, similar cu metalul folosit pe smartphone-urile de buget. Acesta este însă la fel de rezistent precum cel al unui laptop premium, însă nu se simte la fel de bine la atingere.

Display-ul are margini subţiri pe laterale, însă acesta este acoperit cu un strat de plastic. Din fericire, stratul protector al ecranului este unul de tip anti-glare, deci ar putea fi chiar superior în utilizare faţă de un ecran protejat cu sticlă „glossy”. Tastatura este clar inspirată de cea de pe MacBook-uri, însă şi aici putem observa un plastic mai ieftin, caracteristic în special laptop-urilor de buget ale altor producători de computere portabile cu Windows.

Tastele sunt însă spaţiate foarte bine şi au o cursă destul de bună şi un feedback satisfăcător, mai ales în comparaţie cu tastele fragile de la Apple, care aproape că nici nu se simt atunci când sunt apăsate. Din păcate însă, trackpad-ul este doar „OK”, nu impresionant. Acesta este de dimensiuni medii şi poate fi apăsat pe toată suprafaţa, însă apăsarea este mai pronunţată în partea de jos decât în partea de sus. Având în vedere cât spaţiu este în jurul acestuia, Huawei putea cu siguranţă să integreze un trackpad mai mare.

Şi la capitolul conectică, MateBook D stă destul de bine. Avem de a face cu un port HDMI, trei USB-uri şi un port jack de 3,5mm, toate într-un corp destul de subţire. Am fi preferat să vedem şi un port USB Type-C, sau un cititor de carduri, însă pentru lucrul la un birou standard şi utilizarea „în deplasare” din când în când, acestea sunt de ajuns.

Galerie foto

Specificaţii Hardware

  • Ecran: 15,6”, Full HD (1.920 x 1.080 pixeli), anti-glare
  • CPU: Intel Core i5-8250U @ 1,6 GHz (boost până la 3,4 GHz)
  • GPU: Intel UHD Graphics 620
  • RAM: 8 GB DRR4
  • SSD: SanDisk 256 GB SATA
  • Sunet: Stereo
  • Conectivitate: Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.1, 3 x USB Type-A, 1 X HDMI 2.0, 1 x jack 3,5 mm combo
  • Acumulator: 43.3 Wh
  • Greutate: 1,9 kg
  • Sistem de operare: Windows 10 Home

Experienţa de utilizare

Fiind vorba despre un laptop de tip „office”, acesta nu va putea rula jocuri video, iar configuraţia sa nu îl recomandă pentru utilizarea în scopuri creative. Da, poţi edita rapid o fotografie simplă în Photoshop, însă nu vei putea să editezi un calup de fotografii RAW fără timpi mari de aşteptare pentru încărcare şi aplicarea de efecte. De editare video nici nu se pune problema, întrucât vorbim despre un procesor de laptop Intel Core i5, fără un cip grafic dedicat.

După cum spuneam anterior, tastatura este plăcută în utilizare, însă caracterele sunt imprimate peste plasticul de slabă calitate. În timp acestea se vor putea şterge. Apoi, acest laptop nu este echipat cu LED-uri pentru iluminarea tastaturii, deci noaptea acesta va fi mai greu de utilizat pentru unii utilizatori. Cu toate acestea, pentru scris, tastatura este foarte plăcută în utilizare, chiar dacă este mai zgomotoasă decât ne-am fi aşteptat. Trackpad-ul este de asemenea foarte plăcut în utilizare, însă este puţin cam mic. O suprafaţă mai mare ar fi fost excelentă, mai ales pentru că acesta răspunde foarte bine la comenzi şi recunoaşte imediat gesturile multi-touch. 

Chiar şi display-ul este o surpriză plăcută, Huawei integrând un panou IPS realizat de AU Optronics, care oferă luminozitate bună şi culori vii. Desigur, nefiind un monitor livrat cu un certificat de calibrare din fabrică, probabil că nu ar trebui să vă bazaţi pe el pentru editare foto profesională. Componenta audio este dezamăgitoare, difuzoarele oferind un volum decent, însă difuzoarele de mici dimensiuni orientate în jos nu reuşesc să producă un sunet de calitate. Din fericire, sunetul nu este distorsionat.

La capitolul bolatware sunt puţine lucruri de spus. Ba chiar am rămas impresionaţi de faptul că Huawei nu a integrat aplicaţii de la diverşi parteneri, aşa cum face pe telefoanele mobile. Singura aplicaţie pe care am remarcat-o a fost PC Manager, care se ocupă cu actualizarea de driveri şi poate diagnostica probleme hardware, atunci când acestea apar. PC Manager este setată implicit să pornească odată cu Windows-ul, însă această funcţie poate fi dezactivată.

Un aspect important la un laptop de birou este autonomia, iar în cazul lui Huawei MateBook D ne-am fi aştptat la mai mult. Avem de a face cu un laptop care poate oferi aproximativ 4 ore de utilizare pe baterie în regim office cu luminozitate înaltă la ecran şi Wi-Fi pornit. Nu este genul de computer pe care să te bazezi o zi întreagă dacă nu ai o priză în apropiere. Şi că tot veni vorba despre priză, încărcătorul produs de Huawei este compact şi are doar un fir până la computer. Avantajul ar fi faptul că ocupă puţin spaţiu în ghiozdan sau geantă şi este relativ uşor. Dezavantajul este lungimea cablului.

Totodată, laptop-ul este destul de uşor, însă mai greu decât un ultrabook normal. La aproape 2 kilograme, acesta nu va fi greu de purtat peste tot, însă se va simţi atunci când este cărat într-o geantă, mai ales când luăm în considerare şi faptul că este absolut necesară prezenţa încărcătorului.

Performanţă

Întrucât vorbim despre un laptop de birou, nu ne aşteptam oricum la performanţă de top, iar configuraţia hardware a lui MateBook D nici măcar nu îl recomandă pentru activităţi foarte solicitante. Totuşi, fiind echipat cu un SSD şi cu un procesor quad-core, chiar dacă din gama „ultra-low voltage”, experienţa de utilizare este plăcută. Poate că ar fi însă o idee bună să optaţi pentru varianta cu 16 GB RAM faţă de 8 GB, întrucât în ultima perioadă chiar şi un browser precum Chrome poate să ocupe destul de multă memorie.

În toate cazurile de utilizare obişnuite, adică browsing, urmărit de clipuri video, editat de documente şi chiar puţină editare foto la rezoluţii mici, Huawei MateBook D s-a comportat excelent, ba chiar puţin peste aşteptări. Acest laptop pare să fie potrivit atât pentru cei care au nevoie de un laptop decent pentru serviciu, cât şi pentru studenţi care au nevoie de un computer pentru şcoală. Evident, gaming-ul şi editările video ies din discuţie.

Rezultate teste

  • CrystalDiskMark Seq Q32T1: Read 550,9 MB/s / Write 359,5 MB/s
  • CrystalDiskMark 4KiB Q8T8: Read 390,2 MB/s / Write 280.6 MB/s
  • CineBench R20: CPU 991 cb
  • WinRar: 5.691 KB/s
  • PCMark 8 Work: 4.746 puncte

Concluzii

Impresiile la primul contact cu laptop-urile Huawei este una pozitivă. Dacă modelul „de buget” reuşeşte să ofere o experienţă atât de plăcută în gama sa, cu siguranţă aşteptările noastre pentru gama premium MateBook Pro au crescut. Modelul de faţă ar fi fost mai „complet” dacă ar fi beneficiat de o autonomie mai bună şi dacă venea cu mai multe port-uri precum un cititor de carduri, un USB Type-C sau un port Ethernet, întrucât multe birouri încă folosesc reţele pe fir.

 

Părţi pozitive

Design plăcut
Construcţie simplă şi subţire
Display şi tastatură foarte bune
Performant pentru utilizarea la birou

Părţi negative

Trackpad-ul putea fi mai mare
Autonomia este slabă
Materialele din care este construit nu sunt tocmai „premium”
Nu are tastatură retroiluminată

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult